Δέντρα και φυτά που δίνουν εορταστικό χρώμα και άρωμα στον χριστουγεννιάτικο στολισμό σπιτιών και επαγγελματικών χώρων και παράλληλα ομορφαίνουν τους εσωτερικούς χώρους, φέρνοντας το αστικό περιβάλλον πιο κοντά στη φύση.
Τα Χριστούγεννα είναι η αγαπημένη γιορτή μικρών και μεγάλων κι έρχονται για να μας χαρίσουν χαρούμενη διάθεση & γιορτινό κλίμα. Είναι χωρίς αμφιβολία η πιο ζεστή, ξεχωριστή και… λαμπερή εποχή του χρόνου! Εκτός αυτών όμως, μας δίνουν και την τέλεια δικαιολογία να ανανεώσουμε τη διακόσμηση του σπιτιού μας.
Αλεξανδρινό (Poinsettia)
Η poinsettia πήρε το όνομά της το 1893 προς τιμήν του τότε Αμερικανού πρέσβη στο Μεξικό J.R.Poinsett, ο οποίος, θαμπωμένος από την ομορφιά της, την έφερε στους κήπους των ΗΠΑ το 1829. Αιώνες πριν οι Αζτέκοι τη θεωρούσαν σύμβολο της αγνότητας και την χρησιμοποιούσαν σαν φαρμακευτικό φυτό για τον πυρετό. Πίστευαν επίσης ότι τα φύλλα της βάφτηκαν κόκκινα από το αίμα μιας θεάς, της οποίας η καρδιά ράγισε από αγάπη.
Το γνωστό μας αλεξανδρινό, το λουλούδι με τα εντυπωσιακά κόκκινα φύλλα και σύμβολο της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, αποτελεί την πρώτη επιλογή για μια χριστουγεννιάτικη νότα στο χώρο. Για να διατηρηθεί έντονο το κόκκινο χρώμα του αποφεύγουμε τις πολύ σκιερές θέσεις γιατί τα φύλλα χάνουν τη ζωντάνια και τον χρωματισμό τους. Μόλις περάσει ο χειμώνας, μπορεί να μεταφυτευτεί στον κήπο, όπου σταδιακά θα γίνει ολόκληρο δέντρο.
Ανθούριο (Anthurium)
Ένα εντυπωσιακό φυτό εσωτερικού χώρου με έντονο κόκκινο χρώμα για την περίοδο των Χριστουγέννων, αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά για να προσφέρουμε ως δώρο σε αγαπημένα πρόσωπα, καθώς θεωρείται πως συμβολίζει την ευγένεια, την καλοσύνη και τη μακρόχρονη φιλία. Το ανθούριο είναι αρκετά ανθεκτικό φυτό και μπορεί εύκολα να διατηρηθεί και μετά τις γιορτές στο χώρο μας.
Αρκουδοπούρναρο / Ίλεξ / Ου (Ilex aquifolium)
Με τα αγκαθωτά πράσινα φυλλαράκια και τους κόκκινους σφαιρικούς καρπούς, θεωρείται το άγιο φυτό των Ευρωπαίων και αποτελεί κλασικό θέμα στις γιορτινές κάρτες. Χρησιμοποιείται συχνά, ως καλλωπιστικό, σε πάρκα και κήπους και πολλοί το αποκαλούν γκι, που όμως είναι λανθασμένο, καθώς το γκι (Viscum album) είναι ένα ημιπαράσιτο, που φύεται πάνω στα έλατα! Οι καρποί του είναι τοξικοί, όπως του γκι, και τα φύλλα του περιέχουν τεράστιες ποσότητες καφεΐνης, ιδιαίτερα σε κάποια από τα 600 είδη του.
Οι διακοσμήσεις τον Δεκέμβριο με αρκουδοπούρναρο, πιθανότατα προέρχονται από ένα έθιμο των Ρωμαίων οι οποίοι συνήθιζαν να στέλνουν κλαδιά δέντρων μαζί με άλλα δώρα στους φίλους τους κατά τη διάρκεια του εορτασμού των Σατουρνάλια, της γιορτής αφιερωμένης στο θεό Σατούρνους , ο οποίος αντιστοιχεί στον ελληνικό θεό Κρόνο .
Στη χριστιανική παράδοση οι καρποί του συμβολίζουν το αίμα του Ιησού και πιστεύεται ότι φύτρωνε σε κάθε πατημασιά του. Λέγεται μάλιστα ότι ένας θάμνος από το φυτό ου έκρυψε τον Ιωσήφ, τη Μαρία και το Θείο Βρέφος στη φυγή τους προς την Αίγυπτο. Γι’ αυτό και η Παναγία το ευλόγησε να είναι πάντα καταπράσινο και να συμβολίζει την αθανασία. Η χρήση του στη σύγχρονη εποχή, σαν στολίδι του σπιτιού, θεωρείται ότι προσελκύει καλοτυχία, ειρήνη και χαρά, συμβολίζοντας την απόλαυση, τον εορτασμό και την ευθυμία.
Γκι / Ιξός (Mistletoe)
Τα Χριστούγεννα οι ερωτευμένοι σπεύδουν να φιληθούν κάτω από τα κλαδιά του, για να εξασφαλίσουν αιώνια ευτυχία και γονιμότητα. Οι Άγγλοι, οι Βορειοευρωπαίοι και οι Αμερικανοί το θεωρούν γούρι και το κρεμούν έξω από τις πόρτες τους, για να διώξει την κακοδαιμονία και να τους φέρει τύχη.
Το γκι (ή ιξός, στην ελληνική του ονομασία) μπορεί να πρωταγωνιστεί στο γιορτινό διακοσμητικό σκηνικό, όμως η πιο σημαντική ιδιότητά του παραμένει αφανής. Από τις πρώτες δεκαετίες του περασμένου αιώνα το γκι βρέθηκε γραμμένο στη λίστα των βοτάνων που πιθανόν, κατά τους επιστήμονες, να βοηθούν στη θεραπεία του καρκίνου, ιδιαίτερα του στήθους και των γυναικείων γεννητικών οργάνων.
Οι μάγοι των Γαλατών Δρυίδων το έβραζαν σε χύτρες για να φτιάξουν το μαγικό τους φίλτρο, οι μάγισσες του Μεσαίωνα το χρησιμοποιούσαν για τα ξόρκια τους, ενώ αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι το θεωρούσαν σχεδόν πανάκεια.
Είναι προτιμότερο να αγοράσουμε γλάστρα με γκι και όχι μεμονωμένα κλαδάκια καθώς έτσι διατηρούνται καλύτερα. για να τα διατηρήσετε και μετά την εορταστική περίοδο. Μόλις περάσουν οι γιορτές, μπορείς να τα βγάλεις τα έξω από το σπίτι, για την περίοδο του χειμώνα και να τα μεταφυτέψεος τα σε μεγαλύτερη γλάστρα, στις αρχές της άνοιξης μετά τις τελευταίες παγωνιές.