«Ένα από τα χαρακτηριστικά του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα, είναι ότι τα προϊόντα μας διαθέτουν εξαιρετική ποιότητα που αποτελεί εγγύηση για την προώθησή τους», τόνισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου στη συνάντηση με τον Περιφερειακό αγροτικό Ακόλουθο της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιταλία (αρμόδιο και για την Ελλάδα), κ.Charles Rush και υπηρεσιακά στελέχη του ΥπΑΑΤ.
«Έχουμε πολλά να κερδίσουμε από τη συνεργασία μας», συμπλήρωσε ο Υφυπουργός κατά την ευρεία συζήτηση με στόχο την ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων και την ενδυνάμωση των εξαγωγών μεταξύ των δυο χωρών, στον Γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα.
Παρόντες στη συνάντηση ήταν η Γενική Γραμματέας του ΥπΑΑΤ κα. Χριστιάνα Καλογήρου, ο Αgricultural Specialist της Πρεσβείας των ΗΠΑ κ. Δημοσθένης Φανιάδης, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προστασίας Ζώων, Φαρμάκων και Κτηνιατρικών Εφαρμογών, κ. Σπύρος Ντουντουνάκης, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥπΑΑΤ κα.Παναγιώτα Παπαδάκη, η Προϊσταμένη του Τμήματος Αλιευμάτων, Γάλακτος Και Λοιπών Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης της Δ/νσης Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας της Γενικής Δ/νσης Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ κα. Διονυσία Μίντζα και από το Τμήματ Σφαγείων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής κα. Ανθούλα Λάγιου.
«Η Ελλάδα διαθέτει μια ευρεία γκάμα προϊόντων από τον πρωτογενή τομέα, από μέλι και κρέας μέχρι βότανα, με υψηλή διατροφική αξία. Αναζητούμε τρόπους ώστε να ενισχύσουμε την παρουσία λιγότερο προβεβλημένων προϊόντων, όπως είναι η φέτα, πέρα από την ευρωπαϊκή και βαλκανική αγορά σε αυτή των ΗΠΑ», τόνισε ο κ. Κεδίκογλου και αναφέρθηκε στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στον αγροτικό τομέα από τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Θέλουμε να διευρύνουμε τις επιλογές στις εισαγωγές σε σιτηρά και άλλων προϊόντων από τις ΗΠΑ», υποστήριξε και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις μεγάλες εξαγωγικές δυνατότητες που έχουν λόγω της ποιότητας τους, προϊόντα όπως το μέλι, τα γαλακτοκομικά και τα προϊόντα κρέατος.
Ο ΥφΑΑΤ αναφέρθηκε και στην εξαγωγική δυναμική των ιχθυοκαλλιεργειών και της αυτόχθονης φυλής του μαύρου ελληνικού χοίρου ενώ ενημέρωσε τον γεωργικό ακόλουθο για τις ελλείψεις στα λιπάσματα ελέω πολεμικής σύρραξης και για την ανάγκη ενίσχυσης των εισαγωγών τους από τις Ηνωμένες Πολιτείας.
Από την πλευρά του ο κ. Rush εκδήλωσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις προτάσεις που υποβλήθηκαν από τον Υφυπουργό και δεσμεύτηκε ότι θα υπάρχει τακτική επικοινωνία για την προώθησή τους.