Συνάντηση Μητσοτάκη – Μενέντεζ: Σταθερή δημοκρατία η Ελλάδα, αξιόπιστος σύμμαχος και πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή

Τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ, υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου, το απόγευμα της Παρασκευής. Ο Αμερικανός γερουσιαστής θα αναγορευτεί σε επίτιμο διδάκτορα του ΕΚΠΑ,

Ο πρωθυπουργός εξήρε την προσφορά του κ. Μενέντεζ στην ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, της ειρήνης και της συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, για την οποία, άλλωστε, ο Γερουσιαστής τιμήθηκε τον περασμένο Αύγουστο με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη νομοθετική πρωτοβουλία του κ. Μενέντεζ «Νόμος περί Άμυνας και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης ΗΠΑ – Ελλάδας», η οποία κατέστη νόμος των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2021 και αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο τη διμερή συνεργασία και δη την αμυντική.

Όπως έγινε γνωστό, στη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανασκόπηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων που βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο από ποτέ και στις προοπτικές στενότερης συνεργασίας ενόψει και του Δ΄ Γύρου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τον Οκτώβριο.

Συζητήθηκαν ακόμη οι διεθνείς εξελίξεις με αιχμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο κ. Μενέντεζ εξέφρασε την εκτίμησή του για την ξεκάθαρη στάση της κυβέρνησης, που στήριξε από την πρώτη στιγμή την Ουκρανία προσφέροντας ανθρωπιστικό και αμυντικό υλικό.

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι μία σταθερή δημοκρατία, ένας αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος των ΗΠΑ στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, αλλά και πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή.

Αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για την αμυντική συνεργασία και τις νέες δυνατότητες που παρουσιάζονται, με αφορμή και την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας στην Αλεξανδρούπολη.

Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική και ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών, ενώ ανέλυσε τη σημασία των υποδομών που αναπτύσσει η Ελλάδα για την ενεργειακή της ασφάλεια, την διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης, λόγω της στρατηγικής της θέσης.

Ο διάλογος Μητσοτάκη – Μενέντεζ

«Φωτογραφία από το Κογκρέσο, ιστορική φωτογραφία. Για εσάς αλλά και για το γεγονός ότι έχετε δύο γυναίκες να στέκονται πίσω σας, την πρόεδρο της Βουλής και την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ», επισήμανε ο κ. Μενέντεζ.

«Ναι, ήταν μία ιστορική στιγμή για εμένα αλλά πιστεύω και για τη χώρα μου», σχολίασε ο πρωθυπουργός.

«Με χαροποιεί ιδιαίτερα που σας καλωσορίζω πάλι στην Ελλάδα. Καταρχάς, συγχαρητήρια για τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα. Είναι μια σημαντική στιγμή για το Πανεπιστήμιο αλλά, είμαι βέβαιος, και για εσάς. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και πάλι για όσα έχετε κάνει για την προώθηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας. Ξέρω πόσο σκληρά έχετε εργαστεί. Πιστεύω ότι έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια και υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν, σε πολλά μέτωπα, όχι μόνο στο γεωστρατηγικό και το γεωπολιτικό, αλλά και στους τομείς της οικονομίας, του πολιτισμού, σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση», σημείωσε.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχετε έναν εξαιρετικά καλό πρέσβη και μπορώ να σας πω ότι ήδη έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στην Ελλάδα. Προσβλέπουμε πραγματικά στη συνέχιση της εξαιρετικής συνεργασίας που έχουμε», ανέφερε.

«Συμφωνούμε απολύτως. Είμαστε πολύ περήφανοι για τον πρέσβη μας. Έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. Τον γνωρίζω εδώ και πολύ καιρό, ήμουν βέβαιος πως θα έκανε εξαιρετική δουλειά και επομένως είμαι πολύ χαρούμενος. Η υποψηφιότητά του εγκρίθηκε πολύ γρήγορα από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων και από την ολομέλεια της Γερουσίας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι επίσης που έχουμε τη δική σας Πρέσβη. Είναι εξαίρετη εκπρόσωπος της Ελληνικής Δημοκρατίας», τόνισε από την πλευρά του ο Αμερικανός γερουσιαστής.

«Προσπάθησα να περάσω απαρατήρητος σε αυτή την επίσκεψη αλλά αυτό δεν είναι εύκολο εδώ. Πήγα στην Αλεξανδρούπολη και είναι εξαιρετική η εξέλιξη εκεί, υπό την ηγεσία σας», υπογράμμισε.

«Εκτιμώ πως θα αποτελέσει γεωστρατηγικό κέντρο για την Ελλάδα, για την περιοχή, αλλά και για τους συμμάχους. Θεωρώ πως έχει απεριόριστες δυνατότητες», κατέληξε ο κ. Μενέντεζ.