Ζεμπίλης: Η δημιουργία αιμοδυναμικού εργαστηρίου αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα! Επιστολή σε Φ. Σπανό για τον αναγκαίο εξοπλισμό 

Με Επιστολή του προς τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνη Σπανό, ο Βουλευτής Ευβοίας κ. Θανάσης Ζεμπίλης ζητάει την ένταξη της προμήθειας του απαραίτητου εξοπλισμού για τη δημιουργία Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Ειδικότερα, η Επιστολή του Βουλευτή Ευβοίας αναφέρει τα εξής:

«Όπως γνωρίζετε, με την πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση του Αν. Υπουργού Οικονομικών κ. Σκυλακάκη, της Αν. Υπουργού Υγείας κας Γκάγκα και του Υπουργού Εσωτερικών κ. Βορίδη, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεων (ΦΕΚ Β’ 4814/12.09.2022), εγκρίθηκε ο νέος Οργανισμός του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας. Η εν λόγω ΚΥΑ προβλέπει, ανάμεσα σε άλλα, και τη δημιουργία Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου στο ΓΝΧ, που αποτελούσε καθολικό αίτημα των φορέων υγείας και της τοπικής κοινωνίας.   

Πρόκειται αναμφίβολα για μία σημαντική εξέλιξη που ανοίγει το δρόμο για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στην ευρύτερη περιοχή μας, δεδομένου ότι το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας εξυπηρετεί ασθενείς όχι μόνο από την Εύβοια, αλλά και από τη Βοιωτία. Από τους ασθενείς αυτούς, που διακομίζονται στο ΓΝΧ, περί τα 1000 περιστατικά, σε ετήσια βάση, χρήζουν αιμοδυναμικής-καρδιολογικής υποστήριξης.  

Για τους λόγους αυτούς, το ζήτημα της δημιουργίας Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου του ΓΝΧ, το είχα θέσει ως βασική προϋπόθεση στο πλαίσιο της τροποποίησης του οργανισμού, κατά τις συναντήσεις μου με τους Υπουργούς Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη, Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη, καθώς και με την Αν. Υπουργό Υγείας κα Μίνα Γκάγκα.   

Πράγματι, με την πρόβλεψή του στο νέο οργανισμό, έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα για τη δημιουργία του. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες ακόμα για την υλοποίησή του. Ήδη, ο διοικητής του Νοσοκομείου κ. Χατζημαργαρίτης ανέλαβε πρωτοβουλία για την υλοποίηση του σημαντικού αυτού στόχου,  πραγματοποιώντας σχετική συνάντηση με καθηγητές καρδιολογίας στην Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου και συστήνοντας ομάδα εργασίας με επικεφαλής την διευθύντρια της καρδιολογικής κλινικής του ΓΝΧ κα Κωνσταντίνα Τόλη. Επίσης, θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα της προμήθειας σύγχρονου εξοπλισμού για το σκοπό αυτό. 

Γνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην προσπάθεια εξοπλισμού των δομών υγείας της περιοχής μας, παρακαλώ όπως εξετάσετε το αίτημα μου για να εντάξετε την προμήθεια και διάθεση του απαραίτητου εξοπλισμού για το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο στη νέα προγραμματική περίοδο 2021 – 2027 (ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας). Η δημιουργία Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου πρέπει να αποτελέσει ύψιστη προτεραιότητα για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, δεδομένου ότι επρόκειτο για ένα νοσοκομείο που απευθύνεται στους περισσότερους από τους μισούς κατοίκους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας».