Ο ΟΗΕ το 2020 είχε προειδοποιήσει τον πλανήτη ότι οι άνθρωποι που δεν μπορούν να τραφούν υγιεινά αυξάνονται με τρομακτικούς ρυθμούς. Η κατάσταση 2 χρόνια μετά έχει εκτραπεί, αφού οι συνέπειες της πανδημίας, αλλά και της αύξησης των τιμών αρχίζουν και φαίνονται και σε χώρες που εώς τώρα δεν είχαν προβλήματα.
Υπερδυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, αλλά και πολλές οικονομίες της Ασίας που έμοιαζαν να μην επηρεάζονται από το οικονομικό τοπίο ερχίζουν και κλωνίζονται και οι πολίτες τους αδυνατούν να αγοράσουν βασικά είδη διατροφής.
Ειδικοί κάνουν λόγο για το τρομακτική αύξηση του κόστους ζωής παγκοσμίως, σε επίπεδα 40% πάνω από το 2020 και μιλούν για μια βόμβα που αναμένεται να σκάσει με απρόβλεπτες συνέπειες για τις κυβερνήσεις, αλλά και τη κοινωνική συνοχή.
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα χρήματα, αλλά και η επάρκεια τροφίμων και κυρίως το πως θα προμηθευτούν κάποιες χώρες βασικά αγαθά. Η υποσαχάρια Αφρική εξαρτιόταν αποκλειστικά από την Ουκρανία και τη Ρωσία και λόγω του πολέμου βρίσκεται σε απόγνωση. Πολίτες των χωρών αυτών αδυνατούν να τραφούν ακόμη και με ένα γεύμα την ημέρα.
Το πρόβλημα εκτός του πολέμου διογκώθηκε από την αύξηση των καταστροφικών βροχοπτώσεων που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενη χρονιά.
Η έρευνα έδειξε ότι μόνο 4 χώρες παγκοσμίως μπορούν να παρέχουν στους πολίτες τους τη δυνατότητα να τρέφονται επαρκώς και υγιεινά.
Οι πολίτες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην Ισλανδία, Ελβετία και Αζερμπαϊτζάν έχουν το εισόδημα ώστε να τρέφονται με σωστό τρόπο που δεν θέτει την υγεία τους σε κίνδυνο.
Ινδία και οι χώρες της Κεντρικής Αφρικής, από την άλλη πλευρά είναι οι χώρες με το μεγαλύτερο πρόβλημα διατροφής. Αλλά ανησυχητικό είναι ότι ΗΠΑ και πολλές χώρες της Ευρώπης παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση στις δυσκολίες γύρω από τη διατροφή του κόσμου