Η Σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

Επί των Εισηγήσεων του κ. Αντ. Τερζή, Προϊστάμενου Δ/νσης Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Περιφ. Στερ. Ελλάδας, τις θέσεις αυτού και της Διευθ. Περ/ντος (έντυπο Δ10) για τα τρέχοντα έργα ΑΣΠΗΕ που αφορούν την Κεντρική Εύβοια και την Σκύρο, το μόνο που έχουμε να πούμε είναι ότι είναι απολύτως απαράδεκτες επιστημονικά και δημοκρατικά. Έχει υπάρξει πλήθος αναλόγων στο παρελθόν, για ολόκληρη την Περιφέρεια και για υποθέσεις είτε ΑΣΠΗΕ, είτε ΜΥΗΕ, είτε φωτ/κών, είτε μεταλλείων κλπ.

Οι εισηγήσεις αυτές παραβιάζουν την στοιχειώδη έννοια της καλώς εννοούμενης και λειτουργούσας Δημόσιας Υπηρεσίας, Αρχής ή Φορέα. Γιατί υπάλληλος του ελληνικού κράτους (Προϊστάμενος Δ/νσης Περ/ντος), που σύμφωνα με τις συνταγματικές του υποχρεώσεις πρέπει να εκπληρώνει το καθήκον του αναλόγως του ρόλου που του έχει ανατεθεί υπηρεσιακώς, ΟΜΩΣ ζούμε το απαράδεκτο και τραγελαφικό, να προωθεί πρωτίστως τα οικονομικά και αναπτυξιακά συμφέροντα αντί να προστατεύει το Περιβάλλον, τα δάση και την βιοποικιλότητα. Εάν μάλιστα ο προαναφερόμενος εισηγητής βρίσκεται σε αυτή την θέση κατ ́ επιλογήν, τότε σαφώς και θα πρέπει να κριθεί αυτή η επιλογή!

Έτσι, στη χιλιοτραυματισμένη Εύβοια, γίνεται δεκτό το να προχωρήσει το έργο που θα βάλει τις μπουλντόζες στο τελευταίο δάσος του νησιού. Με τις μικροπαρατηρήσεις της εισηγήσεως θεωρείται ότι αυτό είναι απόλυτα συμβατό με τις περιοχές Natura, το ελατοδάσος του Αιγαίου κλπ. Και δεν έχει δει ούτε τα σπήλαια, ούτε τα σπάνια φυτά και τα προστατευόμενα πτηνά, ούτε τις αρχαιότητες ούτε τίποτε!

Ομοίως κρίνει και για τους ΑΣΠΗΕ της Σκύρου που θα εξαφανίσουν το μοναδικό οικοσύστημα του Κόχυλα, τον βιότοπο του μοναδικού και προστατευόμενου Σκυριανού αλόγου και μιας από τις σημαντικότερες ορνιθοπανίδες του Αιγαίου, δίπλα στην παραδοσιακή Χώρα του νησιού.

Οι εισηγήσεις είναι όχι απλά αστήρικτες επιστημονικά και ατεκμηρίωτες. Είναι απλές αντιγραφές των ΜΠΕ των εταιρειών. Και είναι απαράδεκτες και προσβλητικές για κάθε Ευβοέα και Έλληνα Πολίτη.

Ιδίως στην περίπτωση της Εύβοιας, η εισήγηση είναι ακραία ψευδής και υποκριτική ή άλλως πάσχει από τυφλότητα, αφού δεν αναφέρει ούτε ένα Δ11 εκ των δεκάδων που κατατέθηκαν από πολίτες και Οργανώσεις και περιορίζεται μόνο στις θέσεις των δήμων ή το Δ11 της ΕΟΕ. Σημειώνεται ότι η εισήγηση για την Εύβοια έχει εκδοθεί στις 22/7/2022, δηλ. μετά την ημερομηνία λήξης της Δημόσιας Διαβούλευσης για το έργο στην Κεντρ. Εύβοια. Διαβούλευση, που υπήρξε η μεγαλύτερη και συγκλονιστικότερη σε συμμετοχή από όσες μέχρι τώρα έχουν γίνει σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Για τους λόγους αυτούς ζητούμε ξεκάθαρα την παραίτηση, άλλως την ανάκληση του κ. Τερζή από την θέση του και την ανάληψη αυτής της θέσης από άλλον υπάλληλο και άνθρωπο που θα γνωμοδοτεί για το περιβάλλον έχοντας αυτό στο νου του και όχι την οικονομική ανάπτυξη.

Ο κ. Τερζής και κάθε άλλος σκεπτόμενος με τον ίδιο τρόπο υπάλληλος, μπορεί κάλλιστα να συνεχίσει την εργασία του στο μάρκετινγκ των ΑΠΕ.

Εύβοια 27/7/2022

Εταιρεία Περιβάλλοντος Κύμης (ΕΠΠΠΟ ΚΥΜΗΣ)
Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας (ΕΟΣ Χαλκίδας)
Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας (ΣΠΠΕΝΚ) Σύλλογος Δασοπροστασίας και Προστασίας Περιβάλλοντος Κύμης (ΣΔΑΠΠΕ ΚΥΜΗΣ)