Ιδιαίτερα «θετική και θερμή» χαρακτηρίζει η Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την υποδοχή, που έλαβε η πρόταση νόμου της αξιωματικής αντιπολίτευσης για θεσμοθετηση γάμου και τεκνοθεσίας για ομόφυλα ζευγάρια.
Μία πρώτη αποτίμηση της πρότασης νόμου έγινε χθες σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσε η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και η Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Πάρκο Σελεπίτσαρι (Ανδρέα Παπανδρέου) στο Κερατσίνι.
H ΟΜΑΔΑ ΛΟΑΤΚΙ+ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί την κυβέρνηση να φέρει για συζήτηση στη Βουλή την πρόταση Νόμου και να την υπερψηφίσει.
Tι συζητήθηκε
Την τελευταία εβδομάδα ιδιαίτερα θετική και θερμή ήταν η υποδοχή του κόσμου – νομικού και μη – στην Πρόταση Νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που καταθέσαμε στη Βουλή στις 17 Ιουνίου, με την υπογραφή του Προέδρου, Αλέξη Τσίπρα.
Μία πρώτη αποτίμηση του θετικού κλίματος έγινε χθες το βράδυ στο Πάρκο Σελεπίτσαρι (Ανδρέα Παπανδρέου) στο Κερατσίνι, σε μία κατάμεστη από κόσμο κομματική εκδήλωση, που διοργάνωσε η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και η Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Η νομοθετική πρωτοβουλία «Άρση διακρίσεων λόγω φύλου στο οικογενειακό δίκαιο, κατοχύρωση δικαιώματος γάμου για όλα τα πρόσωπα και αναγκαίες προσαρμογές της νομοθεσίας» ( bit.ly/3yfF1R6 ) είναι μία άρτια νομοτεχνικά πρόταση, όπως συμφώνησαν όλοι οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση, ενώ συμφωνούν νομικοί κι από άλλους πολιτικούς χώρους και ευρύτερα η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, όπως φάνηκε από την κοσμοσυρροή στο περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Athens Pride.
Πλέον, σαφής είναι η πρόσκληση που απευθύνει το κόμμα προς την κυβερνώσα παράταξη να πράξει όλα όσα υπόσχεται στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, φέρνοντας για συζήτηση την ολοκληρωμένη Πρόταση Νόμου στη Βουλή και υπερψηφίζοντάς τη.
Σε άλλη περίπτωση, όλοι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι μόλις γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ψηφίσει και θα εφαρμόσει την Πρόταση Νόμου.
Κάνοντας έναν απολογισμό της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019, ο Μιχάλης Καλογήρου, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, είπε, μεταξύ άλλων: «Ολοκληρώσαμε τρεις εμβληματικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Ναι, δεν ήταν αρκετές και είχαν προβλήματα στην εφαρμογή. Τι έμεινε μισό; Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης είχαμε φτιάξει νομοπαρασκευαστική επιτροπή για να αναμορφώσουμε το Οικογενειακό Δίκαιο. Ήταν υπό επεξεργασία το νομοσχέδιο και ήταν προγραμματισμένο να κατατεθεί εκεί η ισότητα στον γάμο και η αναγνώριση των ΛΟΑΤΚΙ οικογενειών. Τελικά, η Νέα Δημοκρατία αναμόρφωσε το Οικογενειακό Δίκαιο, αλλά με διαφορετική προσέγγιση, όπως θυμάστε, με τη συνεπιμέλεια των γονέων.
Οι τρεις πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (σύμφωνο συμβίωσης, νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου και αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια) ψηφίστηκαν σε ένα πλαίσιο ευρύτερης δικαιωματικής ατζέντας της προηγούμενης κυβέρνησης, με αντιμετώπιση του ρατσισμού, ολιστική προσέγγιση στο θέμα των διακρίσεων, της βίας, με επικύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία κ.ά. Όλα αυτά αφορούσαν έναν ευρύτερο σχεδιασμό. Έγιναν πολλά, σίγουρα θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα.
Αν συγκρίνουμε, όμως, τις πρωτοβουλίες της ΝΔ αυτή την τριετία, μπορούμε να δούμε τις σημαντικές διαφορές.
Για παράδειγμα, η πρόθεση των ατόμων που συμμετείχαν στην Επιτροπή Ισότητας ήταν συγκεκριμένα προς τον σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκε. Το πολιτικό αποτύπωμα, όμως, με ευθύνη της ΝΔ δεν είναι το ίδιο.»
Στην εκλαΐκευση της Πρότασης Νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προχώρησε στη συνέχεια ο Γιώργος Βασιλειάδης, αναπληρωτής γραμματέας και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δικηγόρος: «Είναι θέμα δημοκρατίας και συνταγματική διαδικασία να νομοθετείς για τα ίδια δικαιώματα για όλους τους πολίτες.
Με αυτό τον γνώμονα παίρνουμε πρωτοβουλίες και ως αντιπολίτευση. Φέρνουμε ένα νομοθέτημα με αρχή μέση και τέλος. Η επεξεργασία της πρότασης νόμου δείχνει τη νομοτεχνική ωριμότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αν υπάρχει πολιτική βούληση μπορεί αύριο να λειτουργήσει. Τι λέει η πρότασή μας;
Θεσμοθετεί τον Γάμο για όλους, όλες, όλα. Με πλήρη δικαιώματα για όλα τα ζευγάρια, ανεξάρτητα από φύλο κ.ά. Με τον όρο γάμο καλύπτει τον πολιτικό γάμο, αλλά και κάθε άλλη ένωση, που μπορεί να προβλέπεται σε κάποιο θρησκευτικό δόγμα και να αναγνωρίζεται ως γάμος. Θεσμοθετεί το δικαίωμα στην τεκνοθεσία. Γιατί για να γίνεις γονιός προϋπόθεση δεν είναι το φύλο, είναι η αγάπη. Εξάλλου, αυτή την περίοδο έχουμε δει τρομερά πράγματα από “κανονικές” οικογένειες. Θεσμοθετεί την ίση πρόσβαση στην Ιατρικά Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή για όλα τα ζευγάρια και αυτά που επιλέγουν το σύμφωνο συμβίωσης, ανεξαρτήτως φύλου.
Θεωρώ ότι είναι μία άρτια νομοθετική πρόταση, γιατί προβλέπει διάταξη ακόμα και για την εκούσια αναγνώριση τέκνου. Ερχόμαστε και λύνουμε όχι μόνο τα συναισθηματικά προβλήματα, που δημιουργούνται από την άνιση μεταχείριση των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, ζευγαριών και οικογενειών, αλλά και κατοχυρώνουμε νομικά και τα περιουσιακά δικαιώματα αυτών των ανθρώπων.
Στο Pride όλοι διακήρυξαν τις καλές προθέσεις τους. Αλλά θέλουμε πρωτοβουλίες. Αν η Ν.Δ. δεν φέρει την πρόταση νόμου στη Βουλή, δεσμευόμαστε ότι μόλις γίνουμε κυβέρνηση- που θα γίνουμε σύντομα- θα είναι από τους πρώτους νόμους που θα ψηφίσουμε και θα εφαρμόσουμε.
Η Μαρία Γιαννακάκη, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρώην Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, μίλησε για την κατάσταση στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη, όσον αφορά τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα. Αρχικά, παραδέχτηκε ότι «σαφώς έπρεπε να προχωρήσουμε πιο θαρραλέα την περίοδο 2015-2019», αλλά επεσήμανε ότι «σαφώς ανεβάσαμε την Ελλάδα σε κατάταξη στα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στην Ευρώπη».
Και πρόσθεσε: «Είμαστε πάρα πολύ πίσω, γιατί αυτό που συζητάμε εμείς σήμερα, στον δυτικό κόσμο είναι μια πραγματικότητα από τις αρχές του 2000.
Είναι διεκδικήσεις και αγώνες της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας για πολλά χρόνια. Δεν είναι δυνατόν να μιλάς για ισότητα και να αρνείσαι το δικαίωμα σε κάποιον να ζήσει με τον άνθρωπο που έχει επιλέξει.»
Αναφέρθηκε στη νομολογία του ΕΔΑΔ και του ΔΕΕ και στηλίτευσε την υποκρισία της ΝΔ και την εργαλειοποίηση της Επιτροπής Ισότητας που η ίδια συνέστησε.
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Βαγγέλης Σκούφας, Συντονιστής της ομάδας ΛΟΑΤΚΙ+ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μέλος της Νομαρχιακής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α΄ Αθηνών: «Πάνω από όλα στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αντιλαμβανόμαστε τη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από το κεντρικό συνέδριο τον Ιούλιο του 2013, στην κεντρική στοχοθεσία ήταν ο γάμος και η τεκνοθεσία.
Τι είπε ο σύντροφος και πρόεδρος, Αλέξης Τσίπρας στο φετινό Athens Pride; Να υπερψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η ΝΔ, αν πραγματικά είναι φιλελεύθερη.
Αν ανατρέξετε στο διαδίκτυο, έχουν τοποθετηθεί νομικοί κι άλλων χώρων θετικά προς την πρόταση νόμου. Στη σύνταξη της πρότασης συμμετείχε και η καθηγήτρια του ΑΠΘ Θεοφανώ Παπαζήση.
Πρέπει κάθε περιοχή της Αττικής και της χώρας να σπάσει τις γκρίζες ζώνες, να μεταφέρουμε το μήνυμα. Εκεί είναι η ουσιαστική εκπαίδευση. Βλέπεις την κουλτούρα των νέων ανθρώπων και πώς οι νόμοι των προηγούμενων ετών έχουν βοηθήσει.
Πρέπει να προχωρήσουμε και σε επόμενες εμβληματικές πρωτοβουλίες, στην υγεία, την εργασία, την πρόνοια και κοινωνική αλληλεγγύη, την εκπαίδευση.
Πρέπει να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή στην εκπαίδευση, συμπεριληπτικά εγχειρίδια και σχολεία. Είμαστε εδώ για να σπάσουμε τα ταμπού κι αν υπάρχει διάθεση, να συνομιλήσουμε με όλα τα κόμματα.»
Με τη σειρά της, η Στέλλα Μπελιά, Αναπληρώτρια Συντονίστρια της ομάδας ΛΟΑΤΚΙ+ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πρόεδρος των Οικογενειών Ουράνιο Τόξο, νηπιαγωγός, μίλησε για τη σχέση του κόμματος με τα κινήματα, με τις ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις: «Σταθερά η σχέση μας ως κόμμα με το ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα είναι πολύ στενή.
Το πρώτο πράγμα που κάναμε ως Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+, ήταν να διασφαλίσουμε τον κινηματικό μας χαρακτήρα και να μην είμαστε μονοθεματικοί. Όταν αγωνίζεσαι για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορείς να μην ασχολείσαι με το δικαίωμα του “άλλου”. Άλλωστε τα ΛΟΑΤΚΙ + άτομα μπορεί να βιώνουν πολλαπλές διακρίσεις και για άλλες ταυτότητές τους.
Η δύναμη των κινημάτων βρίσκεται στα σημεία που τέμνονται, όπως έγινε στη δίκη της Χρυσής Αυγής εκεί που το αντιφασιστικό κίνημα πλαισιώθηκε από όλα τα υπόλοιπα κινήματα και είδαμε μια λαοθάλασσα να πανηγυρίζει με το αποτέλεσμα. Η δύναμη των κινημάτων βρίσκεται στη διαθεματική προσέγγιση.
Συμμετείχα στην Επιτροπή Ισότητας, γιατί έχω κουραστεί, όπως όλα μας, να γίνονται πράγματα “για εμάς” χωρίς εμάς. Ήταν εκεί και η Μαρίνα Γαλανού που της χρωστάμε όλα μας πάρα πολλά. Μέχρι και την τελευταία στιγμή ήμασταν έτοιμες να τα βροντήξουμε, αλλά τελικά βγήκε ένα κοινό συναινετικό κείμενο.
Με ενοχλούσε πολύ το ότι δεν υπήρχε σαφές χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής του Σχεδίου, δεν υπήρχαν παραδοτέα και το κείμενο για το Οικογενειακό Δίκαιο ήταν άλλο από αυτό που συζητήσαμε και εισηγηθήκαμε ως μέλη των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.
Θέλω να εστιάσουμε για άλλη μια φορά στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποδεικνύει συνεχώς ότι είναι δίπλα στην κοινότητα χωρίς αστερίσκους. Ότι δεν κυνηγά ψηφαλάκια.
Κι ακόμα έχουμε πράγματα να κάνουμε. Το σημαντικό με αυτή την πρόταση νόμου είναι ότι άρει τις διακρίσεις που βιώνουν τα παιδιά που έχουν ΛΟΑΤΚΙ γονείς. Είναι αδιανόητο στο 2022 να έχουμε παιδιά δύο ταχυτήτων. Για πόσο ακόμα θα το ανέχεται αυτό ο νομικός μας πολιτισμός; Θα ήθελα να κλείσω με κάτι που έλεγε συχνά η Μαρίνα Γαλανού: Θα πάμε μπροστά σαν κοινωνία μόνο αν βλέπουμε την ετερότητα σαν πλούτο και όχι σαν πρόβλημα.»
Τη συζήτηση έκλεισε ο Λευτέρης Δόγιας, Γραμματέας Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά, κοινωνικός λειτουργός: «Χαίρομαι που οι προτάσεις της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ έχουν συμπεριληφθεί στην πρόταση νόμου. Δεν θεωρώ ότι μιλάμε μόνο για γάμο ή τεκνοθεσία. Παλεύουμε ενάντια στην κουλτούρα του ετεροσεξισμού. Είναι μία μάχη που τη δίνει και η Νεολαία.»
Επίσης, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη «σεξουαλική αγωγή. Είναι πολύ σημαντική, πρέπει να αλλάξει το σχολείο.» Και κατέληξε: «Αυτό που πάει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι αντίστοιχο της τομής που είχε γίνει τη δεκαετία του ‘80 με την ισότητα των φύλων.»
Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος, Κατερίνα Ακριβοπούλου.