ΣΥΡΙΖΑ: Η τακτική της μόνιμης αποχής ως τις εκλογές και οι σκληρές απαντήσεις από ΝΔ – ΠΑΣΟΚ

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα απέχει από τις ψηφοφορίες ως την προκήρυξη εκλογών – Γνήσιος εκφραστής του τραμπισμού «αλά γκρέκα», απάντησε η ΝΔ – Για «γκεμπελικές μεθόδους» μίλησε το ΠΑΣΟΚ

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους κινήθηκε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα το μεσημέρι της Τρίτης στο Ζάππειο. Από τις τοποθετήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, προαναγγέλεται η αντιπολιτευτική αντεπίθεση που θα επιχειρηθεί το επόμενο διάστημα ως τις εκλογές. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε εκλογές μέσα στον Φεβρουάριο, χρησιμοποίησε σκληρές εκφράσεις κατά του πρωθυπουργού, επιτέθηκε στην κυβέρνηση και τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και σύστησε το κόμμα του ως τον κορμό της δημοκρατικής παράταξης. Παράλληλα, προσπάθησε – χωρίς επιτυχία, μιας και η Χαριλάου Τρικούπη τον κατηγόρησε στη συνέχεια για «γκεμπελικές πρακτικές» – να κλείσει την αντιπαράθεση για τα περί «εκβιασμού» του κ. Νίκου Ανδρουλάκη μέσω των παρακολουθήσεων που ξεκίνησε με δηλώσεις της εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπης Τσαπανίδου. 

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι η κοινοβουλευτική του ομάδα θα απέχει από όλες τις ψηφοφορίες στη Βουλή ως την προκήρυξη εκλογών , προκαλώντας την εντονότατη αντίδραση της κυβέρνησης, η οποία – μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου – τον κατηγόρησε ως συνεχιστή του τραμπισμού. 

Η μόνη εξαίρεση σε αυτή τη νέα τακτική της μόνιμης αποχής  θα είναι η νομοθετική ρύθμιση που αφορά το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  «με εξαίρεση τη συμμετοχή μας – για ευνόητους λόγους- στην αντιμετώπιση της προσπάθειας να επανέλθει στο προσκήνιο η εγκληματική συμμορία των νεοναζί, με εξαίρεση τη συμμετοχή μας σε αυτή τη διαδικασία, εάν υπάρξει νομοθετική διαδικασία γι’ αυτό, από εδώ και στο εξής θα απέχουμε από κάθε ψηφοφορία στη Βουλή. Και από σήμερα ξεκινάμε τη πορεία μας προς τον ελληνικό λαό γιατί μόνο αυτός μπορεί -και έφτασε, πιστεύω, η ώρα- να υπερασπιστεί τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη».

Για το θέμα αυτό απάντησε και σε σχετική ερώτηση, υπογραμμίζοντας ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει τη δική του πρόταση και επιμένοντας ότι ο βασικός στόχος είναι η νομοθετική ρύθμιση να είναι σύμφωνη με όσα ορίζει το Σύνταγμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την άμεση διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών μέσα στον Φεβρουάριο. Δήλωσε ότι η πρόταση δυσπιστίας, η οποία καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία ήταν το τελευταίο σκαλοπάτι του «κακού» από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε να μετατρέψει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε όργανο αυτής της εκτροπής. Εξουδετέρωσε τη Βουλή και εκμηδένισε τον αναντικατάστατο ρόλο της στον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας και την προστασία των θεσμών και της δημοκρατίας. Το θέαμα όμως μιας πλειοψηφίας, που ομόφωνα εγκρίνει την κατάχρηση εξουσίας από τον αρχηγό της, αποτελεί σήμα κινδύνου για κάθε δημοκράτη πολίτη», υπογράμμισε.

«Μετά τις αποκαλύψεις των αποδείξεων της εκτροπής, μετά την άρνηση του πρωθυπουργού να δώσει έστω μια εξήγηση, έστω και μια απάντηση στη Βουλή, αυτή η κυβέρνηση για εμάς, αλλά και για κάθε δημοκρατικό πολίτη, είναι ηθικά και πολιτικά έκπτωτη. Δεν μπορεί να παραμείνει ούτε στιγμή παραπάνω και να ασκεί εξουσία, να αποφασίζει για κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν τον ελληνικό λαό» δήλωσε και συνέχισε λέγοντας ότι ζητούν «την άμεση διάλυση της Βουλής και τη προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, όπως το Σύνταγμα ορίζει άμεσα, εντός των επόμενων τριών εβδομάδων το λιγότερο. Ζητάμε ο ελληνικός λαός να είναι αυτός που θα απαντήσει άμεσα, και όχι οι πιθανώς εκβιαζόμενοι βουλευτές της Ν.Δ., στο κρίσιμο, στο υπαρξιακό ερώτημα που ετέθη προχθές στο κοινοβούλιο. Στο ερώτημα: Με τη δημοκρατία ή με την εκτροπή; Και μεταφέρουμε την πρόταση δυσπιστίας από το Κοινοβούλιο στο λαό. Τον ανώτατο κριτή. Γιατί στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα».