Καθώς μπαίνει το καλοκαίρι, οι ανάλαφρες και θρεπτικές συνταγές είναι ανεκτίμητες.
Το κολοκύθι είναι ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές στην ελληνική και μεσογειακή κουζίνα και όχι άδικα. Είναι ένα υλικό πασπαρτού το οποίο μπορεί να εμπλουτίσει μια πληθώρα συνταγών, και αποτελεί την ιδανική βάση για θρεπτικές και νόστιμες πίτες κάθε λογής.
Το καλοκαίρι ειδικά, τα κολοκυθάκια έχουν την τιμητική τους και είναι από τα λαχανικά που έχουν σταθερή αξία στην κουζίνα μας. Βραστά σε σαλάτες, τηγανητά με χυλό ή χωρίς, γεμιστά, σε φαγητά κατσαρόλας ή φούρνου όπως το μπριάμ, ως γέμιση σε πίτες, όπως και να τα μαγειρέψουμε είναι απλά απολαυστικά.
Αν και τα βρίσκουμε στην αγορά όλο τον χρόνο, στις αρχές του καλοκαιριού είναι στις καλύτερες στιγμές τους. Υπάρχουν λοιπόν πολλές ωραίες παραδοσιακές συνταγές με έχουν τα αγαπημένα μας κολοκυθάκια, όπως κολοκυθάκια γεμιστά, κολοκυθόπιτα, κολοκυθοκεφτέδες που σίγουρα τρως το καλοκαίρι.
Η κορυφαία, ωστόσο, συνταγή που χρησιμοποιεί το αγαπημένο λαχανικό είναι σίγουρα η μπατζίνα, η παραδοσιακή πίτα χωρίς φύλλο από τα Άγραφα. Εύκολη, δροσερή και πεντανόστιμη, η Μπατζίνα είναι το ιδανικό πιάτο για το καλοκαίρι.
Η παρακάτω συνταγή που βρήκαμε στην ιστοσελίδα sintayes.gr είναι πανεύκολη και γρήγορη, ιδανική για το καλοκαίρι.
Υλικά συνταγής:
5 κολοκυθάκια τριμμένα
2 καρότα τριμμένα
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
1 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (κοσκινισμένο)
5 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο [και 2 κ.σ. επιπλέον για τα ντοματίνια]
1 φλ. τριμμένη πικάντικη γραβιέρα
1/2 φλ. τσαγιού τριμμένο τσένταρ
αλάτι- πιπέρι
8 ντοματίνια (προαιρετικά)
Εκτέλεση συνταγής
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Λαδώνετε και αλευρώνετε μια φόρμα κέϊκ ή ένα ταψάκι 22 εκ. περίπου και το αφήνετε στην άκρη. Τρίψτε τα κολοκυθάκια, στύψτε τα όσο μπορείτε με τα χέρια, αφήστε τα στο σουρωτήρι, πιέστε τα να φύγουν τα υγρά και μετά αφήστε τα σε απορροφητικό χαρτί να φύγουν όλα τα υγρά.
Σε ένα μπολ βάζετε τα κολοκυθάκια, το καρότο και το κρεμμύδι και ανακατεύετε. Προσθέτετε το αλεύρι, τα αυγά, το λάδι, τα τυριά, λίγο αλάτι -ανάλογα πόσο αλμυρή είναι η γραβιέρα- πιπέρι και ανακατεύετε καλά μέχρι ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
Ρίχνετε το μείγμα στη φόρμα ή το ταψάκι και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 50′-60′ . Κάντε τπ πείραμα με το ξύλο από το σουβλάκι στο κέντρο της ζύμης. Αν βγεί στεγνό η πίτα σας είναι έτοιμη και τη βγάζετε από το φούρνο.
15′ πριν βγάλετε τη πίτα από το φούρνο πλένετε τα τοματίνια τα λαδώνετε και τα βάζετε πάνω από τη πίτα να ψηθούν. Όταν βγάλετε τη πίτα από το φούρνο την αφήνετε να “σταθεί” για 10′ τη κόβετε, τη γαρνίρετε με το ψημένα ντοματίνια και την απολαμβάνετε.
Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε 150 γρ. ψιλοκομμένο ζαμπόν στο στάδιο 2. Σε αυτή τη περίπτωση θα παραλείψετε τελείως το αλάτι.