Νέα Δημοκρατία: Υποψήφιοι σε αναμονή – Οι επιλαχόντες της πρώτης κάλπης που μπορεί να μπουν στη Βουλή στις δεύτερες εκλογές

To parapolitika.gr παρουσιάζει τα σενάρια για την κατανομή των εδρών της επαναληπτικής κάλπης

Με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, το οποίο προβλέπει μπόνους για το πρώτο κόμμα έως και 40 έδρες

θα διεξαχθούν οι εκλογές τις 25ης Ιουνίου, με το επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας να έχει βγάλει τα κομπιουτεράκια για να υπολογίσουν τα σενάρια για την αυτοδυναμία, η οποία θα εξαρτηθεί και από το πόσα κόμματα πετύχουν την είσοδό τους στη Βουλή.

Αν τα κόμματα που μπαίνουν στην επόμενη βουλή παραμείνουν πέντε – όπως προέκυψε από το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου – τα πράγματα είναι ευκολότερα για την κεντροδεξιά παράταξη, καθώς αρκεί ένα ποσοστό γύρω στο 37% για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο στην περίπτωση που η ΝΔ διατηρήσει τα ποσοστά της περασμένης Κυριακής, είναι το πώς θα κατανεμηθούν οι νέες έδρες που θα προκύψουν από το μπόνους και τη νέα κατανομή κοινοβουλευτικών εδρών, καθώς οι επικείμενες εκλογές θα διεξαχθούν με λίστα και είθισται οι λίστες των κομμάτων να διαμορφώνονται με βάση την κατάταξη των υποψηφίων στις πρώτες εκλογές.

Τα σενάρια για την κατανομή των εδρών της επαναληπτικής κάλπης,  και τους «γαλάζιους» υποψηφίους που βρίσκονται σε… αναμονή για την είσοδό τους στο Κοινοβούλιο, εφόσον η ΝΔ επαναλάβει την ευρεία νίκη της 21ης Μαΐου.  

Αντίστοιχα, αν η Βουλή που θα προκύψει από τις κάλπες είναι επτακομματική, τότε το πρώτο κόμμα θα πρέπει να έχει ποσοστό 39,3%, για να επιτευχθεί η αυτοδυναμία. 

Σύμφωνα με τους σχετικούς υπολογισμούς μία έδρα μπορεί να πάρει η ΝΔ στην εκλογική περιφέρεια της Καβάλας, όπου πρώτη επιλαχούσα είναι η Αγγελική Δεληκάρη. Αν επίσης η ΝΔ κερδίσει μια ακόμη έδρα στη Β΄ Θεσσαλονίκης επικρατέστερη είναι η Κατερίνα Ζούτα, ενώ στην περίπτωση μιας επιπλέον έδρας στην περιφέρεια Σερρών, επανέρχεται στη Βουλή η Φωτεινή Αραμπατζή.  

Πρώτος επιλαχών στην Πέλλα που θα μπορούσε να λάβει μια κοινουλευτική έδρα ακόμη είναι ο Γιώργος Καρασμάνης, στην Ημαθία ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης, στην Πιερία ο Σάββας Χιονίδης, ενώ στην Κοζάνη ο Μιχάλης Παπαδόπουλος.  

Σε περίπτωση επιπλέον έδρας στον Νομό Ιωαννίνων εκλέγεται η Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφάλα, στη Λάρισα η Ρένα Καραλαριώτου και στην Εύβοια ο Σπύρος Πνευματικός.  

Δύο έδρες ενδέχεται να κατανεμηθούν στη Φθιώτιδα όπου προηγείται ο Γιάννης Οικονόμου και ο Γιώργος Κοτρωνιάς, στα Τρίκαλα  ο Θανάσης Λιούτας και η Κατερίνα Παπακώστα, στην Καρδίτσα η Ασημίνα Σκόνδρα και ο Τέλης Σπάνιας, στην Αχαΐα ο Άγγελος Τσιγκρής και η Έφη Γιαννιά, ενώ στη Β΄ Πειραιώς σε αναμονή για τις δύο έδρες που πιθανόν προκύψουν υποψήφιοι είναι ο Γιάννης Τραγάκης και η Ευγενία Μπαρμπαγιάννη. Η εκλογική περιφέρεια της Μεσσηνία μπορεί να διεκδικήσει ακόμη δύο έδρες με τους διεκδικητές να είναι ο Γιάννης Λαμπρόπουλος και ο Περικλής Μαντάς.  

Τέλος, από μια έδρα μπορεί να κατανεμηθεί μετά τις κάλπες της 25ης Μαΐου στα Χανιά όπου την καταλαμβάνει ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, στις Κυκλάδες ο Μάρκος Καφούρος και στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας η Μαριάννα Τουμαζάτου.