Ο συνθέτης και τραγουδιστής Ρόμπερτ Ουίλιαμς έφυγε σήμερα από τη ζωή στα 72 του, μετά από τη δύσκολη μάχη που έδωσε το τελευταίο διάστημα μετά την επιδείνωση της υγείας του. Αλλοι θα τον θυμούνται για τη συμμετοχή του στους Poll, άλλοι για τη συμμετοχή του στη Eurovision, άλλοι για τη σύνθεση του ύμνου της ΝΔ. Ας δούμε μια σύντομη επισκόπηση της ζωής του.
Το δικό του στίγμα στην ελληνική μουσική σκηνή έχει αφήσει ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς. Ο τραγουδιστής με τις μεγάλες επιτυχίες, τα τραγούδια που όλοι αγαπήσαμε έχει μια πολύ ευτυχισμένη οικογένεια και ένα αρκετά πλούσιο βιογραφικό. Πάμε λοιπόν να μάθουμε τα πάντα για την ζωή του!
Ποιος είναι ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς – Όλο το βιογραφικό του
- Ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς έχει γεννηθεί στις 4 Δεκεμβρίου 1949, άρα η ηλικία του είναι 73 ετών και είναι Έλληνας τραγουδιστής.
- Το 1977 συμμετείχε στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.
- Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς ήταν κιθαρίστας και τραγουδιστής της ροκ μπάντας Poll. Από το 1974 ήταν επίσης ενεργός τραγουδιστής ποπ και ροκ. Εκπροσώπησε την Ελλάδα με τρεις άλλους τραγουδιστές στον διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον 1977 και έφτασε με το τραγούδι Μάθημα Σολφέζ στην πέμπτη θέση.
- Το πρώτο του άλμπουμ κυκλοφόρησε το 1974 με τίτλο “Robert Williams“. To 1976 σημείωσε μεγάλη επιτυχία με το τραγούδι “Μίλα μου” από το άλμπουμ “Εσύ κι εγώ“. Το τραγούδι σε πρώτη εκτέλεση είχε κυκλοφορήσει από τον Δάκη.
- Το 1991 ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς συνέβαλε σημαντικά στην τηλεοπτική σειρά “Η Λάμψη” του Νίκου Φώσκολου, για την οποία έγραψε τη μουσική και τους στίχους για πολλά τραγούδια, με σημαντικότερο το τραγούδι έναρξης με τίτλο “Μες στην προσευχή μου“. Το άλμπουμ “Η Λάμψη” κυκλοφόρησε το 1992.
Ο ίδιος, είχε πει για την πορεία του στο τραγούδι: ”Μετά τους Pol, όταν διαλύθηκαν, ακολουθεί η προσωπική μου καριέρα. Έλαβα μέρος αρκετές φορές στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και με την Μπέσσυ Αργυράκη το 1975 πήγαμε με το τραγούδι «Σαν ένα όνειρο», όπου σαρώσαμε όλα τα βραβεία.”
Μάλιστα Ρόμπερτ Ουίλιαμς και Μπέσσυ Αργυράκη είχαν και σχέση, όπως έχει αποκαλύψει: ”Το 1977 πήγαμε στη Eurovision με το «Μάθημα σολφέζ» και ο δεσμός ήρθε γύρω στο ’78. Ήμασταν μαζί για έξι χρόνια.
Χωρίσαμε γιατί όλα έχουν μια πορεία. Η δική μας πορεία ήταν ο χωρισμός, όμως δεν πάψαμε ποτέ να είμαστε φίλοι. Ακόμα και τα παιδιά μας είναι και φίλοι και συνεργάτες στη μουσική.”
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς έχει κάνει δύο γάμους. ”Ο πρώτος γάμος ήταν το 1976 και ο δεύτερος το 1986, από τον οποίο απέκτησα τρία παιδιά”, έχει αναφέρει ο ίδιος.
Ρόμπερτ Ουίλιαμς: Τα παιδιά του και η διάσημη κόρη του
«Ο γιος μου έχει τελειώσει νομική, ασχολείται με τη μουσική, γράφει εκπληκτικά, αγγλικό ή αμερικάνικο στιλ, η μικρή κόρη μου, η Μάρθα, τελειώνει του χρόνου Παιδαγωγικά στα Γιάννενα, είναι εκπληκτική τραγουδίστρια, το λέω απόλυτα, γιατί είμαι πολύ αυστηρός σ’ αυτά. Φτιάχνουν τραγούδια με τον Αλέξανδρο και μακάρι να θελήσει να ασχοληθεί. Η Ιλένια ήταν στην- εκπομπή με τον Δημήτρη Ουγγαρέζο στον ΑΝΤ1» είχε τονίσει ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς σε συνέντευξή του το 2016.
«Η Ιλένια πάντα ρωτάει τη γνώμη μου, αλλά το κάνει και η Μάρθα με τον Αλέξανδρο. Δεν θέλω να επηρεάζω τα παιδιά μου, απλώς δίνω τη δική μου άποψη, από εκεί και πέρα είναι μεγάλα παιδιά, μπορούν να σχηματίσουν τη δική τους γνώμη. Η Ιλένια ήθελε να ασχοληθεί με το τραγούδι, αλλά την απέτρεψα, γιατί δεν νομίζω ότι η Ελλάδα προσφέρει πια τίποτα στα παιδιά αυτά. Από τη στιγμή που ανακατεύτηκε με την τηλεόραση, υπάρχει παραγόμενο προϊόν, αλλά δεν υπάρχει απορρόφηση, που σημαίνει ότι αυτά τα παιδιά δεν έχουν δουλειά, τους δημιουργούν όνειρα τα οποία δεν υπάρχουν. Τα παιδιά μου δεν θα ήθελαν με κανέναν τρόπο να μεταχειριστούν το όνομα μου, ώστε να είναι ένα σκαλοπάτι για παραπέρα. Τη Μάρθα την έχουν ζητήσει να πάει στο εξωτερικό, για τραγούδι, δεν μιλάω για την Ελλάδα», τόνισε στην ίδια συνέντευξη.
Τελικά, η Ιλένια Ουίλιαμς κατάφερε να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα και ασχολείται με το τραγούδι, κάτι για το οποίο σίγουρα ο μπαμπάς της θα είναι περήφανος!
Μπορεί ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς να ήταν ο στιχουργός που έγραψε τον ύμνο της Νέας Δημοκρατίας όμως αυτό ήταν που τελικά του κατέστρεψε την καριέρα.
Ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Freddo» και την Σάσα Σταμάτη μίλησε για το ύμνο της ΝΔ και τον πόλεμο που δέχτηκε στη συνέχεια.
Πως προέκυψε και έγραψε τον ύμνο της ΝΔ
«Το Σεπτέμβρη του ΄82 έγραψα ένα τραγούδι με τίτλο «Οι κόκκινοι σκότωσαν την Ειρήνη και γινόταν αναφορά σ ένα τζάμπο που έριξαν οι Ρώσοι με πυραύλους. Το πρωτόπαιξα στο φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ στο Παγκράτι και από εκεί και πέρα έφτιαξα και άλλα τραγούδια τα οποία τα έδωσα σ ένα παραγωγό για να δει αν θα μπορούσαν να στηρίξουν ένα δίσκο. Αυτός ήταν που μου έριξε την ιδέα να γράψω ένα τραγούδι, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί επικοινωνιακά ως ύμνος της Νέας Δημοκρατίας. Και έτσι γράφτηκε το τραγούδι «Νέα Δημοκρατία». Δεν έχει τραγουδηθεί από εμένα. Το τραγούδησε ο Βίκτωρας Πολυδώρου μαζί με τη Λία Βίσση. Εγώ με κάποιους άλλους έκανα φωνητικά».
Ο πόλεμος και οι κατεστραμμένοι δίσκοι σε ΕΡΤ και ΥΕΝΕΔ
Ωστόσο ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς δεν διστάζει να αποκαλύψει τον πόλεμο που δέχτηκε, ο οποίος του κόστισε πολύ επαγγελματικά.
«Εγώ ήμουν μέλος της ΕΡΕ από το 1963, στη συνέχεια ήρθε η χούντα καταργήθηκαν τα κόμματα, και από το 1974 είμαι μέλος της Νέας Δημοκρατίας. Δεν είχα ενοχλήσει πολιτικά κανένα χώρο, όμως με την έλευση του ΠΑΣΟΚ το 1981 σταμάτησε κάθε τρόπος επικοινωνίας μου προς το κοινό και ταυτόχρονα όλοι οι δίσκοι μου, που βρίσκονταν στις δισκοθήκες της ΕΡΤ και της ΥΕΝΕΔ καταστράφηκαν. Μου έκαναν πόλεμο και δεν κατάλαβα ποτέ το γιατί. Δεν έχω μετανιώσει που έγραψα τον ύμνο και θα το ξαναέκανα. Ουσιαστικά η καλλιτεχνική μου καριέρα, από το 1983 και μετά τελείωσε διότι δεν είχα βήμα επειδή με θεωρούσαν δεξιό».
Η γνωριμία με την οικογένεια Καραμανλή
Μιλώντας για την οικογένεια Καραμανλή αναφέρθηκε στη γνωριμία του με τον «εθνάρχη», αλλά και τον πρώην πρωθυπουργό.
«Συναντήθηκα για πρώτη φορά με τον πρόεδρο Κωνσταντίνο Καραμανλή στο σπίτι της αδελφής του, της Αντιγόνης Λιάπη στα Βόρεια Προάστια και έκτοτε αρκετές φορές είτε στο κόμμα είτε σε διάφορες συγκεντρώσεις που έκανε η Μακεδονική Εστία. Είχε την στόφα του ηγέτη. Λιγομίλητος, αυστηρός μ ένα χαμόγελο που δύσκολα έβγαινε αλλά όταν χαμογελούσε το έκανε αληθινά. Με τον ανιψιό του Κώστα Καραμανλή γνωριζόμαστε πολλά χρόνια και μέσα από τη νεολαία του κόμματος. Είναι προσιτός και θα έλεγα ένας άνθρωπος που λες «Αυτός κάνει για φίλος», επειδή σου δείχνει εμπιστοσύνη και αυτό ίσως είναι κάτι που το πλήρωσε».