Υλικά
- Μερίδες: 6-8
- 4 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- 1 φλιτζάνι σπορέλαιο
- 1 φλιτζάνι και 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
- ½ φλιτζ. νερό
- ξύσμα ενός λεμονιού
- 1 φλιτζάνι μαύρες και ξανθές σταφίδες μαζί
- ½ φλιτζ. καρυδόψιχα χοντροκοπανισμένη
- ζάχαρη άχνη
Διαδικασία
Βήμα 1
Ανακατεύουμε το αλεύρι με την κανέλα. Βάζουμε σε μπολ το λάδι, τη ζάχαρη, τον χυμό πορτοκαλιού, το νερό και το ξύσμα λεμονιού. Χτυπάμε το μίγμα μερικά λεπτά και ρίχνουμε το αλεύρι, τη σταφίδα και τα καρύδια. Ανακατεύουμε το μίγμα καλά.
Βήμα 2
Απλώνουμε το μείγμα σε ένα λαδωμένο και πασπαλισμένο με αλεύρι ταψί (με διάμετρο 28-30 εκ.). Ψήνουμε τη φανουρόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45 λεπτά. Όταν κρυώσει, κοσκινίζουμε την επιφάνεια με ζάχαρη άχνη και κόβουμε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια.
Η συνταγή είναι από το βιβλίο «Σαρακοστιανά»: Μεσογειακή, νηστίσιμη, χορτοφαγική κουζίνα, Γεωργία Σ. Κοφινά -Μαριγούλα Δ. Κοκκίνου, 27η έκδοση Φεβρουάριος 2015, Εκδόσεις Πορφύρα