Νευρικότητα και αγωνία προκαλούν στην Αθήνα οι εκτιμήσεις κορυφαίων διεθνών παραγόντων για επικείμενη παγκόσμια ύφεση. Μάλιστα ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης έγινε και ο ίδιος δέκτης ανάλογων, εφιαλτικών προβλέψεων και έρχονται πιο κοντά νέα μέτρα όπως με το fuel pass.
Τα μηνύματα, άλλωστε, έχουν φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου και από τις Βρυξέλλες, οι οποίες, με την τελευταία έκθεσή τους μπορεί να έδωσαν το πράσινο φως για την έξοδο από την Ενισχυμένη Εποπτεία, αλλά κατέγραψαν και πέντε κινδύνου: To υψηλό δημόσιο χρέος, υψηλό ποσοστό κόκκινων δανείων, επίμονο έλλειμμα εξωτερικού ισοζυγίου, υψηλή ανεργία και χαμηλός ρυθμός δυνητικής ανάπτυξης.
Mπροστά σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση, η λήψη ουσιαστικών μέτρων από την Ε.Ε, προκειμένου τα κράτη μέλη να μπορέσουν να στηρίξουν τους πολίτες τους από την ενεργειακή ακρίβεια, είναι ζωτικής σημασίας, τουλάχιστον για χώρες, όπως η Ελλάδα, με βαριές δεσμεύσεις.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο, δεν θεωρούν πιθανή μια τέτοια εξέλιξη και πιστεύουν ότι στην καλύτερη περίπτωση τα όσα αποφασιστούν, σε πρώτη φάση τουλάχιστον δεν θα φέρουν άμεση ανακούφιση στα νοικοκυριά. Και αν δεν υπάρξει γενναία υποστήριξη, τότε η κοινωνική και κατ επέκταση η πολιτική κατάσταση θα επηρεαστεί σημαντικά, μετά το τέλος του καλοκαιριού.
Ο κ. Μητσοτάκης, όπως έκανε και κατά την πανδημία του κορονοϊού, αναζητεί συμμάχους στις χώρες του Νότου που μοιράζονται την ίδια αγωνία και σε γενικές γραμμές έχουν συναντίληψη στους τρόπους αντιμετώπισης. Και όχι μόνο θα προσέλθει στις Βρυξέλλες από κοινού με τους υπόλοιπους ηγέτες, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, αλλά προτίθεται να κινηθεί και στην κατεύθυνση που κινήθηκαν οι περισσότερες χώρες σε εθνικό επίπεδο.
Χθες, κατά τη συνάντησή του με την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου, έδωσε ένα στίγμα των επόμενων βημάτων της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «όσο σημαντική είναι η απεξάρτηση από τους Ρωσικούς υδρογονάνθρακες και η μετάβαση στην πράσινη οικονομία, άλλο τόσο σημαντική είναι και η στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων βραχυπρόθεσμα» .
Οσο περνάει ο καιρός, στο κυβερνητικό επιτελείο αντιλαμβάνονται ότι ο νέος εφιάλτης μετά τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος αφορά τα καύσιμα, τα οποία αυξάνονται με τρομακτικό ρυθμό, ιδιαίτερα στα νησιά, με ό,τι σημαίνει αυτό για τον τουρισμό.
Οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι η παροχή fuel pass στα νησιά μόνο για τους Έλληνες που θα ταξιδέψουν σε αυτά για διακοπές κατά την τουριστική περίοδο, αλλά και η οριζόντια μείωση του ΦΠΑ ή και του ΕΦΚ σε κάποια πολύ μικρά νησιά, μέτρο που εξετάζεται συνδυαστικά με την επιδότηση των πρατηριούχων ώστε να μη μειωθεί το περιθώριο κέρδους τους.
Το σχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας
Εν τω μεταξύ, το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται και ένα νέο σχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας, που αντλεί «έμπνευση» κυρίως από τις αποφάσεις της Ισπανίας, η οποία αποφάσισε τη διενέργεια ελέγχων στο δημόσιο για τη θερμοκρασία στα κλιματιστικά, τη μαζική εγκατάσταση εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών σε στέγες δημόσιων κτιρίων και τη θέσπιση κινήτρων για τη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Η Μαδρίτη ζήτησε από τους πολίτες θα διατηρούν σταθερή θερμοκρασία στα κλιματιστικά, ενώ έθεσε σε προτεραιότητα την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών και την αντικατάσταση των παλαιών air condition.
Και στην Ιταλία, όμως, η κυβέρνηση Ντράγκι αποφάσισε την «Επιχείρηση Θερμοστάτης», όπως την ονόμασαν τα ιταλικά ΜΜΕ, το οποίο, μεταξύ άλλων προβλέπει χρηματικό πρόστιμα ύψους €500 έως €3.000 για όσους δεν συμμορφώνονται με τις νέες οδηγίες.
Το σχέδιο θα αφορά και σε δημόσια κτίρια και σε ιδιωτικές κατοικίες, όπως προανήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες θα υιοθετεί πολλές σημεία σχεδίων που θα εφαρμόσουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως για παράδειγμα τη ρύθμιση, το καλοκαίρι, των κλιματιστικών μόνο κατά λίγους βαθμούς παραπάνω.
Επίσης αναμένεται να προβλέπει την αντικατάσταση ενεργοβόρων συσκευών, παρεμβάσεις σε κτίρια (π.χ. εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών κ.α.), ενώ αναμένεται να ενθαρρύνεται η χρήση όσο το δυνατόν λιγότερο, των Ι.Χ. αυτοκινήτων.
«Πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη σε αυτή την συλλογική προσπάθεια» τόνισε χθες ο πρωθυπουργός. «Με μερικές αλλαγές στην συμπεριφορά μας μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, να γλιτώσουμε χρήματα και να διευκολύνουμε την προσπάθεια της χώρας να μειώσει συνολικά το ενεργειακό της αποτύπωμα. Είναι πολιτικές που μόνο όφελος έχουν στην εφαρμογή τους. Η κυβέρνηση θα φροντίσει να παρουσιάσει σύντομα ένα συγκεκριμένο και συνεκτικό σχέδιο» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης από το Προεδρικό Μέγαρο.
Με τα μέτρα θα επέλθει εξοικονόμηση ενέργειας, έτσι θα υπάρξει και μείωση στους λογαριασμούς του ρεύματος, ενώ θα συμβάλλουν και στην προσπάθεια για μείωση της εξάρτησης της Ε.Ε. από τη ρωσική ενέργεια.
Η Ευρώπη, σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν που θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη στις Βρυξέλλες, προωθεί την εκταμίευση 300 δισ. ευρώ για ενεργειακές υποδομές από τα κράτη – μέλη.
Η ανακοίνωση των μέτρων για την ενεργειακή οικονομία αναμένεται να ανακοινωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, διότι ήδη οι θερμοκρασίες που καταγράφονται είναι υψηλές.