Τέλος δίνεται στην αγωνία των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων, με την ανακοίνωση σήμερα (13:00) των βαθμολογιών των μαθητών ΓΕΛ και ΕΠΑΛ.
Οι αναρτημένες καταστάσεις στα σχολεία περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τη βαθμολογία του ανά εξεταζόμενο μάθημα και όχι τα ονομαστικά του στοιχεία.
Tαυτόχρονα, όλοι οι υποψήφιοι μπορούν να βρουν τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα https://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον 8ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους χαρακτήρες.
Επιπλέον, οι υποψήφιοι μπορούν να λάβουν τη βαθμολογία τους και με γραπτό μήνυμα SMS στο κινητό τους τηλέφωνο, εφόσον το έχουν ήδη αιτηθεί.
Πανελλήνιες 2022 αποτελέσματα: Πού θα τα δείτε
Όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελλήνιων εξετάσεων θα γίνει με τρεις τρόπους:
Ο πρώτος με την ανάρτηση των βαθμολογιών στα Λύκεια της χώρας
Ο δεύτερος με γραπτό μήνυμα που θα λάβουν οι τελειόφοιτοι που έχουν καταχωρίσει το κινητό τους τηλέφωνο στη σελίδα του υπουργείου Παιδείας smsresults.minedu.gov.gr ως τις 24 Ιουνίου
Ο τρίτος μέσω της εφαρμογής του ΥΠΑΙΘ results.it.minedu.gov.gr όπου οι υποψήφιοι μπορούν να μάθουν τους βαθμούς τους πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και το αρχικό γράμμα από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο, σε κεφαλαίους χαρακτήρες.
Μηχανογραφικό: Τα κλειδιά για τη σωστή συμπλήρωση
Όπως εξήγησε ο μαθηματικός και σύμβουλος σταδιοδρομίας, Στράτος Στρατηγάκης για τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων οι μαθητές θα πρέπει να «κλείσουν τα αυτιά τους» στις σειρήνες της καταστροφολογίας και να εστιάσουν στο πώς θα συμπληρώσουν σωστά το μηχανογραφικό δελτίο τους διαλέγοντας σχολές που τους αρέσουν.
«Τα παιδιά να μην πανικοβάλλονται με τους βαθμούς τους. Να ασχοληθούν με το μηχανογραφικό τους πριν από την ανακοίνωση των βαθμολογιών» ήταν η συμβουλή του κ. Στρατηγάκη για τους υποψηφίους των πανελλήνιων εξετάσεων.
Αποτελέσματα Πανελλήνιες 2022: Πώς γίνεται ο υπολογισμός των μορίων
Οι συντελεστές βαρύτητας ανά πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα καθορίστηκαν, για πρώτη φορά φέτος, με απόφαση της Συγκλήτου του οικείου ΑΕΙ για κάθε Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος. Συνεπώς τα ίδια τα ΑΕΙ πλέον συνδιαμορφώνουν την ακαδημαϊκή φυσιογνωμία κάθε Σχολής ή Τμήματος, καθορίζοντας το συντελεστή βαρύτητας κάθε πανελλαδικώς εξεταζόμενου μαθήματος για εισαγωγή σε αυτά.
Ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού μορίων κάθε υποψηφίου που συμμετέχει στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2022 και εφεξής για εισαγωγή στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων, γίνεται ως εξής: ο γραπτός βαθμός σε καθένα από τα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, πολλαπλασιάζεται με τον αντίστοιχο συντελεστή βαρύτητας, όπως αυτός καθορίστηκε με απόφαση της Συγκλήτου του οικείου ΑΕΙ για κάθε Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος. Τα τέσσερα ανωτέρω γινόμενα προστίθενται και το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται επί 1.000, για να προκύψει ο συνολικός αριθμός μορίων κάθε υποψηφίου.
Δεδομένου του γεγονότος ότι οι συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων, όπως τέθηκαν από τα Ιδρύματα, σε κάποιες περιπτώσεις διαφέρουν μεταξύ Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων ιδίου γνωστικού αντικειμένου, ενδέχεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις στον υπολογισμό των μορίων των υποψηφίων.