Θεοφάνης Σπανός – Οι λόγοι που κούνησε μαντήλι στην Βάκα

Σαν βόμβα έπεσε με την ανατολή του νέου έτους – του τελευταίου της θητείας της δημαρχίας της Έλενας Βάκα, η ανεξαρτητοποίηση του Θεοφάνη Σπανού από το συνδυασμό της, με παράλληλη φυσική εξέλιξη την παραίτησή του από την αντιδημαρχία νέας γενιάς και δια βίου μάθησης, σήμερα το πρωί στο Δήμο Χαλκιδέων.
Χαμηλών τόνων ο Θεοφάνης Σπανός δεν είχε απασχολήσει ποτέ με πολιτικές ίντριγκες. Όσοι τον γνωρίζουν καλά, ξέρουν πως έχει μέσα του το DNA της ντομπροσύνης, της αξιοπρέπειας και δεν κάνει εκπτώσεις σ’ αυτά.
Εκλεγμένος στην τέταρτη θέση στη δημοτική ενότητα Χαλκίδας, με 1.180 ψήφους, ο Θεοφάνης Σπανός από την πρώτη στιγμή θεωρήθηκε δυνατό χαρτί της Βάκα και όλοι θα περίμεναν να ενταχθεί στους στενούς συνεργάτες της.
Παρ’ όλα αυτά, η μέχρι τον προσεχή Οκτώβρη Δήμαρχος, τον περιόρισε στην αντιδημαρχία νέας γενιάς και δια βίου μάθησης, χωρίς ποτέ να βγάλει προς τα έξω την όποια συνεργασία μαζί του. Σαν να μην υπήρχε…
Αντίθετα μάζεψε κάτω από τις φτερούγες της τα «ορφανά» Παγώνη και Καθαροσπόρη και επέλεξε αυτούς να προμοτάρει ως πρωτοπαλίκαρά της.
Για όσους ξέρουν να διαβάζουν πίσω από τις λέξεις τα πολιτικά δρώμενα της πόλης, μπορούν να κατανοήσουν πως ήταν μονόδρομος η ανεξαρτητοποίηση του Θεοφάνη. Ίσως κάποιοι να ξαφνιάστηκαν ή άλλοι να μην την περίμεναν τόσο νωρίς φέτος.
Όμως όταν έχεις να κάνεις με ένα ταμείο που δεν ενισχύεται από τη Δήμαρχο, πασχίζεις μόνος σου να τιμήσεις τον τίτλο και τις ευθύνες που φέρει αυτός, δίνεις ευκαιρίες αλλά οι πόρτες παραμένουν κλειστές, τότε δεν έχεις άλλη επιλογή.
Αν μη τι άλλο ακόμα και σήμερα που δήλωσε την ανεξαρτητοποίησή του ο Θεοφάνης, αποδεικνύει πως μόνο η αξιοπρέπεια και η σταθερότητα στις αρχές του τον χαρακτηρίζουν.
Θα έχει ενδιαφέρον όταν επιλέξει ο ίδιος να μιλήσει και αυτά που θα επιλέξει να πει.
Το δεδομένο είναι ότι η Έλενα Βάκα πέτυχε κάτι που ούτε οι πιο δυνατοί της πολιτικοί αντίπαλοι δεν θα πετύχαιναν. Να αποδυναμωθεί τελείως στην εκπνοή της θητείας της, απομένοντας μονάχη μέσα στη γυάλα που δημιούργησε η ίδια με δυο τρεις μόνο πλάι της, που εμφάνισαν συμπεριφορά βασιλικότερη του βασιλέως.
Το σίγουρο, ότι οι αξίες και οι άξιοι δεν χάνονται.