Τα αρνητικά τα οποία ακούγονται γύρω από το Μουντιάλ του Κατάρ είναι τα περισσότερα. Απόφαση σκάνδαλο, ξέπλυμα χρήματος, καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διακοπή των πρωταθλημάτων σε ένα από τα πιο κρίσιμα σημεία της χρονιάς.
Να φανταστείτε ότι στη Γερμανία το πρωτάθλημα θα πρέπει να σταματήσει για έναν μήνα λίγο μετά τη λήξη του Μουντιάλ λόγω των καιρικών συνθηκών όπως κάθε χρόνο, οπότε θα συμπληρώσει σχεδόν δυο μήνες απραξίας.
Όταν το 2010 πάρθηκε η απόφαση, το πλάνο έλεγε πως το Μουντιάλ θα γίνει κανονικά όπως πάντα, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Ωστόσο, το 2015 αποφασίστηκε πως αυτό δεν θα ήταν δυνατό να συμβεί και πως θα έπρεπε να μετακομίσει μέσα στο χειμώνα, όπου οι θερμοκρασίες στο Κατάρ τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο κυμαίνονται μεταξύ των 15 και 24 βαθμών Κελσίου κατά μέσο όρο.
Αυτό προκάλεσε αντιδράσεις για το πρόγραμμα των τοπικών πρωταθλημάτων αλλά και των διασυλλογικών διοργανώσεων, που θα αναγκαστούν να σταματήσουν λίγες εβδομάδες νωρίτερα. Πολλοί είπαν πως οι παίκτες που θα μείνουν πίσω θα βρίσκονται σε αγωνιστική απραξία και θα χάσουν τη φόρμα τους, έστι ώστε θα είναι δύσκολο μετά να μπουν έυκολα σε φουλ αγωνιστικούς ρυθμούς και μάλιστα στη μέση της σεζόν.
Ωστόσο υπάρχει και ο αντίλογος, που σίγουρα έχει και αυτός ένα δίκιο. ¨ολες οι προηγούμενες διοργανώσεις διεξάγονταν με παίκτες κουρασμένους, ύστερα από 10 περίθπου μήνες με συνεχείς αγώνες. Η κούραση έπαιζε πολλές φορές κυρίαρχο ρόλο και στην αποτυχία ορισμένων εθνικών ομάδων αλλά και στην προσωπική απόδοση παικτών.
Αυτή τη φορά όμως δεν θα είναι έτσι. Οι παίκτες θα πάνε στο Μουντιάλ όντας σε φουλ φόρμα ύστερα από μόλις τρεις μήνες δράσης. Αυτό είναι λοιπόν που πολλοί πιστεύουν ότι θα κάνει αυτό Μουντιάλ σίγουρα το καλύτερο από πλευρά φυσικής κατάστασης αλλά και ίσως ένα από τα θεαματιοκότερα όλων των εποιχών.