Μωβ μέδουσες χάρτης: Απλώνουν τα πλοκάμια τους και στην Εύβοια

Οι μωβ μέδουσες απλώνουν τα πλοκάμια τους και στην Εύβοια, προκαλώντας όλο και μεγαλύτερη ανησυχία.

Ένας νέος «κίνδυνος» βρίσκεται και στις ελληνικές θάλασσες και δεν είναι άλλος από τις μωβ μέδουσες. Το συγκεκριμένο είδος θεωρείται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στην Μεσόγειο και η πληθυσμιακή τους έξαρση συνεχίζεται ακάθεκτη και φέτος.

Ζωηρή ανησυχία προκαλεί η μωβ μέδουσα που κυκλοφορεί στις ελληνικές θάλασσες, τη στιγμή που είναι δύσκολο να γίνει άμεσα αντιληπτή από τους λουόμενους.

Τονίζεται ότι αν έρθετε αντιμέτωποι με μια τέτοια μέδουσα, καλό θα είναι να τις αποφεύγετε και σε καμία περίπτωση να μην τις βγάζετε στη στεριά.

Σε περίπτωση τσιμπήματος από μωβ μέδουσα, υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο που πρέπει να ακολουθήσουμε, το οποίο έχει διαπιστωθεί ότι είναι το καλύτερο σαν πρώτη βοήθεια.

Στην αρχή ξεπλένουμε με θαλασσινό νερό, μετά βάζουμε μείγμα μαγειρικής σόδας με θαλασσινό νερό -ποσότητα ένα προς ένα- πάνω στο σημείο που μας τσίμπησε για δύο με τρία λεπτά και αυτό σταματά την εξάπλωση της τοξίνης. Μετά καθαρίζουμε με μια πλαστική κάρτα για να φύγουν τα υπολείμματα και στη συνέχεια βάζουμε πάγο για 5-15 λεπτά για να σταματήσει ο πόνος. Απαγορεύεται να βάλουμε στο σημείο ξύδι, αμμωνία, αλκοόλ και νερό.