Τι είπε στο διάγγελμά του ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Νέα προειδοποίηση στη Δύση για τα σύγχρονα όπλα καταστροφής που διαθέτει η Ρωσία.
Μερική επιστράτευση ανακοίνωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο διάγγελμά του, το οποίο έγινε τελικά σήμερα. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο Πούτιν απευθύνθηκε στους Ρώσους πολίτες μετά την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως ονομάζει η Μόσχα τον πόλεμο, στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία.
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Ρώσος πρόεδρος είπε: «Οι πολίτες των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια και άλλων περιοχών είναι ελεύθερες από το ναζιστικό καθεστώς».
«Θα μιλήσουμε για τα βήματα προστασίας της κυριαρχίας μας, την υποστήριξη της βούλησης και της επιθυμίας των πολιτών μας να αποφασίζουν οι ίδιοι για τη βούλησή τους», ξεκαθάρισε ο Πούτιν σχετικά με τα επερχόμενα δημοψηφίσματα στις τέσσερις υπό ρωσική κατοχή περιοχές της Ουκρανίας.
Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι οι δυτικές χώρες προσπαθούν να «μπλοκάρουν» οποιαδήποτε ανεξαρτησία και ανάπτυξη.
«Για να επιβάλλουν τη θέλησή τους με βάναυσο τρόπο σε άλλους ανθρώπους. Ο στόχος της Δύσης εξακολουθεί να είναι η αποδυνάμωση και η καταστροφή, το λένε ανοιχτά», τόνισε ο Πούτιν.
Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι η Δύση έκανε τον ουκρανικό λαό «βορά για τα κανόνια» ήδη από το 2014, όταν προσαρτήθηκε η χερσόνησος της Κριμαίας.
Αμετάβλητος ο στόχος
Ο Πούτιν συνέχισε λέγοντας ότι ο «κύριος στόχος» της «απελευθέρωσης» του λαού της περιοχής του Ντονμπάς «παραμένει αμετάβλητος».
Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι «υποστηρίζει» τους πολίτες που στοχεύουν στη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στα ελεγχόμενα από τη Ρωσία τμήματα της Ουκρανίας.
«Θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε ασφαλείς συνθήκες για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων», τόνισε.
Στη συνέχεια ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι έχει υπογραφεί ήδη διάταγμα για μερική επιστράτευση. «Τονίζω ότι πρόκειται για μερική κινητοποίηση. Θα επιστρατευτούν μόνο όσοι βρίσκονται σε εφεδρεία», ξεκαθάρισε ο Ρώσος πρόεδρος.
Η μερική επιστράτευση θα ξεκινήσει σήμερα, διευκρίνισε. «Θα τονίσω ότι οι Ρώσοι πολίτες που καλούνται στο πλαίσιο της επιστράτευσης θα έχουν όλα τα προνόμια όσων υπηρετούν με σύμβαση», τόνισε.
Σύμφωνα με το Reuters, ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού αμέσως μετά το διάγγελμα διευκρίνισε ότι η επιστράτευση αφορά αυτούς που έχουν προηγούμενη στρατιωτική εμπειρία, οι πολίτες που υπηρέτησαν ως στρατεύσιμοι ή είναι φοιτητές δεν καλούνται, όσοι συμμετέχουν στην επιστράτευση θα περάσουν από την απαραίτητη εκπαίδευση πριν, ενώ τόνισε ότι στη μερική επιστράτευση θα κληθούν 300.000.
Κατηγορίες και απειλές προς τη Δύση
Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τη Δύση ότι επιδίδεται σε πυρηνικό εκβιασμό σε βάρος της χώρας του.
Τέλος, ο Πούτιν υπενθύμισε στη Δύση ότι η Ρωσία διαθέτει σύγχρονα όπλα καταστροφής, λέγοντας: «Δεν μπλοφάρω».
Εξάλλου, ζήτησε να αυξηθεί η χρηματοδότηση προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγή όπλων στη Ρωσία.
Τι προηγήθηκε του διαγγέλματος
Ο Πούτιν προχώρησε στο διάγγελμά του μετά την ανακοίνωση ότι θα γίνουν δημοψηφίσματα ένταξης στη Ρωσία σε Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια από τις 23 μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου.
Μετά την ανακοίνωση ακολούθησαν έντονες αντιδράσεις από τη Δύση.
Η ηγεσία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) καταδίκασε τα σχέδια των φιλορωσικών αρχών στις τέσσερις περιφέρειες της Ουκρανίας για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων με κατεπείγουσες διαδικασίες προκειμένου να ενταχθούν στη Ρωσική Ομοσπονδία, κρίνοντας πως οποιαδήποτε τέτοια ψηφοφορία θα αποτελούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
«Καθώς ο πόλεμος μετά την εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία συνεχίζεται, τα οποιαδήποτε λεγόμενα ‘δημοψηφίσματα’ που σχεδιάζονται από τις δυνάμεις που ασκούν de facto τον έλεγχο σε κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας ή με την υποστήριξή τους θα αποτελούσαν παραβίαση των διεθνών κανόνων και υποχρεώσεων δυνάμει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», ανέφερε η ηγεσία του ΟΑΣΕ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.
«Τα αποτελέσματά τους κατά συνέπεια δεν θα είχαν καμία νομική ισχύ», προστίθεται στο κείμενο.
Η αμερικανική αντίδραση
Έντονη ήταν η αντίδραση και των ΗΠΑ στη σκιά της ανακοίνωσης της διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων.
Η Ρωσία θα υποστεί «μεγαλύτερες συνέπειες» εάν προχωρήσει στην προσάρτηση τμημάτων της επικράτειας της Ουκρανίας, δήλωσε χθες Τρίτη ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς οι φιλορωσικές αρχές σε τέσσερις περιφέρειες ετοιμάζονται να οργανώσουν εσπευσμένα δημοψηφίσματα για την ένταξή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία εν μέσω ουκρανικής αντεπίθεσης.
«Έχουμε καταστήσει σαφές πως θα υπάρξουν μεγαλύτερες συνέπειες. Διαθέτουμε (…) αριθμό εργαλείων», είπε ο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Αντίδραση και από τον Σολτς
Την ίδια στιγμή, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς τόνισε ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα εγκαταλείψει τις «αυτοκρατορικές φιλοδοξίες» του, οι οποίες εγείρουν κίνδυνο καταστροφής τόσο της Ουκρανίας όσο και της Ρωσίας, εάν αναγνωρίσει πως δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο που εξαπέλυσε την 24η Φεβρουαρίου.
«Γι’ αυτό δεν θα αποδεχθούμε οποιαδήποτε ειρήνη που θα υπαγορευτεί από τη Ρωσία και γι’ αυτό η Ουκρανία πρέπει να μπορέσει να αποκρούσει την επίθεση της Ρωσίας», είπε ο κ. Σολτς κατά την ομιλία που απηύθυνε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
«Θα παραμείνουμε άπρακτοι θεατές καθώς κάποιοι θα μας στέλνουν πίσω σε μια παγκόσμια τάξη όπου ο πόλεμος είναι κοινό μέσο άσκησης πολιτικής, όπου ανεξάρτητα κράτη αναγκάζονται να γίνουν μέρος ισχυρότερων γειτόνων τους ή αποικιοκρατών επικυρίαρχων, όπου η ευημερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι προνόμιο για λίγους και τυχερούς;», διερωτήθηκε ο κ. Σολτς.