Η αστυνομία συνέλαβε το άτομο που άφησε τη βόμβα, από την έκρηξη της οποίας σκοτώθηκαν τουλάχιστον έξι άτομα και τραυματίστηκαν άλλοι 81, στον πεζόδρομο Ιστικλάλ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.
Το πρόσωπο που άφησε τη βόμβα η οποία προκάλεσε χθες Κυριακή την πολύνεκρη έκρηξη στον πεζόδρομο Ιστικλάλ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, συνελήφθη από την αστυνομία, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού, σύμφωνα με ανάρτηση του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu στο Twitter (στη φωτογραφία του Kemal Aslan/Reuters, επάνω, αστυνομικοί μεταφέρουν το πτώμα ενός εκ των θυμάτων της έκρηξης).
Τουλάχιστον 6 νεκροί
Ο κ. Σοϊλού κατηγόρησε το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) για την επίθεση, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον έξι άνθρωποι και άλλοι 81 τραυματίστηκαν.
«Βάσει των συμπερασμάτων μας, η τρομοκρατική οργάνωση PKK είναι υπεύθυνη» για την έκρηξη της βόμβας, ανέφερε ο τούρκος υπουργός.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο αντιπρόεδρός του Φουάτ Οκτάι είπαν χθες πως για την επίθεση ευθυνόταν «γυναίκα». Ο κ. Σοϊλού δεν διευκρίνισε το φύλλο του προσώπου που συνελήφθη.
«Τρομοκρατική» οργάνωση
Το PKK, κουρδική αυτονομιστική παράταξη η οποία πήρε τα όπλα εναντίον του τουρκικού κράτους το 1984, χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Αγκυρα, τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Πάνω από 40.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μειονοτικοί, έχουν σκοτωθεί έκτοτε στον πόλεμο, κυρίως στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Η οργάνωση αυτή έχει βρεθεί στην καρδιά του μπραντεφέρ ανάμεσα στην Τουρκία και τη Σουηδία: η Αγκυρα εμποδίζει από τον Μάιο την εισδοχή της Στοκχόλμης στο NATO, κατηγορώντας την πως επιδεικνύει ανοχή έναντι του PKK.
Η τουρκική κυβέρνηση απαίτησε την έκδοση μελών της κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης από τις σουηδικές αρχές σε μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη τον Ιούνιο με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, άλλη σκανδιναβική χώρα που επιδιώκει την ένταξή της στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού και βλέπει το εγχείρημα να εμποδίζεται από την Αγκυρα.
Το PKK έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές αιματηρές επιθέσεις στην επικράτεια της Τουρκίας. Το ίδιο ή οργανώσεις που η Αγκυρα ερίζει πως συνδέονται με αυτό είναι στόχος τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο βόρειο Ιράκ και στη Συρία.
Επίθεση με χημικά
Τον περασμένο μήνα, οι τουρκικές αρχές κατηγορήθηκαν – το αρνήθηκαν – από την τουρκική αντιπολίτευση για τη χρήση χημικών όπλων εναντίον μαχητών του PKK.
Η αυτονομιστική οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο με 17 ονόματα, συνοδευόμενα από φωτογραφίες, προσώπων που παρουσιάστηκαν ως «μάρτυρες», ως πεσόντες από τα χημικά αέρια που φέρεται να χρησιμοποίησε ο τουρκικός στρατός.