«Eπάγγελμα, καραμανλικοί»

Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας δεν προξενεί εντύπωση ότι κάποιοι γνωστοί και μη εξαιρετέοι προσπαθούν απεγνωσμένα εδώ και πολλά χρόνια να κάνουν «καριέρα» σε κάποιον αόρατο… φιλολογικό όμιλο με τον βαρύγδουπο τίτλο: «Φίλοι του Καραμανλή».

Εν αγνοία, φυσικά, του Κώστα Καραμανλή, αλλά αυτό είναι μια μικρή λεπτομέρεια για τους «φρουρούς» του «καραμανλισμού» και τους… επαγγελματίες της «καραμανλικής» τάσης, η οποία μόνο στο θολωμένο τους μυαλό υπάρχει. Και πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς;Οσοι γνωρίζουν καλά τον Κώστα Καραμανλή, είναι σίγουροι ότι δεν θα επέτρεπε ποτέ ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ να δημιουργηθεί «τάση» μέσα στο κόμμα που θα είχε το δικό του πράσινο φως. «Ο Καραμανλής δεν υπήρξε ποτέ κομματάρχης κι ούτε φιλοδοξεί να γίνει. Είναι εγγυητής της ενότητας και τίποτα λιγότερο», λένε με νόημα οι συνομιλητές του. Τα σενάρια συνωμοσίας και αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης του Κυρ. Μητσοτάκη με τη «σφραγίδα» του πρώην πρωθυπουργού, που κάποιοι φαντασιόπληκτοι ονειρεύονται, είναι φαιδρά, κακογραμμένα και η ερμηνεία τους εμπίπτει στην αρμοδιότητα ειδικών επιστημόνων.

«Eπάγγελμα, καραμανλικοί»

Kοινή συνισταμένη όλων αυτών των κατά φαντασία «καραμανλο-φρουρών» είναι το άσβεστο μίσος τους –να το κοιτάξουν αυτό με τον γιατρό τους πριν είναι αργά– για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το μίσος όλων αυτών των λίγων «γαλάζιων οπουρτουνιστών» αφορά αποκλειστικά τους παροικούντες την κατά φαντασίαν καραμανλική Ιερουσαλήμ.

Και τούτο για δύο λόγους:ο πρώτος έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκανε κάνα δύο κοινοβουλευτικά στελέχη «συνεταίρους» στη διακυβέρνηση της χώρας. Αυτά λοιπόν τα στελέχη θεώρησαν ότι στις εκλογές του 2019 οι πολίτες δεν εμπιστεύτηκαν τον Μητσοτάκη να κυβερνήσει και μάλιστα με καθαρή αυτοδυναμία, αλλά την αφεντιά τους και τα «αφεντικά» τους που κρύβονται πίσω απ’ αυτούς. Στην αρχή λέγεται ότι ζήτησαν υπουργεία της αρεσκείας τους, αλλά το όχι που εισέπραξαν από τον πρωθυπουργό ήταν τόσο ηχηρό που έφερε τα πάνω κάτω στον ψυχικό κόσμο τους.

Στη συνέχεια μπήκαν σε πρόγραμμα πολιτικής αγρανάπαυσης. Κάτι δηλώσεις μόνο έκαναν, για κουραμπιέδες και μελομακάρονα, σε κάποιες εκπομπές life style. Ολα αυτά μέχρι που έσκασε η υπόθεση της νόμιμης επισύνδεσης στο τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ. Τότε αποφάσισαν, σαν τις αρκούδες ένα πράγμα, να βγουν από τη χειμερία νάρκη τους και άρχισαν να κάνουν –ρίχνοντας νερό στον μύλο της αντιπολίτευσης και ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ– κάτι περισπούδαστες δηλώσεις για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Προσεκτικά όμως για να μην τους πάρει και με τις ντομάτες ο κόσμος της κεντροδεξιάς παράταξης. Στη συνέχεια, τη σκυτάλη παρέλαβαν οι συντάκτες του «καραμανλικού ρεπορτάζ» –ναι, στο μυαλό κάποιων υπάρχει τέτοιο «ρεπορτάζ»– και άρχισαν να γράφουν κάτι ακατανόητα και ακατάληπτα περί «αμφισβήτησης» του πρωθυπουργού και άλλα τέτοια κολοκύθια με τη ρίγανη.

Καλοκαιρινή επιθεώρηση

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τα σχέδια επί χάρτου των κατά φαντασίαν «φρουρών» της «καραμανλικής καθαρότητας» που θέλουν στο τιμόνι της ΝΔ ένα δικό τους γνήσιο «παιδί», της «καραμανλικής συνιστώσας» εν προκειμένω, και ουχί αυτόν που επέλεξε για πρωθυπουργό ο ελληνικός λαός και που, όπως όλα δείχνουν, το ίδιο θα πράξει και στις εκλογές του 2023. Φυσικά δεν υπάρχει τέτοια συνιστώσα μέσα στη ΝΔ, αλλά άντε να το βγάλεις από το μυαλό των σεναριογράφων. Μεταξύ μας, πιο εύκολο είναι να κερδίσει ο Μητσοτάκης τις εκλογές και το 2027 παρά να πειστούν οι αυτοαποκαλούμενοι «καραμανλικοί» ότι όλα αυτά που πιστεύουν και λένε μεταξύ μας προσφέρονται μόνο για καμιά καλοκαιρινή επιθεώρηση στο Δελφινάριο. Περί ορέξεως βέβαια κολοκυθόπιτα κι ας έχουν μαζί τους και λίγο ξίδι γιατί θα τους χρειαστεί με τα μυαλά που κουβαλάνε.

Συμπέρασμα: η ιστορία έχει δείξει ότι το είδος των πεμπτοφαλαγγιτών μέσα στην κεντροδεξιά παράταξη δεν έχει ανθήσει ποτέ. Η αλήθεια βέβαια είναι πως πολλοί –εκτός ΝΔ– προσπάθησαν (βλ. ΣΥΡΙΖΑ και κάποια ποικιλώνυμα συμφέροντα) να δημιουργήσουν πρόβλημα στην ενότητα του κόμματος αλλά ουδείς τα κατάφερε.