Τελικά.. «είναι μάπα το καρπούζι»;
Το καρπούζι (Citrullus lanatus) προέρχεται από τη Νότια Αφρική και σχετίζεται γονιδιακά με το πεπόνι, τα κολοκυθάκια, την κολοκύθα και το αγγούρι.
Το φρούτο αυτό, έχει καταφέρει να είναι απόλυτα συνδεδεμένο με συναισθήματα, αναμνήσεις και μυρωδιές στην ζωή του καθενός από εμάς, ειδικά κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Είναι όμως ωφέλιμο ή απλώς νόστιμο;
Διαβάστε επίσης: Ρις Γουίδερσπουν – Μας δίνει την πιο δροσερή συνταγή για μαργαρίτα με καρπούζι
Αυτά είναι τα οφέλη που προσφέρει το καρπούζι
Δεν είναι τυχαίο, βέβαια, ότι το καρπούζι θεωρείται το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο. Με νερό σε ποσοστό 91% και με σημαντικούς ηλεκτρολύτες, αποτελεί ιδανική τροφή για να αποφύγουμε την αφυδάτωση. Συγκεκριμένα, ανά 100gr (το 91% των οποίων είναι νερό) αποδίδει 30 θερμίδες, 0,6 gr πρωτεΐνης, 7,6 gr υδατανθράκων (εκ των οποίων 6,2 gr φρουκτόζη/σουκρόζη και 0,4 gr φυτικές ίνες) και 0,2 gr λίπους.
Και εδώ έρχεται το πιο σύνηθες ερώτημα: «Πειράζει που είναι γλυκό;». Η απάντηση είναι, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, στα 100gr καρπουζιού τα 7,6 gr είναι υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες είναι απλά σάκχαρα, όπως γλυκόζη, φρουκτόζη και σακχαρόζη. Αυτό προσδίδει στο καρπούζι έναν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (72-80), ο οποίος υποδεικνύει πόσο γρήγορα ένα τρόφιμο αυξάνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αν όμως δεν καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες, το καρπούζι δεν φαίνεται να έχει σημαντική επίδραση στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.
Το σημαντικότερο; Η κατανάλωσή του έχει παρατηρηθεί ότι συμβάλλει στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, η οποία θα οδηγούσε δυνητικά σε διαβήτη τύπου 2. Συνεπώς, το καρπούζι με μέτρο όχι μόνο «δεν παχαίνει», αλλά βοηθάει τον μεταβολισμό μας και αποτρέπει την ανάπτυξη διαβήτη.
Δύναμή του το λυκοπένιο
Το καρπούζι οφείλει το χρώμα του στο λυκοπένιο, μια φυτοχημική ουσία με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, που υπάρχει και στην ντομάτα. Το λυκοπένιο:
Συμβάλλει στην καταπολέμηση των μολύνσεων.
Δρα ανασταλτικά στις καρδιακές παθήσεις και την αρτηριοσκλήρωση.
Έρευνες δείχνουν ότι αποτρέπει την εμφάνιση ωχράς κηλίδας (πάθηση του ματιού που μπορεί να προκαλέσει μέχρι και τύφλωση).
Θεωρείται ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και σημαντική δράση ενάντια στον καρκίνο του πνεύμονα, του στομάχου, του δέρματος, της ουροδόχου κύστης, του τραχήλου της μήτρας και του προστάτη.
H ανατροπή που κανείς δεν περίμενε…
Όσο κι αν μας αρέσει το κόκκινο μέρος του φρούτου, το πιο υγιεινό τμήμα του καρπουζιού είναι η λευκή σάρκα της φλούδας. Εκεί βρίσκονται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση βιταμίνες C, A, B6, μαγνήσιο, ψευδάργυρος, κάλιο και κιτρουλίνη. Η κιτρουλίνη είναι ένα αμινοξύ που συμβάλλει στη χαλάρωση των μυών, καταπραΰνει την ένταση και το άγχος.
Bonus tip…Ποιο είναι το «σωστό» καρπούζι
Υπάρχουν ορισμένα μυστικά για να διαλέξετε καλό καρπούζι, αλλά μην ξεχνάτε ότι πάντα η πιο πετυχημένη συμβουλή παραμένει η γνωριμία με τον παραγωγό του.
Προτιμήστε να αγοράσετε κομμένα καρπούζια, καθώς αυτά με σκούρα φλούδα και η κόκκινη σάρκα είναι καλές ενδείξεις της ποιότητας.
Χτυπήστε το απαλά. Αν ο ήχος που θα ακουστεί είναι «κούφιος», αυτό σημαίνει ότι το καρπούζι είναι τόσο ώριμο όσο πρέπει.
Το καρπούζι που κιτρινίζει στην περιοχή του κοτσανιού είναι άλλος ένα δείκτης νοστιμιάς.