Αντιμέτωπος με δίωξη από την Εισαγγελία Κω βρίσκεται ο διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Συμφωνιών του Ελσίνκι
Αντιμέτωπος με κακουργηματική δίωξη από την Εισαγγελία Κω βρίσκεται ο Παναγιώτης Δημητράς, διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), κατηγορούμενος για εγκληματική οργάνωση και διευκόλυνση μεταναστών. Επιπλέον ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του Τόμι Όλσεν, ιδρυτή και διευθυντή της οργάνωσης Aegean Boat Report.
Συγκεκριμένα η Εισαγγελία του νησιού, αξιοποιώντας σχετική δικογραφία του Λιμενικού Σώματος, αποδίδει σοβαρές κατηγορίες για «συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό να παραλαμβάνει στοιχεία πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι επιχειρούν παράνομη είσοδο στην Ελλάδα, προκειμένου να διευκολύνει την παράνομη είσοδο και διαμονή αυτών, αποστέλλοντας στις αρχές τα πλήρη στοιχεία τους και το ακριβές σημείο εντοπισμού τους στη χώρα, προκειμένου οι τελευταίοι να υπαχθούν στις διαδικασίες ασύλου».
Και όλα αυτά με την επιβαρυντική περίπτωση της τέλεσης αυτών των αδικημάτων «κατ’ επάγγελμα, καθώς από την υποδομή που έχει δημιουργήσει (δηλαδή τη λειτουργία της οργάνωσης Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι) προκύπτει πρόθεση επανειλημμένης τέλεσης της πράξης και πορισμός εισοδήματος».
Η αντίδραση του ιδίου
Στην προσωπική του σελίδα στο facebook ο κ. Δημητράς κοινοποίησε κοινό δελτίο τύπου σχετικών φορέων με τίτλο: «Κυνήγι μάγισσας κατά των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε πλήρη ανατροπή της πραγματικότητας».
Σε αυτήν αναφέρεται πως ευρωπαϊκοί και διεθνείς φορείς παρακολούθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγράφουν συστηματικές και συνεχείς καταγγελίες σχετικά με pushbacks προσφύγων στα σύνορα της Ελλάδας. Αλλά αντί να διερευνώνται, οι άνθρωποι και οι οργανώσεις που τις καταγγέλλουν και απευθύνονται στους αρμόδιους φορείς βρίσκονται οι ίδιοι στο στόχαστρο και κατηγορούνται για ποινικές κατηγορίες.
Υποστηρίζεται πως υφίσταται πρωτοφανής αναστροφή της πραγματικότητας και σε ένα πλαίσιο συστηματικής παραπληροφόρησης και προπαγάνδας.
Προστίθεται πως πιο πρόσφατος στόχος είναι ο Παναγιώτης Δήμητρας, που κατηγορείται ότι «έστησε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη λήψη στοιχείων υπηκόων τρίτων χωρών που επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα, με σκοπό τη διευκόλυνση της παράνομης εισόδου και παραμονής τους αποστέλλοντας στις αρχές τα πλήρη στοιχεία τους και την ακριβή θέση τους στη χώρα, προκειμένου να υπαχθούν σε διαδικασίες ασύλου».
Μεταξύ άλλων αναφέρεται επίσης:
Το περιστατικό για το οποίο κατηγορείται ο Παναγιώτης Δημητράς με τις παραπάνω ποινικές ευθύνες αφορά την είσοδο στην Ελλάδα στις 13/07/2021 ενός αιτούντος άσυλο, ο οποίος μάλιστα κατηγορείται ως αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης. Η μόνη παράνομη δραστηριότητα του εν λόγω αιτούντος άσυλο ήταν η είσοδος στην Ελλάδα μαζί με άλλους επιβάτες σε πλοίο. Ο ίδιος αιτών άσυλο είχε εμφανιστεί προηγουμένως στο BBC σε ρεπορτάζ για τις επαναπροωθήσεις (…) Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ του BBC πήρε μεγάλη δημοσιότητα και προσοχή, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής- ο οποίος, ως συνήθως, κατήγγειλε τις μαρτυρίες ως εντελώς αβάσιμε, παρά το γεγονός ότι τα περιστατικά επιβεβαιώθηκαν από βίντεο. Ο υπουργός επικαλέστηκε το γεγονός ότι πολλές περιπτώσεις υποτιθέμενων απωθήσεων είχαν διερευνηθεί από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις εκθέσεις τους δεν είχε καταγραφεί καμία παραβίαση των ευρωπαϊκών δικαιωμάτων. Αυτό βέβαια συνέβαινε πριν από τη δημοσίευση της έκθεσης της OLAF, μετά από έρευνα στον Frontex, η οποία αποκάλυπτε ότι ο Frontex, ένας ευρωπαϊκός οργανισμός, ανέχονταν, αν όχι συμμετείχε, στη διενέργεια απωθήσεων. Λόγω της πίεσης που ασκήθηκε μετά από αυτές τις αποκαλύψεις, ο διευθυντής του Frontex, Fabrice Leggeri, παραιτήθηκε.
Στην προκειμένη περίπτωση, ο Παναγιώτης Δημητράς ενήργησε σύμφωνα με τους στόχους της οργάνωσης της οποίας είναι ιδρυτικό μέλος από το 1993, δηλαδή την υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έστειλε στις ελληνικές αρχές πληροφορίες σχετικά με την παρουσία αιτούντων άσυλο στην ελληνική επικράτεια, καθώς και τη βούληση των εν λόγω αιτούντων άσυλο να υπαχθούν σε διαδικασίες ασύλου, ζητώντας δηλαδή να καταγραφούν οι αιτήσεις προστασίας τους και να εφαρμοστούν οι νόμιμες διαδικασίες.
Όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα των απωθήσεων, είναι γνωστό ότι το Greek Helsinki Monitor έχει υποβάλει πολλαπλές καταγγελίες στους αρμόδιους εισαγγελείς, στον Έλληνα Συνήγορο του Πολίτη, καθώς και στην αστυνομία. Σκοπός είναι πάντοτε η καταγγελία των σχετικών περιστατικών και η υποστήριξη των θυμάτων αυτών των ενεργειών στην προσπάθειά τους να απευθυνθούν στις αρμόδιες αρχές και φορείς.
Γίνεται επίσης λόγος περί μιας γενικευμένης τάσης, που ισοδυναμεί με στοχοποίηση οργανώσεων, εργαζομένων και εθελοντών που υπερασπίζονται υποθέσεις ασύλου, καταγγέλλουν σοβαρές παραβιάσεις δικαιωμάτων, απωθήσεις ή απλώς παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια.