Σε μέγιστη εγρήγορση είναι η Αθήνα μετά την κατακόρυφη κλιμάκωση της έντασης από τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και την αύξηση των μεταναστευτικών ροών σε Αιγαίο και Έβρο.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Βοστόνη που βρίσκεται, διαμήνυσε μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Οικονόμου ότι «υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τόσο τα εθνικά μας δίκαια όσο και τη διεθνή νομιμότητα, η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην ιστορία, το διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους και ότι δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκία, γιατί η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών».
Είχε προηγηθεί το κρεσέντο του Τούρκου προέδρου, ότι δεν υπάρχει πια για τον ίδιον Μητσοτάκης και δεν πρόκειται να ξανασυναντηθεί ποτέ μαζί του, γιατί επιχειρεί να μπλοκάρει την αγορά αμερικανικών F-16 από την Άγκυρα.
Κυβερνητικές πηγές, εκτιμούσαν αργά χθες το βράδυ (23/5) ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας πιθανής επανάληψης του σκηνικού έντασης που έστησε η Τουρκία το 2020 στον Έβρο. «Αναμέναμε την αντίδραση του κ. Ερντογάν και είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι» σημείωναν οι ίδιοι κύκλοι.
Κατά τους ίδιους κύκλους, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα επιχειρήσει για μία ακόμη φορά να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό/προσφυγικό, όπως έκανε και στο παρελθόν. Θεωρούν, ωστόσο, δύσκολο σε αυτή τη συγκυρία να επιδιώξει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, καθώς θα δυσχεράνει περαιτέρω τη θέση του, αφού θα τον ταυτίσει στα μάτια της διεθνούς κοινότητας με τις αναθεωρητικές συμπεριφορές του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, με ό,τι σημαίνει αυτό για τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση.
Από την άλλη πλευρά, στην Αθήνα αντιλαμβάνονται ότι ο κ. Ερντογάν χρειάζεται κινήσεις που θα «ανατάξουν» την εικόνα του στο εσωτερικό της Τουρκίας, στο οποίο προκάλεσε αίσθηση η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Μάλιστα, διπλωμάτες και αναλυτές, φέρονται να έχουν μεταφέρει στο Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών την εκτίμηση ότι δεν αποκλείεται ο κ. Ερντογάν να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, με αιχμή και το μέτωπο με την Ελλάδα. Κάτι που προοιωνίζεται συνεχείς εντάσεις εκ μέρους της Άγκυρας.
Αύξηση μεταναστευτικών ροών
Σε ό,τι αφορά την αύξηση των μεταναστευτικών ροών που καταγράφει τάση περαιτέρω κλιμάκωσης τα τελευταία εικοσιτετράωρα, τα συναρμόδια υπουργεία έχουν ήδη θέσει σε εφαρμογή πρόσθετα μέτρα, με εντατικοποίηση των περιπολιών από γη και θάλασσα.
Πηγές του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μάλιστα, μιλούν για αύξηση ακόμα και 20% τις τελευταίες εβδομάδες, σε σύγκριση με το ανάλογο περσινό διάστημα, στον Έβρο και παράλληλη, σημαντική αύξηση των μεταναστευτικών ροών από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά του Αιγαίου, ιδιαίτερα στην περιοχή μεταξύ Σάμου και Χίου.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Λιμενικό, τις τελευταίες ώρες έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον πέντε περιστατικά με σκάφη που μετέφεραν μετανάστες από τα τουρκικά παράλια, γεγονός που δεν αποκλείεται να συνδέεται με τη γενικότερη προκλητική τακτική της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, τελικός προορισμός των σκαφών που μετέφεραν μετανάστες, ήταν τα ιταλικά παράλια. Συνολικά στις λέμβους και στα πλοιάρια που εντοπίστηκαν, επέβαιναν τουλάχιστον 590 άτομα.
ΣΥΡΙΖΑ : Απαράδεκτες και καταδικαστέες οι δηλώσεις Ερντογάν – Αναμένουμε αντίδραση συμμάχων και όχι ίσες αποστάσεις
Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου για διακοπή του διαλόγου με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας είναι απολύτως απαράδεκτες και καταδικαστέες, ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: Αναμένουμε την αντίδραση των συμμάχων και εταίρων μας που δεν μπορεί για μια ακόμη φορά να βασίζεται σε ίσες αποστάσεις και λόγια χωρίς αντίκρισμα, αλλά σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.