Μητσοτάκης: Έκτακτο βοήθημα €200 έως €300 σε συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση – Εκλογές την άνοιξη

Την παροχή έκτακτου βοηθήματος ύψους από 200 έως 300 ευρώ στους συνταξιούχους που δεν είδαν αυξήσεις στις συντάξεις τους λόγω προσωπικής διαφοράς ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Κοζάνη.

«Θα υπάρξει ένα έκτακτο βοήθημα για τους συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους από την 1η/1/23» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Θα είναι μεταξύ 200 και 300 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης που λαμβάνει ο καθένας» συμπλήρωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε, ακόμη, ότι οι εξαγγελίες θα γίνουν αύριο από το οικονομικό επιτελείο, συμπληρώνοντας: «Η παροχή θα δοθεί εφάπαξ και εκτιμούμε θα προσεγγίσει συνολικά τα 300 εκατ. ευρώ». Ωστόσο, όπως τόνισε, η οικονομία μας αναπτύσσεται καλύτερα από το προσδοκώμενο και είναι υπολογισμένο το δημοσιονομικό κόστος για την παροχή αυτή.

«Μέσα από αυτό το δράμα μπορεί να προκύψει κάτι καλύτερο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις»
«Ποτέ δεν έκλεισα την πόρτα του διαλόγου με την Τουρκία» τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου της Κοζάνης απαντώντας στην ερώτηση αν ο σεισμός στην Τουρκία και η βοήθεια που έσπευσε αμέσως να δώσει η χώρα μας βοήθησαν στη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, κάτι που αποδείχθηκε και από τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Κρατώ τη δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι τα πράγματα μπορεί να γίνουν καλύτερα, καταλαβαίνω όμως και την επιφυλακτικότητα κάποιων ότι μπορεί να γυρίσουμε στις κακές συνήθειες του παρελθόντος. Ελπίζω και εύχομαι να μη γίνει αυτό» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Εγώ ουδέποτε έκλεισα την πόρτα στον διάλογο. Στην Τουρκία γνωρίζουν πως η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει αποκτήσει πλέον βάθος και περιεχόμενο. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύεται αποτρεπτικά, κάτι που δεν στρέφεται κατ’ ανάγκη κατά της Τουρκίας».

«Μακάρι να προκύψει κάτι θετικό» επανέλαβε και πρόσθεσε ότι «θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Τουρκία με βοήθεια, καθώς ξέρουμε ότι έχει ανάγκες ο λαός της. Θα είμαστε παρόντες και στην προσπάθεια ανοικοδόμησης την επόμενη ημέρα».

Ρυθμίσεις-ανάσα για νέες και παλαιές οφειλές -Αύριο η εξειδίκευση από το οικονομικό επιτελείο
Σχήμα από 36 έως 72 δόσεις για νέες οφειλές συνεπών δανειοληπτών αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο, όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Κοζάνη.
Η εξειδίκευση των νέων ρυθμίσεων θα γίνει αύριο από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Επίσης, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, για όλους όσοι επιδιώκουν να αναβιώσουν τη συμμετοχή τους σε παλαιότερα σχήματα δόσεων θα μπορούν να το κάνουν μέσω της καταβολής δύο μηνιαίων δόσεων.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης Τύπου του πρωθυπουργού:
Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι η Δυτική Μακεδονία θα είναι πρότυπο πράσινης μετάβασης.
Υπάρχει σχέδιο με εξασφαλισμένους πόρους και σαφή χρονοδιαγράμματα.
Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που κάνει πράξη για το τι θα ακολουθήσει μετά τον λιγνίτη.
Παρουσιάζουμε ένα ολοκληρωμένο επενδυτικό σχέδιο για τα δίκτυα και για τον ανθρώπινο παράγοντα.
Θέλω να βλέπω ευκαιρίες, όχι προβλήματα.
Η τηλεθέρμανση είναι ένα κεκτημένο της περιοχής και δεν θα τεθεί σε κίνδυνο.
Η μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα όχι μόνο για την κυβέρνηση, αλλά για την Ευρώπη.
Το πιο κρίσιμο ζήτημα που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ για την ενίσχυση των κτιριακών εγκαταστάσεων.
Μεγάλο ζήτηση η προσέλευση γιατρών στα περιφερειακά νοσοκομεία.
Σήμερα έχουμε περισσότερο προσωπικό και σύντομα θα είμαστε σε θέση να κάνουμε εξαγγελίες για προσέλευση προσωπικού.
Η στελέχωση των νοσοκομείων για εμένα προσωπικά είναι πρώτη προτεραιότητα.
Η πανδημία δοκίμασε το ΕΣΥ. Ανταποκριθήκαμε καλύτερα απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς, ανέδειξε όμως και παθογένειες.
Για συνταξιούχους
Όταν υλοποιήσαμε τη δέσμευσή μας για αύξηση των συντάξεων, γνωρίζαμε ότι πραγματική αύξηση θα έβλεπαν οι συνταξιούχοι που δεν είχαν προσωπική διαφορά του νόμου Κατρούγκαλου. Και ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού θέσπισε την προσωπική διαφορά, έρχεται να πει πως με έναν νόμο και ένα άρθρο θα την καταργήσει.
Έχουμε καλύτερη εικόνα για τον Προϋπολογισμό του 2023.
Θα υπάρχει έκτακτο βοήθημα για συνταξιούχους 200-300 ευρώ ανάλογα με το ύψος των συντάξεών τους.
Αύριο οι ανακοινώσεις από τον ΥΠΟΙΚ και το Εργασίας
Το βοήθημα θα δοθεί εφάπαξ.
Όσο δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος θα διορθώνουμε αδικίες.
Το θέμα των μετεγκαταστάσεων των οικισμών με είχε απασχολήσει από το 2018.
Γνωρίζουμε ποιες είναι οι νομικές μας δεσμεύσεις.
Έχουμε καταθέσει μια πολύ ελκυστική πρόταση, θα συνεχίσουμε να έχουμε συζητήσεις με τους κατοίκους.
Δεν θα έρθουμε σε σύγκρουση με την τοπική κοινωνία.
Συνοδεύομαι από τη σύζυγό μου, την οποία κάλεσα να περάσει μαζί μου την ημέρα των ερωτευμένων μαζί μου στη Δυτική Μακεδονία. Οι ερωτευμένοι δεν γιορτάζουν μόνο μία ημέρα τον χρόνο, αλλιώς δεν θα υπήρχε το Ράδιο Καψούρα.
Αν κάτι μάθαμε κάτι από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είναι ότι οι φθηνότερες και καθαρότερες πηγές ενέργειες είναι οι πράσινες, οι ανανεώσιμες. Είναι μια στρατηγική που πρέπει να προχωρήσει, όμως έχει κάποια χαρακτηριστικά, και ακόμα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις μονάδες καύσης.
Η Κοζάνη και η Δυτική Μακεδονία θα έρθουν πιο κοντά στα κέντρα λήψης αποφάσεων με τον νέο δρόμο.
Κυβερνητικά στελέχη έχουν βρεθεί στην περιοχή και έχουν κάνει διαβουλεύσεις με τους τοπικούς φορείς. Είναι ένα σχέδιο που δίνει στη Δυτική Μακεδονία τα υψηλότερα κίνητρα που μας επιτρέπει ο χάρτης των κοινοτικών επενδύσεων. Υπάρχουν σημαντικά κίνητρα και έχει δραστηριοποιηθεί η επιχειρηματική κοινότητα.
Δημιουργούνται θέσεις εργασίας υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Υπάρχει διαθέσιμη γη για μεγάλες επενδύσεις.
Ο τόπος αυτός διαθέτει ένα πανεπιστήμιο που μπορεί να εκπαιδεύσει τα στελέχη που θα στελεχώσουν στη συνέχεια τις επιχειρήσεις που θα έρθουν να επενδύσουν στην περιοχή.
Η δίκαιη μετάβαση αποτελεί προσωπικό στοίχημα για εμένα.
Θέλω να εκφράσω για ακόμα μία φορά την οδύνη μου για το κακό που χτύπησε την Τουρκία και τη Συρία.
Να εκφράσω τη χαρά μου και την υπερηφάνεια μου για την ΕΜΑΚ που έφτασαν πρώτοι και έσωσαν ζωές. Κάτι που αναγνωρίστηκε από την τουρκική πλευρά και τον τουρκικό λαό.
Δεν ρίχνω ποτέ λάδι στη φωτιά και, όπως είχα πει, η Ελλάδα και η Τουρκία δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα.
Ίσως μέσα από αυτό το δράμα προκύψει κάτι καλό για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Από την άλλη όμως καταλαβαίνω και την επιφυλακτικότητα κάποιων και να επιστρέψουμε στο παρελθόν. Εύχομαι να μη γίνει. Ποτέ δεν είπα «όχι» στον διάλογο. Η Τουρκία ξέρει τις κόκκινες γραμμές μας. Η Ελλάδα θα συνεχίζει να εξοπλίζεται και να χτίζει συμμαχίες, κι αυτά δεν είναι ενάντια στην Τουρκία.
Η σημασία που δώσαμε στην Πολιτική Προστασία είναι κομβικής σημασίας προτεραιότητά μας και οφείλουμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι για όποιο ενδεχόμενο.
Και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας μπορεί να είναι θύμα προκαταλήψεων.
Εγώ εντυπωσιάστηκα από την εικόνα.
Εντυπωσιάστηκα από τις πρυτανικές αρχές, τους καθηγητές και από τους φοιτητές.
Έχουν γίνει σημαντικά βήματα στον τομέα των εργαστηρίων και δημοσιεύσεων.
Στόχος είναι να έρθουν φοιτητές και από άλλες περιοχές.
Το πανεπιστήμιο μόνο βήματα προόδου θα κάνει.
Μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία δεν εκτιμώ ότι θα υπάρξουν λόγω του σεισμού. Όμως, θέλω να τονίσω πόσο σημαντική ήταν η τελευταία Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό.
Η Ευρώπη κατανοεί ότι πρέπει να φυλάμε τα σύνορά μας, κι αυτό είχε κατακριθεί. Και δεν μιλάω για τα fake news με τη μικρή Μαρία, σενάρια που υιοθετήθηκαν και από την αντιπολίτευση, χωρίς τελικά να ζητήσει «συγγνώμη».
Για το θέμα του ιδιωτικού χρέους υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν. Θα έρθουν ανακοινώσεις για τις 120 δόσεις. Με την καταβολή δύο δόσεων. Αύριο θα κάνουν εξαγγελίες οι αρμόδιοι υπουργοί.
Εξαγγελίες για 36-72 δόσεις για τους συνεπείς δανειολήπτες.
Βαθιά υποκριτικό από μια αντιπολίτευση η οποία νομοθέτησε την κατάργηση της προστασίας της α’ κατοικίας και γίνονταν πλειστηριασμοί επί των ημερών της. Όλα αυτά δεν τα ξεχνάμε.
Χρέος μας είναι στην επόμενη απογραφή να μπορούμε να έχουμε κάνει κάποια βήματα για να αναστραφεί η πορεία. Να δοθεί μια ένεση συγκρατημένης αισιοδοξίας.
Για τη Συμφωνία των Πρεσπών, η θέση μου δεν έχει αλλάξει. Έχω πει πως από τη στιγμή που επικυρώθηκε δεν μπορεί να αλλάξει. Πλέον έχουμε και διαπραγματευτικά όπλα ώστε να υλοποιηθούν οι υποχρεώσεις από τη γείτονα χώρα.
Συνομίλησα με αγρότες για τον ΕΦΚ, είναι ένα θέμα που εξετάζουμε και θα υπάρξουν σύντομα ανακοινώσεις.
Έχω δώσει σχετικές κατευθύνσεις στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.
Πρέπει να κάνουμε κι άλλα, έχω πάρει την απόφαση να χρηματοδοτήσουμε την επιστροφή του φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023.
Θέλουμε νέους αγρότες, θέλουμε να τους στηρίξουμε, έχουμε εργαλεία.
Οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη, συν-πλην κάποιες εβδομάδες.
Η ΝΔ θα κατευθυνθεί προς τις εκλογές σε ένα κλίμα θετικού λόγου.
Τον κ. Τσίπρα πρέπει να ρωτήσετε γιατί ακολουθεί τη στρατηγική της πόλωσης.
Κυβέρνηση ηττημένων, μας είπε ο κ. Τσίπρας, πως δεν θα κάνει. Δεν πιστεύω τίποτα απ’ όσα λέει ο κ. Τσίπρας. Δεν τον πιστεύω όταν λέει ότι δεν θα το διερευνήσει. Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν πως μπορεί να προκύψει κάτι τέτοιο από τις πρώτες κάλπες.
Εμείς θέλουμε να εκλέξουμε περισσότερους βουλευτές απ’ όσους είχαμε το 2019.
Για το χιονοδρομικό της Βασιλίτσας μπορεί να γίνει σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Έως τότε δεσμεύομαι ότι θα λειτουργεί με την καλύτερη δυνατή χρηματοδότηση.
Οι προοπτικές για τη Βασιλίτσα και τα Γρεβενά είναι πολλές. Θα είμαι στα Γρεβενά σε 10 μέρες από τώρα και θα τα συζητήσουμε και με τους τοπικούς φορείς.
Συζητούσα με τη σύζυγό μου καθώς ερχόμασταν τι μπορεί να γίνει με τα εγκαταλελειμμένα βιομηχανικά κτίρια. Δεν το ξέρω ακόμα, αλλά πρέπει να το συζητήσουμε και να σκεφτούμε έξω από το κουτί και θα τα αξιοποιήσουμε.
Για τις «γαλάζιες» λίστες υπήρχαν αστοχίες στο παρελθόν, θέλουν να τις ελαχιστοποιήσουμε, αν όχι να τις εξαλείψουμε.
Πρέπει να είμαστε δίκαιοι με τα ζητήματα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Καστοριά.
Μακάρι να είχα ευχάριστα νέα για τον πόλεμο και το πότε θα τελειώσει, αλλά σύντομα δεν θα μπορούμε να έχουμε κανονικές εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία. Θα πρέπει να βρούμε εναλλακτικούς επαγγελματικούς διαδρόμους για τους ανθρώπους που είναι και θέλουν να μείνουν στην Καστοριά.
Για τον πρωτογενή τομέα θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για τους μηλοπαραγωγούς.
Πολιτισμός – τουρισμός – πρωτογενής τομέας με ποιοτικά προϊόντα είναι το τρίπτυχο που πρέπει να ακολουθήσει όχι μόνο η Καστοριά, αλλά όλη η χώρα.