Συντάξεις εμπιστοσύνης: Φθινόπωρο η εκκαθάριση – Νέες λίστες εκκρεμοτήτων στον ΕΦΚΑ

Για το φθινόπωρο μεταφέρεται τελικά η εκκαθάριση των παλιών αιτήσεων συνταξιοδότησης, ενώ εκ παραλλήλου δημιουργούνται νέες λίστες εκκρεμοτήτων…

Η κυβερνητική διακήρυξη ήθελε περί τις 75.000 εκκρεμούσες αιτήσεις, οι οποίες είχαν κατατεθεί στον ΕΦΚΑ μέχρι τις 31/3/2022, να εκκαθαρίζονται μέχρι αυτή την εβδομάδα, έτσι ώστε να πληρωθούν οι δικαιούχοι στα τέλη Αυγούστου (με τις συντάξεις Σεπτεμβρίου).

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχουν βγει ούτε οι μισές συντάξεις και λόγω καλοκαιριού (θερινές άδειες) εκφράζονται φόβοι ότι ο κυβερνητικός στόχος για «σύνταξη εμπιστοσύνης εντός τριμήνου» δεν θα αποδίδει.

Στην καλύτερη των περιπτώσεως οι 75.000 παλαιές αιτήσεις, οι οποίες είχαν κατατεθεί μέχρι 31/3/22 και θα έβγαιναν με βάσει τις δηλώσεις (στοιχεία στην αίτηση) του ασφαλισμένου, χωρίς δηλαδή επικοινωνία-αλληλογραφία μεταξύ των επιμέρους ταμείων, δεν θα εκκαθαριστούν στην προκαθορισμένη ημερομηνία.

Σε ορισμένα επιμέρους ταμεία ακόμη εκδίδουν συντάξεις επί αιτήσεων που κατατέθηκαν στις αρχές του 2021, ενάμιση χρόνο πίσω δηλαδή…

Αν οι συνταξιοδοτικές πράξεις εκδοθούν τον Σεπτέμβριο, ώστε να ολοκληρωθεί ο στόχος των 75.000 αιτήσεων που κατατέθηκαν μέχρι τον 3ο μήνα του έτους, αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι θα πληρωθούν με τις καταβολές Νοεμβρίου (πέριξ της 28ης Οκτωβρίου!). Από τρίμηνο, οι «συντάξεις εμπιστοσύνης πάνε για… εξάμηνο.

  • Από την άλλη, δεν υπάρχει καμία πρόοδος αναφορικά με τις 30.000 αιτήσεις όσων έχουν διαδοχικό χρόνο ασφάλισης στην αλλοδαπή, αιτήσεις για τις οποίες δεν υφίσταται κανένα χρονοδιάγραμμα εκκαθάρισης…
  • Μια δεύτερη κατηγορία που ταλαιπωρείται εδώ και τουλάχιστον 6 χρόνοι είναι όσοι έχουν χρόνο παράλληλης ασφάλισης και διεκδικούν δεύτερη σύνταξη. Για παράδειγμα έχουν λάβει την παροχή από το ΙΚΑ και αναμένουν από τον ΟΑΕΕ, ή έχουν πάρει τη σύνταξη από το δημόσιο και αναμείνουν τη δεύτερη σύνταξη από το ΕΤΑΑ (Μηχανικοί του Δημοσίου, Γιατροί του ΕΣΥ κ.α.)
  • Επίσης «ουρά» δημιουργείται και με τις αιτήσεις που συρρέουν στο σύστημα από 1/4/22 και μετά και οι οποίες ουδόλως κινούνται. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία προβλέπεται η έκδοση σύνταξης «fast track», δηλαδή η απόδοση με βάσει τα στοιχεία που έχει καταθέσει ο ασφαλισμένος και τυχόν λοιπές αποδείξεις ή βεβαιώσεις από διαπιστευμένους εργατολόγους. Η σύνταξη θα αποδίδεται με σύντομες διαδικασίες, χωρίς επικοινωνία μεταξύ των συμβαλλόμενων ταμείων (στην περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης) και ο ουσιαστικός έλεγχος θα γίνεται την επόμενη… πενταετία.

Αν λείπει χρόνος έως 24 μίνες θα δίνεται η δυνατότητα στον συνταξιοδοτηθέν να τον αναγνώριση σαν δοθέν πλασματικό, με την παρακράτηση των σχετικών ποσών από την σύνταξη και θα κλείσει έτσι ο φάκελος. Αντέθετα, αν ο ασφαλιστικός χρόνο υπολείπεται πέραν της διετίας η σύνταξη θα ανακαλείται, το σύνολο των συντάξεων θα αναζητούνται ως «αχρεωστήτως καταβληθέντα», ενώ θα δημιουργηθεί και μείζον θέμα υπερχρέωσης του νοικοκυριού. Και αυτό καθώς ο… παρανόμως συνταξιοδοτηθείς θα πρέπει να επιστρέψει και τα ποσά των επικουρικών συντάξεων, αλλά και το εφάπαξ (από 25.000 έως και πάνω από 60.000 ευρώ κατά περίπτωση…)

  • Τέλος, αμετάβλητη παραμείνει η μακρά λίστα με τις εκκρεμότητες στις επικουρικές όπου συσσωρεύονται αιτήσεις 130.000 δικαιούχων.