Διαλύεται 10 Μαρτίου η Βουλή, στις 9 Απριλίου πιθανότατα εκλογές – «Κλείδωσαν» οι αποφάσεις Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως το αποφάσισε και αναμένεται η διάλυση της Βουλής στις 10 Μαρτίου και εκλογές στις 9 Απριλίου.

Το Σύνταγμα προβλέπει ότι μετά την διάλυση της Βουλής οι εκλογές γίνονται 30 ημέρες αργότερα. Σε αυτό το σενάριο οι δεύτερες εκλογές με την ενισχυμένη αναλογική θα στηθούν τέλος Μαΐου – άρα πριν τις πανελλαδικές που ξεκινούν 2 Ιουνίου, τις οποίες η κυβέρνηση δεν θέλει να διαταράξει.
Επισήμως δεν διοχετεύεται τίποτα από το Μαξίμου παρά μόνο ότι «από τον Απρίλιο και μετά είμαστε σε εκλογική ετοιμότητα». Ωστόσο, φέρεται να έχουν αποσταλεί και σχετικά sms προς ανώτερα κομματικά στελέχη της ΝΔ στην Αθήνα αλλά και στην περιφέρεια.

Στο μυαλό του πρωθυπουργού το τελευταίο διάστημα, έπαιζαν δύο ημερομηνίες ως επικρατέστερες: Η 9η Απριλίου (Κυριακή των Βαΐων) και η 21η Μαΐου με τα επιχειρήματα να είναι εξίσου πειστικά και για τα δύο σενάρια. Σημειωτέον ότι αμφότερες οι ημερομηνίες είναι πολύ κοντά στην λήξη της κυβερνητικής θητείας της παρούσης κυβέρνησης, στοιχείο θεσμικότητας που προσμετρά πολύ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ εκ παραλλήλου θα έχουν δρομολογηθεί όλες οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης προς τους πολίτες: Από την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού ως το marketpass και τις αυξήσεις των συντάξεων.

Ειδικότερα η 9η Απριλίου προκρίνονταν για να μην σέρνεται η προεκλογική περίοδος μέσα σε ένα κλίμα τοξικότητας και έντασης. Όπως επίσης για να ψηφίσουν άνετα οι ετεροδημότες που θα σπεύσουν στα χωριά τους λόγω του Πάσχα.

Ωστόσο, δύο δεδομένα φαίνεται να έκαναν τον πρωθυπουργό να προσανατολιστεί στην 9η Απριλίου: Το πρώτο, οι καταστρεπτικοί σεισμοί στην Τουρκία που βάζουν στο τραπέζι του Ερντογάν την πιθανότητα αναβολής των εκλογών για τον Ιούνιο, ίσως και αργότερα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα έχει πειστικό αφήγημα να καθυστερήσει την προσφυγή στις κάλπες για τις 21 Μαΐου.

Το δεύτερο οι δημοσκοπήσεις, καθώς διαμορφώνεται ένα «θετικό momentum».

Είναι ενδεικτικό ότι δύο νέες μετρήσεις της κοινής γνώμης που είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο δείχνουν τη ΝΔ σε ρότα αυτοδυναμίας, στις δεύτερες κάλπες με το εκλογικό μπόνους.

Σύμφωνα με την έρευνα της Marc που δημοσιεύεται στο «Πρώτο Θέμα» της Κυριακής που κυκλοφορεί, Η ΝΔ διατηρεί το ισχυρό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ της τάξεως των 7,7 ποσοστιαίων μονάδων, (με αναγωγή) στις πρώτες κάλπες με απλή αναλογική. Τούτου δοθέντος, στις δεύτερες εκλογές η τελική διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία είναι πολύ πιθανό να καταλήξει σε διψήφιο ποσοστό.

Εξάλλου σε δημοσκόπηση της GPO για την εφημερίδα «Παραπολιτικά», η ΝΔ προηγείται με 7,4 μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα η ΝΔ συγκεντρώνει 33,8% ο ΣΥΡΙΖΑ 26,4% ενώ το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 9.8%. Μάλιστα, στην περίπτωση που δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, το 50,1% των ερωτηθέντων στην έρευνα της GPO επιθυμεί να ξαναγίνουν εκλογές έναντι του 47,4% που επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας.