Εξειδικευμένα κλιμάκια πραγματοποιούν πυρετώδεις έρευνες για να διαπιστώσουν εάν πίσω από ορισμένες φωτιές μπορεί να κρύβεται «χέρι εμπρηστή». Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στις περιπτώσεις του Έβρου και της Λέσβου, δύο ακριτικών τόπων, όπου βρίσκονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου κλιμάκια «ειδικών υπηρεσιών» που -μεταξύ άλλων- εξετάζουν σε αυτές τις περιπτώσεις το σενάριο του εμπρησμού.
Ο νομός, εντούτοις, με τις περισσότερες «ύποπτες» πυρκαγιές, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές από την Πυροσβεστική, είναι η Ηλεία. Πρόκειται για περιπτώσεις πυρκαγιών που έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, που διενεργεί παράλληλες έρευνες ύστερα από πληροφορίες για φωτιές που ξέσπασαν από εμπρησμό με πρόθεση και είχαν δόλια κίνητρα.
Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι εξετάζεται εάν κάποιες φωτιές του πρόσφατου παρελθόντος συνδέονται με παράνομες οικονομικές δραστηριότητες, πράξεις αντεκδίκησης ή αλλα οικονομικής φύσης κίνητρα.
Την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη οι προαναφερόμενες έρευνες ξέσπασε χθες Κυριακή (24/7) η μεγάλη φωτιά στα Κρέσταινα, αν και ακόμα παραμένει άγνωστη η αιτία πρόκλησης του μετώπου που μαίνεται και απειλεί περιουσίες και ζωές.
Για τη μεγάλη φωτιά που έκαψε 28.000 στρέμματα στην Πεντέλη τα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής προσπαθούν αρχικά να διαπιστώσουν τα αίτια που προκάλεσαν την πρώτη εστία φωτιάς σε ορεινό όγκο της περιοχής. Καλά πληροφορημένες πηγές του newsbomb αναφέρουν ότι «η μέχρι στιγμής εικόνα για την πρώτη εστία -από την οποία ξεκίνησαν όλα- δείχνει ότι η φωτιά δεν εκδηλώθηκε από χέρι εμπρηστή».
Τα πράγματα περιπλέκονται, ωστόσο, από το βίντεο που αποτυπώνει άντρα να βάζει τα ξημερώματα της Τετάρτης φωτιά στην Χριστούπολη Σπάτων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αρχών, ο εμπρηστής χρησιμοποίησε εύφλεκτο υγρό (μπουκάλι με οινόπνευμα ή βενζίνη) για να «ραντίσει» τα ξερά χόρτα και στη συνέχεια έβαλε φωτιά με γυμνή φλόγα (πιθανότατα με χρήση αναπτήρα).
«Το βασικό ερώτημα είναι εάν έχουμε να κάνουμε με ψυχικά υγιή εμπρηστή ή όχι. Στην πρώτη περίπτωση τα πράγματα σοβαρεύουν. Η ώρα που έβαλε τη φωτιά, η διεύθυνση και η ένταση του ανέμου τη στιγμή εκείνη και οι γρήγορες κινήσεις του, εμπεριέχουν στοιχεία επαγγελματισμού. Από την άλλη πλευρά ξέρουμε ότι οι επαγγελματίες εμπρηστές χρησιμοποιούν εμπρηστικούς μηχανισμούς με χρονοκαθυστέρηση, προκειμένου την ώρα εκδήλωσης της φωτιάς να μη βρίσκονται στο σημείο. Ένα σενάριο είναι ο εμπρηστής να ήθελε να συνδέσει την πυρκαγιά που έκαιγε εκείνη την ώρα στο Πανόραμα της Παλλήνης (με κατεύθυνση προς τα Σπάτα) με το σημείο όπου βρισκόταν. Εκ του αποτελέσματος πάντως δεν πέτυχε το σκοπό του (εάν είχε αυτή την πρόθεση). Πρόκειται για μεγάλη απόσταση, αν και δεν μπορεί κάποιος να αποκλείσει και το σενάριο να ήθελε να προκαλέσει ‘αντιπερισπασμό’ για να διασπαστούν οι δυνάμεις πυρόσβεσης. Η ‘σύμπτωση’ πάντως είναι ότι έδρασε σε μία από τις πιο δύσκολες ημέρες για την Αττική και σε ώρα που ήταν δύσκολο να γίνει αντιληπτός. Εάν δεν υπήρχε απέναντι κάμερα ασφαλείας δεν θα μαθαίναμε ποτέ για τη δράση του», αναφέρει πηγή με εμπειρία στη δράση εμπρηστών.
Τα αρμόδια στελέχη της Πυροσβεστικής θα επιχειρήσουν να διαπιστώσουν εάν υπήρχε παρουσία του συγκεκριμένου άντρα και του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε στα σημεία έναρξης των υπόλοιπων πυρκαγιών που ξέσπασαν στην περιοχή. Από το σωματότυπο του θα προσπαθήσουν επίσης να εξετάσουν εάν κάποιος από τους σεσημασμένους εμπρηστές, που είναι καταχωρημένοι στην «τράπεζα δεδομένων» της Πυροσβεστικής και κυκλοφορούν ελεύθεροι, θα μπορούσαν να βρίσκονται στα Σπάτα.
Η έρευνα πάντως επικεντρώνεται στην ταυτοποίηση του οχήματος του εμπρηστή από κάμερες ασφαλείας της ευρύτερης περιοχής, καθώς στο επίμαχο βίντεο δεν διακρίνονται τα χαρακτηριστικά του προσώπου του. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της έρευνας θα χρησιμοποιηθούν και όλα τα τεχνικά μέσα που έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιες υπηρεσίες, όπως είναι η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για τη «σάρωση» ύποπτων εκπομπών σημάτων. Για τη μεγάλη πυρκαγιά στην Πεντέλη η Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών έχει διατάξει εισαγγελική έρευνα για να αναζητηθούν ευθύνες για την τέλεση αξιόποινων πράξεων.
Μιλώντας στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Πτυχιούχων Αξιωματικών και Υπαξιωματικών του Π.Σ., Αντώνης Κούκουζας, εξηγεί ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός από τις πολλές ενάρξεις δασικών πυρκαγιών και όσον αφορά στα αίτια αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και όσον αφορά στα κίνητρα:
«Ο μεγάλος αριθμός πυρκαγιών έχει ως αποτέλεσμα να διασπώνται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής αλλά και να καταπονούνται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό. Σκεφτείτε ότι οι συνάδελφοί μου που επιχείρησαν υπό αντίξοες συνθήκες στην Πεντέλη, αξιοποιήθηκαν στη συνέχεια στα Μέγαρα και μετά στην Αχαΐα. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι επίκειται μία περίοδος παρατεταμένης ξηρασίας και καύσωνα, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο πρόκλησης μεγάλων πυρκαγιών. Έτσι, οι πολίτες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί».
Την ίδια ώρα, η Αστυνομία προσπαθεί να συνδράμει το έργο της Πυροσβεστικής προς την κατεύθυνση της έντασης της επιτήρησης των δασών (περιαστικών και μη). Στόχος είναι η εμφανής αστυνόμευση να λειτουργήσει αποτρεπτικά απέναντι σε τυχόν εμπρηστές. Έτσι, αυξημένη είναι η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων σε δρόμους που βρίσκονται γύρω και μέσα σε δάση. Η επόμενη περίοδος χαρακτηρίζεται κρίσιμη, λόγω υψηλών θερμοκρασιών.