Σε μεγάλο «πονοκέφαλο» έχει εξελιχθεί το ενεργειακό πρόβλημα για τη Γερμανία.
Παρά το γεγονός πως το αρχικό σχέδιο ήταν να καταργηθεί εντελώς η χρήση του άνθρακα μέχρι το 2030 στη Γερμανία, τα νέα δεδομένα με τον πόλεμο στην Ουκρανία αναγκάζουν τη χώρα να αυξήσει την παραγωγή ενέργειας με τη χρήση άνθρακα.
Για τον λόγο αυτό κατατέθηκε νομοσχέδιο ώστε να επαναλειτουργήσουν μονάδες παραγωγής άνθρακα.
Ο επικεφαλής της αρχής προστασίας των δικτύων, που είναι αρμόδια και για την επίβλεψη της ροής φυσικού αερίου, Κλάους Μίλερ, δεν αποκλείει ακόμα και να διακοπεί εντελώς η ροή προς τη Γερμανία. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η Γερμανία θα έχει ενεργειακή επάρκεια μόλις για 2,5 μήνες.
Παράλληλα, προειδοποίησε πως υπάρχει ο κίνδυνος τριπλασιασμού των λογαριασμών μέχρι το τέλος του έτους.
Ο Μίλερ δεν έμεινε σε αυτό, καθώς πρότεινε… απλούς τρόπους ώστε να εξοικονομούν ενέργεια οι πολίτες. Συγκεκριμένα, πρότεινε λιγότερα ζεστά ντους, λιγότερη χρήση ρεύματος και χαμηλότερη θέρμανση.
Ενεργειακή «κόντρα» ανάμεσα σε Γερμανία και Ρωσία για τον Nord Stream 2
Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, το Βερολίνο εξετάζει να απαλλοτριώσει τον αγωγό Nord Stream 2, ώστε να αποθηκεύσει υγροποιημένο φυσικό αέριο.
Συγκεκριμένα, εξετάζει τη μετατροπή τμημάτων του γερμανορωσικού αγωγού στη Βαλτική Θάλασσα, επί γερμανικού εδάφους, σε τερματικό σταθμό.
Αντίδραση από το Κρεμλίνο
Η Μόσχα, που πληροφορήθηκε την εξέλιξη αυτή, απάντησε άμεσα στη Γερμανία. Συγκεκριμένα, απείλησε να κινηθεί νομικά εναντίον του Βερολίνου σε περίπτωση που τα σενάρια αυτά ευσταθούν.