Η ΝΔ έσπασε όλα τα ρεκόρ και έγραψε ιστορία!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δήλωσή του μίλησε για «πολιτικό σεισμό». Ενα είναι βέβαιο: το αποτέλεσμα της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης είναι ιστορικό και ως τέτοιο θα καταγραφεί για μια σειρά από λόγους που αφορούν όχι μόνο τη ΝΔ, αλλά ολόκληρο το πολιτικό σύστημα της 3ης Ελληνικής Δημοκρατίας – από το 1974 δηλαδή κι έπειτα.

ΕΡΣΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

Πρώτα απ’ όλα, διότι καταγράφηκε ιστορικά η μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κόμμα, η οποία δεν ήταν απλώς διψήφια, αλλά ξεπέρασε τις 20 ποσοστιαίες μονάδες. Η μοναδική φορά που είχε καταγραφεί κάτι ανάλογο ήταν τον Νοέμβριο του 1974, δηλαδή στις πρώτες εκλογές της Μεταπολίτευσης, και γι’ αυτό οι συνθήκες ήταν ειδικές, αφού η επικράτηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή που τέσσερις μήνες νωρίτερα είχε επιστρέψει από το Παρίσι μετά την πτώση της χούντας ήταν προδιαγεγραμμένη. Η –νεοσύστατη τότε– ΝΔ κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστό 54,4% έναντι 20,4% της Ενωσης Κέντρου, ενώ το –επίσης νεοσύστατο– ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στην τρίτη θέση με 13,6%. Η ΝΔ εξασφάλισε έτσι 220 από τις συνολικά 300 έδρες της Βουλής, ενώ αρκετά διαφορετική ήταν η εικόνα τον Νοέμβριο του 1977, όταν η ΝΔ πέτυχε πάλι μια καθαρή νίκη και το ΠΑΣΟΚ ανέβηκε στη δεύτερη θέση, αλλά η διαφορά τους ήταν μικρότερη και από τη χθεσινή ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ: 16,5 μονάδες, ήτοι 41,8% με 25,3%.

Ούτε το ‘81

Με απλά λόγια, ούτε η ιστορική «Αλλαγή» του Ανδρέα Παπανδρέου το 1981 συνοδεύτηκε από τέτοιο εκκωφαντικό εκλογικό αποτέλεσμα ούτε οι διαδοχικές νίκες του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη την περίοδο 1989-1990. Το ίδιο και η επικράτηση του ΠΑΣΟΚ με τον Γιώργο Παπανδρέου το 2009, η οποία ήταν η τελευταία με διψήφια διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος (σ.σ.: κοντά στο 10%). Ουδέποτε άλλωστε το πρώτο κόμμα κατάφερε να καταγράψει αυτό που στη γλώσσα του αθλητισμού ονομάζεται doublescore, δηλαδή να έχει ποσοστό διπλάσιο ή υπερδιπλάσιο του δεύτερου κόμματος, όπως συνέβη χθες. Επίσης, ουδέποτε κόμμα που ήδη κυβερνά για μία τετραετία κατάφερε ν’ αυξήσει με τέτοιο εκκωφαντικό τρόπο τα ποσοστά του και να διευρύνει τη διαφορά του από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς δεν μιλάμε απλώς για επανεκλογή, αφού στο παρελθόν τούτο έχει συμβεί με το ΠΑΣΟΚ το 1985 και το 2000 ή με τη ΝΔ το 2007, αλλά με «ψαλιδισμένα» ποσοστά και διαφορές.

Χαρακτηριστικό της σαρωτικής επικράτησης της ΝΔ ήταν το γεγονός ότι έφτασε στο κατώφλι της αυτοδυναμίας σε συνθήκες απλής αναλογικής, κάτι που φάνταζε αδιανόητο ακόμη και τη στιγμή που άνοιξαν οι κάλπες. Επίσης, επιβεβαιώθηκε το σύνθημα «όλη η Ελλάδα είναι μπλε», καθώς κατάφερε να επικρατήσει σε όλες ανεξαιρέτως τις εκλογικές περιφέρειες πλην μόνον της Ροδόπης, όπου επικράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς και λόγω του μουσουλμανικού στοιχείου. Συγκεκριμένα, η ΝΔ κέρδισε 58 από τις συνολικά 59 περιφέρειες και μάλιστα όλες τις μονοεδρικές περιφέρειες.

Στις μεγάλες πόλεις

Επικράτησε δε σε όλα τα αστικά κέντρα (Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη), ενώ κατάφερε να αποσπάσει και τις λεγόμενες περιοχές-«κάστρα» και μάλιστα με πολύ σημαντικές διαφορές. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η «γαλάζια» υπεροχή και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης ή η συντριπτική υπεροχή της ΝΔ στην Αχαΐα, η οποία υπήρξε διαχρονικά προπύργιο του ΠΑΣΟΚ λόγω Παπανδρέου και εν συνεχεία του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως είπε άλλωστε και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης αποχωρώντας από τα γραφεία της ΝΔ κατά τη χθεσινή θριαμβευτική βραδιά, μιλώντας στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί, αποδείχθηκε στην κάλπη ότι η ΝΔ είναι σήμερα το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα σε όλη την Ευρώπη.

Ενα ακόμη αξιοσημείωτο στοιχείο της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης είναι ότι, παρά το γεγονός ότι η αποχή κινήθηκε και πάλι σε υψηλά σχετικά επίπεδα, το ποσοστό της ήταν το χαμηλότερο μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Αντιστρόφως ειπείν, η συμμετοχή των ψηφοφόρων ξεπέρασε το 60% σε πείσμα όσων προέβλεπαν το αντίθετο. Οπως αντίστοιχα κάποιοι «προέβλεπαν» ή εκτιμούσαν ότι οι δημοσκοπήσεις θα αποτύχουν παταγωδώς και πράγματι απέτυχαν όπως έδειξαν τα χθεσινά αποτελέσματα. Αλλά… από την ανάποδη, διότι απέτυχαν να καταγράψουν τον θρίαμβο της ΝΔ!