Μία ημέρα έμεινε πριν από την εφαρμογή του νέου εξεταστικού συστήματος για δεύτερη φορά, με αλλαγές ωστόσο στη διαμόρφωση των συντελεστών που ορίζουν ετησίως την «εξίσωση» της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) από τα πανεπιστήμια και τα τμήματά τους. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα «Νέα» οι Πανελλήνιες 2022 ξεκινούν με νέους εξεταστικούς όρους και συγκεκριμένα με αλλαγές στη διαμόρφωση πρόσθετων συντελεστών στα μαθήματα βαρύτητας ανά τμήμα από τα ίδια τα πανεπιστήμια και ένα Μηχανογραφικό που φέτος ίσως αποδειχθεί πιο σύνθετο από ποτέ.
Πέρυσι, όπως είναι γνωστό, περίπου 35.000 υποψήφιοι από όλες τις κατηγορίες των εξεταζόμενων έμειναν εκτός ΑΕΙ, ενώ 29 πανεπιστημιακά τμήματα είχαν λιγότερους από 30 εισακτέους, κάτι που στη συνέχεια προκάλεσε ντόμινο εξελίξεων και την επαναδιαμόρφωση των συντελεστών που διαμόρφωναν την ΕΒΕ από πολλά ανώτατα ιδρύματα.
Οι εξετάσεις αρχίζουν αύριο με τα Νέα Ελληνικά για τα Επαγγελματικά Λύκεια και την Παρασκευή με τη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία για τα Γενικά, ενώ το υπουργείο Παιδείας, όπως ανακοίνωσε χθες μέσω στελεχών του, είναι πανέτοιμο για τη διαδικασία. Σημειώνεται ότι η προσπάθεια που γίνεται φέτος είναι να εκδοθούν τα αποτελέσματα των Πανελληνίων Εξετάσεων νωρίτερα και συγκεκριμένα έως τις 10 Αυγούστου.
Στα Γενικά Λύκεια οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 10 Ιουνίου και στα Επαγγελματικά στις 17 του μήνα. Τα ειδικά μαθήματα θα εξεταστούν από 18 έως 30 Ιουνίου και η διεξαγωγή Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) θα γίνει από την Τετάρτη 15 Ιουνίου μέχρι και την Τρίτη 28 του μήνα.
Πανελλήνιες 2022: Οι εισακτέοι
Από την άλλη πλευρά, ο συνολικός αριθμός εισακτέων στα ΑΕΙ για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά ανέρχεται σε 68.394 (στους οποίους θα προστεθούν και οι εισακτέοι στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές και στις ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος). Εν τω μεταξύ, το νέο Μηχανογραφικό Δελτίο τελικά θα έχει φέτος μόνο μία αλλαγή: την απουσία του Τμήματος Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, που το ίδιο το ίδρυμα ζήτησε να συγχωνευθεί.
Κατά τα άλλα, πέραν της εξεταστικής διαδικασίας, οι υποψήφιοι φέτος πρέπει να λάβουν υπόψη τους κατά τη διάρκεια της επιλογής των σπουδών τους τον νέο τρόπο υπολογισμού των μορίων και τις διαφορετικές βαθμολογίες που προκύπτουν εξ αυτού για το κάθε τμήμα επιλογής τους.
Η ΕΒΕ πιθανώς θα περιορίσει τις επιλογές των μαθητών και μαθητριών με χαμηλότερες βαθμολογίες για τα ΑΕΙ, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση υπάρχουν και άλλοι δρόμοι, όπως τα δημόσια ή ιδιωτικά ΙΕΚ, τα κολέγια που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια ή και τα πανεπιστήμια άλλων χωρών. Σε κάθε περίπτωση, το σημαντικό για έναν νέο ή νέα είναι να επιλέξει στη ζωή του αυτό που πραγματικά αγαπάει.