ΔΕΘ 2022: Σε εξέλιξη οι συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη – «Φρούριο» η πόλη ενόψει της ομιλίας Μητσοτάκη

Κρατώντας σημαίες και πανό χιλιάδες πολίτες διαδηλώνουν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης υπέρ της προάσπισης των εργασιακών δικαιωμάτων με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν από έξι διαφορετικά σημεία της πόλης και συγκεκριμένα από το άγαλμα Ελ. Βενιζέλου, την Πλατεία ΧΑΝΘ, την Καμάρα, τον Λευκό Πύργο και το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρουστην νέα παραλία. Ισχυρές είναι οι αστυνομικές δυνάμεις ενώ το κέντρο της Θεσσαλονίκης έκλεισε από νωρίς το απόγευμα. Οι πορείες ολοκληρώθηκαν μετά τις 20:15 το απόγευμα.

Ασφάλεια αυτοκινήτου με εγγύηση χαμηλότερης τιμής! Εως και 40% φθηνότερα!
σύγκριση ανάμεσα σε 27 ασφαλιστικές εταιρίες

Ανεμβολίαστοι και υγειονομικοί σε αναστολή συγκεντρώθηκαν από νωρίς το απόγευμα-μετά από διαδικτυακό κάλεσμα- στον Λευκό Πύργο. Στην πλατεία Καμάρας βρέθηκε το μπλοκ των αναρχικών και των αντιεξουσιαστών. Στην πλατεία Αριστοτέλους, στο ύψος του αγάλματος Βενιζέλου συγκεντρώθηκαν η ΓΣΕΕ, τα συνδικάτα και ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Παρόντες στο συλλαλητήριο και στην πορεία η γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ράνια Σβίγκου, η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του κόμματος Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου, και βουλευτές του κόμματος. Η κ. Σβίγκου σε δηλώσεις ανέφερε ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ο Πρωθυπουργός των υποκλοπών και της φτωχοποίησης.

Το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ έστησαν εξέδρα στην πλατεία της ΧΑΝΘ. «Η εργατική τάξη ο ελληνικός λαός μπορούν να γίνουν οι πρωταγωνιστές των εξελίξεων, κανένας εφησυχασμός, ενιαίος πανελλαδικός αγώνας τώρα, καμία αναμονή για λύσεις από τα πάνω», τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε δήλωση του από το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ. Η πορεία του ΠΑΜΕ ολοκληρώθηκε γύρω στις 20:00.

ΔΕΘ

Μέλη της ΟΚΔΕ (Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας) συγκεντρώθηκαν στη συμβολή των οδών Εγνατίας με Αγίας Σοφίας συμβολή των οδών Εγνατίας με Αγίας Σοφίας.

Στο άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου μαζεύτηκαν υποστηρικτές του κόμματος «Έλληνες για την Πατρίδα» του Ηλία Κασιδιάρη, κρατώντας ελληνικές σημαίες στα χέρια τους και υπό τους ήχους τραγουδιών του Νότη Σφακιανάκη. Ο επικεφαλής του κόμματος, Ηλίας Κασιδιάρης, απηύθυνε μήνυμα μέσα από τις φυλακές, μέσω τηλεφώνου.

Πορεία Οπαδών του Ηλεία Κασιδιάρη
Πορεία Οπαδών του Ηλεία Κασιδιάρη
Πορεία Οπαδών του Ηλεία Κασιδιάρη

Πολύ ισχυρή η αστυνομική παρουσία στο σημείο, ενώ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις βρίσκονται σε ισχύ που περιλαμβάνουν (ανάλογα με την εξέλιξη των εκδηλώσεων και μέχρι την ολοκλήρωση αυτών) απαγορεύσεις κυκλοφορίας όλων των οχημάτων σε συγκεκριμένους δρόμους της πόλης.

Οι οπαδοί του Κασιδιάρη πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης, φώναξαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τραγούδησαν τον Εθνικό Ύμνο και το «Μακεδονία Ξακουστή» ενώ παράλληλα ζήτησαν την αποφυλάκιση του καταδικασμένου πρώην βουλευτή της «Χρυσής Αυγής» Ηλία Κασιδιάρη.

Το μπαράζ κινητοποιήσεων άνοιξαν χθες τα Σώματα Ασφαλείας. Με σφυρίχτρες, κόρνες, πυρσούς και συνθήματα ξεκίνησε από τον Λευκό Πύργο, η μεγάλη πορεία των ενστόλων των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι έχουν μια σειρά από από οικονομικά αιτήματα.

«Οι ένστολοι ποτέ δεν απαιτούν, αξιοπρέπεια το μόνο που ζητούν», είναι ένα από τα συνθήματα που φώναξαν, ενώ ανάμεσα σε αυτά που διεκδικούν είναι καλύτεροι μισθοί μισθοί, πληρωμή των υπερωριών τους και εφαρμογή της αποζημίωσης για τη νυχτερινή εργασία.

Όπως έγινε γνωστό, σημειώθηκαν 3 προσαγωγές οπαδών του Ηλία Κασιδιάρη, οι οποίοι δεν είχαν πάνω τους ταυτότητα και οδηγούνται στο τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων.