Η κατανάλωση πολλών λαχανικών, φρούτων, οσπρίων και δημητριακών ολικής άλεσης και γενικότερα μία πλούσια υγιής, φυτοφαγική διατροφή, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου (ορθοκολικού). Ωστόσο, αυτό ισχύει μόνο για τους άνδρες και όχι για τις γυναίκες, σύμφωνα με μια νέα νοτιοκορεατική – αμερικανική επιστημονική μελέτη.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Kyung Hee, με επικεφαλής τον Jihye Kim, οι οποίοι έκαναν τη σχετική μελέτη και δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «BMC Medicine», ανέλυσαν στοιχεία για την διατροφή σχεδόν 80.000 ανδρών στις ΗΠΑ, με μέση ηλικία 60 ετών.
Διαπιστώθηκε ότι όσοι έκαναν σε καθημερινή βάση τη μεγαλύτερη φυτοφαγική διατροφή, είχαν κατά μέσο όρο 22% μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, σε σύγκριση σε με εκείνους που έκαναν τη μικρότερη φυτοφαγία. Από την άλλη, δεν βρέθηκε ανάλογη συσχέτιση μεταξύ φυτοφαγίας – καρκίνου εντέρου στις γυναίκες, όπως έδειξε η ανάλυση στοιχείων για 93.475 γυναίκες με μέση ηλικία 59 ετών.
Ο δρ Κιμ δήλωσε ότι «ο ορθοκολικός καρκίνος είναι ο τρίτος συχνότερος παγκοσμίως και ο κίνδυνος ανάπτυξης του στη διάρκεια της ζωής αφορά μία πιθανότητα στις 23 για τους άνδρες και μία στις 25 για τις γυναίκες. Προηγούμενες έρευνες είχαν παράσχει ενδείξεις ότι οι φυτοφαγικές δίαιτες μπορούν να παίξουν ρόλο στην πρόληψη του εν λόγω καρκίνου. Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι η μια υγιής φυτοφαγική δίαιτα σχετίζεται όντως με μειωμένο κίνδυνο ορθοκολικού καρκίνου».
Ο λόγος που μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισής του είναι γιατί οι αντιοξειδωτικές ουσίες που υπάρχουν σε τροφές όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα πλήρη δημητριακά, μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του καρκίνου του παχέος εντέρου καταστέλλοντας τη χρόνια φλεγμονή που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο.
Οι ερευνητές επεσήμαναν επίσης ότι η μελλοντική έρευνα θα διερευνήσει τους γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη σχέση ανάμεσα στη φυτοφαγική διατροφή και στον κίνδυνο ορθοκολικού καρκίνου.