Όταν είδαν τον λογαριασμό αναρωτήθηκαν μήπως τα στρείδια έκρυβαν χρυσάφι και το κατάπιαν. Δύο ποτά και 12 στρείδια στοίχισαν σε ζευγάρι 400 ευρώ. Πού αλλού; Στη Μύκονο…
Ο Alex και η Lindsay Breen, 30άρηδες και νεόνυμφοι από τον Τορόντο, επέλεξαν τη Μύκονο για να γιορτάσουν το ευτυχές γεγονός την ένωσής τους με τα δεσμά του γάμου. Κάθησαν στο εστιατόριο, πήραν δύο ποτά και 12 στρείδια (αφροδιακό πιάτο επέλεξαν νιόπαντρα παιδιά) και ζήτησαν λογαριασμό. Και όταν τους τον έφεραν και είδαν «σύνολο 400 ευρώ»… έλιωσε το πλαστικό της πιστωτικής κάρτας.
Τώρα ίσως ανταλλάξουν μηνύματα στα social με τους άλλους πονεμένους τουρίστες με τα καβουροπόδαρα στη Μύκονο, που ακόμη και η οικογένεια των καβουριών που έφαγαν να τους ζητούσε αποζημίωση που την ξεκλήρισαν, πιο λίγα θα τους χρέωνε.
Βέβαια με αυτούς τους εξωφρενικούς λογαριασμούς δεν παίρνουν εκδίκηση μόνο τα πλάσματα της φύσης και οι βίγκαν, αλλά και όλοι όσοι απορρίπτουν την Μύκονο λόγω ακρίβειας. Και προφανώς και το νησί έχει επιλέξει να απευθύνεται σε συγκεκριμένα υψηλά έως πολύ βαλάντια και όχι στους κοινούς θνητούς, οπότε και όσοι λένε «Μύκονος είναι τι ήθελες να πληρώσεις;» έχουν το δίκιο τους.
Όταν ο λογαριασμός φυλάσσεται ως σουβενίρ και πιστοποιητικό κοινωνικής τάξης τότε η αισχροκέρδεια γίνεται ενίοτε -με την ανοχή όλων- μέρος της κουλτούρας του τόπου.
Φυσικά και υπάρχουν εξαιρέσεις και μαγαζιά που χρεώνουν ό,τι έφαγες εκείνη την ημέρα και όχι ό,τι θα καταναλώσεις μέχρι το τέλος της ζωής σου, αλλά ίσως αυτά να μην είναι στα trendy και στα must της Μυκόνου.
Παράπλευρη απώλεια κάτι δόλιοι τουρίστες που παραγγέλνουν με τουπέ και πληρώνουν με κλάματα και κατόπιν λένε τον πόνο τους στα social media και σε όποιον τους δώσει βήμα.
Πρόθυμοι υπάρχουν πολλοί, καθώς το ζήτημα των φουσκωμένων λογαριασμών στη Μύκονο, που αφήνουν ενεούς τους πελάτες είναι θέμα αγαπημένο του ξένου Τύπου με την Daily Mail να μην χάνει ιστορία.
Μπύρα, κοκτέιλ, 12 στρείδια και η λυπητερή
H αγγλική εφημερίδα πήρε πάλι το όπλο της για την υπεράσπιση του αδικημένου και φιλοξένησε και αυτήν την ιστορία των δύο Καναδών.
Ο Alex και η Lindsay Breen, παντρεύτηκαν στην Ιταλία το Μάιο και το γιόρτασαν ταξιδεύοντας στην Ευρώπη για τρεις εβδομάδες. Ενας από τους σταθμούς τους και η Μύκονος στην οποία βρέθηκαν στα τέλη Μαϊου. Στις 23 Μαϊου επισκέφθηκαν το εστιατόριο με τα χρυσά καβουροπόδαρα για ένα «γρήγορο σνακ» όταν βρέθηκαν να πληρώνουν… 400 ευρώ, ενώ είχαν παραγγείλει μόνο μία μπύρα, ένα κοκτέιλ και δώδεκα στρείδια.
Η Lindsay δήλωσε ότι έμειναν «άναυδοι» όταν είδαν τον λογαριασμό, καθώς το προσωπικό του εστιατορίου τους είχε δώσει έναν κατάλογο ποτών που δεν έγραφε τις τιμές.
Το ζευγάρι ισχυρίζεται επίσης ότι αντί να τους δώσουν το λογαριασμό και να πληρώσουν στο τραπέζι, ο Alex οδηγήθηκε σε ένα πίσω δωμάτιο του καταστήματος για να πληρώσει και όταν ζήτησε αναλυτικό λογαριασμό, αφού του ζήτησαν 400 ευρώ, τού έδειξαν την οθόνη του υπολογιστή τους, όπου τα πάντα ήταν γραμμένα στα ελληνικά.
Η Lindsay ισχυρίζεται ότι ο σερβιτόρος τους σέρβιρε «κωμικά μεγάλα» ποτά και μόλις τελείωσαν την παραγγελία τους, προσπάθησε να τους πείσει να παραγγείλουν καβουροπόδαρα και επιδόρπια.
Η Lindsay είπε ότι ο σύζυγός της πλήρωσε τον λογαριασμό χωρίς να διαφωνήσει, καθώς ήθελε να αποφύγει την αντιπαράθεση, καθώς και ότι σαφώς, ένιωσε εκφοβισμένος. «Σίγουρα αισθάνθηκε εκφοβισμένος και είναι ο πιο φιλικός τύπος, οπότε ακόμα κι αν ο λογαριασμός ήταν διπλάσιος, πιθανότατα θα τον πλήρωνε για να αποφύγει τυχόν προβλήματα».
Διηγούμενη την περιπέτειά της η Lindsay είπε στη Daily Mail: «Πήγαμε στο συγκεκριμένο κατάστημα για να φάμε κάτι και να πιούμε ένα ποτό. Αμέσως μας είπαν “θέλετε στρείδια;”. Είπαμε ναι και εκείνος είπε «12 στρείδια» οπότε είπαμε ναι γιατί μια ντουζίνα στρείδια είναι μια τυπική παραγγελία.
Ο σύζυγός μου παρήγγειλε μια μπύρα και εγώ ζήτησα τον κατάλογο των κοκτέιλ. Ο σερβιτόρος επέστρεψε με την μπύρα, αλλά έπρεπε να ζητήσω ξανά τον κατάλογο των κοκτέιλ και άρχισε να μου λέει τι ποτά είχαν, αλλά εγώ επέμενα και ζητούσα τον κατάλογο.
Τελικά μου έφερε αυτό που θεωρούσαν τον κατάλογο των κοκτέιλ τους. Ένα πλαστικοποιημένο κομμάτι χαρτί με τα είδη αλκοόλ που είχαν τα κοκτέιλ, αλλά δεν είχε τη μάρκα ή τα ποτά, τίποτα. Οπότε είπα ότι εντάξει θα πάρω ένα Aperol spritz, επειδή σαφώς δεν είχαν κατάλογο που ήθελαν να μου δώσουν.
Τελικά επέστρεψε με κωμικοτραγικά μεγάλα ποτά, οπότε σκεφτήκαμε ότι είναι το αστείο που κάνει το μπαρ, επειδή εμείς δεν ζητήσαμε ένα πολύ μεγάλο κοκτέιλ.
Ο σερβιτόρος γυρνούσε γύρω από το τραπέζι όλη την ώρα. Ήταν πάντα τριγύρω. Όταν τελειώσαμε τα στρείδια, προσπαθούσε να μας πείσει να πάρουμε καβουροπόδαρα και ευτυχώς δεν το κάναμε. Μας είπε »ξέρετε τι θα ταίριαζε πολύ καλά με αυτά τα στρείδια; Καβουροπόδαρα. Να σας φέρω μερικά;» και είπαμε όχι, θέλαμε μόνο ένα γρήγορο σνακ και ένα ποτό.
29 ευρώ το ένα στρείδι
Ο σύζυγός μου πήγε στην τουαλέτα και όταν επέστρεψε είπε ότι νόμιζε ότι είχε δει ένα μενού μέσα που έγραφε ότι ήταν 29 ευρώ το στρείδι και του είπα ότι αποκλείεται. Είχαμε ήδη φάει τα στρείδια και σκεφτήκαμε ‘ω Θεέ μου, σε τι θα μπλέξουμε με αυτόν τον λογαριασμό’.
Ο σερβιτόρος επέστρεψε με ένα τεράστιο καροτσάκι με επιδόρπια και λέει ‘οπότε φυσικά και θα φάμε τούρτα σήμερα’ και άρχισε να βάζει διάφορα επιδόρπια στο τραπέζι μας και είπαμε ότι δεν τα θέλουμε και άρχισε να προσβάλλεται που δεν θέλαμε να τα πάρουμε, οπότε μπορώ να καταλάβω πώς οι άνθρωποι θα πιέζονταν να πάρουν περισσότερα. Καθώς συνεχίζαμε να αρνούμαστε αυτά που προσπαθούσε να μας δώσει, εκνευριζόταν όλο και περισσότερο.
Όταν ήμασταν έτοιμοι να φύγουμε, πήγα στην τουαλέτα και έβαλαν τον σύζυγό μου να πάει σε ένα πίσω δωμάτιο για να πληρώσει. Του έδωσαν τον λογαριασμό που ήταν πάνω από 400 ευρώ. Σοκαρίστηκε και ζήτησε ανάλυση. Είχαν μια οθόνη υπολογιστή την οποία του γύρισαν και ήταν όλα στα ελληνικά, αλλά εμείς δεν μιλάμε ελληνικά. Τού δημιουργήθηκε μια περίεργη αίσθηση και δεν ήθελε να βρεθεί σε άσχημη κατάσταση και έτσι κατέληξε να πληρώσει τον λογαριασμό. Σίγουρα αισθάνθηκε εκφοβισμένος και είναι ο πιο φιλικός τύπος, οπότε ακόμα και αν ο λογαριασμός ήταν διπλάσιος πιθανόν να τον πλήρωνε για να αποφύγει τυχόν προβλήματα. Ήταν αρκετά τρελό. Εκ των υστέρων χαίρομαι που δεν προκαλέσαμε καυγά ή δεν αρνηθήκαμε να πληρώσουμε γιατί θα μπορούσε να είχε καταλήξει χειρότερα για εμάς. Ξέρουν ότι όταν είσαι τουρίστας σε εκμεταλλεύονται».
Το ζευγάρι θα έμενε στη Μύκονο μόνο για ένα βράδυ ακόμη. Η Lindsay πρόσθεσε: «Σοκαριστήκαμε πραγματικά, ειδικά επειδή είχαμε φάει μερικά πολύ ωραία γεύματα στην Ιταλία και ήμασταν πρόθυμοι να ξοδέψουμε όταν αυτό δικαιολογούνταν, αλλά σε αυτή την περίπτωση δεν είχαμε πάρει πολλά.
Κατά μέσο όρο ξοδεύαμε περίπου 120 ευρώ για ένα πλήρες δείπνο με μερικά κοκτέιλ και ένα ορεκτικό. Ευτυχώς μας είχαν μείνει αρκετά χρήματα, χρησιμοποιούσαμε την πιστωτική μας κάρτα για μεγαλύτερα έξοδα. Μπορώ να φανταστώ πώς θα κατέληγε κάποιος χωρίς χρήματα. Δεν είναι ιδανικός τρόπος να ξοδεύουμε τα χρήματά μας, αλλά είμαστε τυχεροί που μπορούσαμε να πληρώσουμε».
Τους ζήτησαν συγγνώμη οι… γείτονες
Η Lindsay ισχυρίζεται ότι μετά τη δοκιμασία τους, άλλοι ιδιοκτήτες τοπικών επιχειρήσεων ζήτησαν συγγνώμη εκ μέρους του εστιατορίου.
Ιδιοκτήτης διπλανής επιχείρησης τους είπε: «Δεν αντιπροσωπεύει τους Ελληνες αυτό…»
Η Lindsay δήλωσε: «Στη διπλανή πόρτα, ένας ιδιοκτήτης καταστήματος είπε ότι λυπάται πολύ που πήγαμε στο συγκεκριμένο κατάστημα. Είπε ότι προειδοποιεί όλους όσους πηγαίνουν στο κατάστημα να μείνουν μακριά από εκεί και ότι δεν αντιπροσωπεύει το ποιοι είναι οι Έλληνες. Είπε ότι χρειάζονται πραγματικά τουρισμό. Με όλους όσους μιλήσαμε μετά, τους προειδοποιήσαμε να μην πάνε».