Σε ηλικία τριών ετών ο Κάρολος έγινε ο μελλοντικός βασιλιάς της Αγγλίας και πλέον κάθεται επίσημα στον θρόνο του. Όλα όσα δεν γνωρίζουμε για τον μονάρχη που ξέρει να σπάει τα πρωτόκολλα.
Ένα εύλογο ερώτημα είναι «τι άλλο δεν γνωρίζουμε για τον βασιλιά Κάρολο;», ο οποίος θα μείνει σίγουρα στην Ιστορία ως ο μακροβιότερος διάδοχος της Βρετανίας. Η απάντηση είναι πως τελικά, όσο και να έχουμε την αίσθηση πως ξέρουμε τα πάντα για τον βασιλιά Κάρολο, κάνοντας μια έρευνα διαπιστώσαμε ότι πολλά πράγματα μάς είναι άγνωστα.
Μέσα από τα ξένα δημοσιεύματα παρατηρήσαμε πως ο βασιλιάς Κάρολος αγαπάει να σπάει τις παραδόσεις της μοναρχίας, από τα χρόνια του ως πρίγκιπας μέχρι σήμερα. Στα 74 χρόνια της ζωής του κατάφερε να πάει κόντρα σε πολλά πρωτόκολλα: πήγε σε δημόσιο σχολείο, έλαβε μέρος σε θεατρικές παραστάσεις, πήρε πτυχίο πανεπιστημίου, ήταν παρών στις γεννήσεις των δύο παιδιών του και παντρεύτηκε με πολιτικό γάμο την νυν βασιλική σύζυγο.
Όσα δεν γνωρίζουμε για τον βασιλιά Κάρολο
Ο τελευταίος μονάρχης που γεννήθηκε στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και όχι σε νοσοκομείο
Φαίνεται πως ο βασιλιάς Κάρολος είναι ο τελευταίος ηγεμόνας της Αγγλίας που δεν γεννήθηκε σε νοσοκομείο, αλλά στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Τόσο ο Γουίλιαμ, που είναι πρώτος πλέον στη σειρά διαδοχής, όσο και ο πρίγκιπας Τζορτζ γεννήθηκαν στο νοσοκομείο St Mary’s στο Paddington του Λονδίνου.
Ο βασιλιάς Κάρολος είναι ο πρώτος μονάρχης που γεννήθηκε χωρίς παρουσία υψηλού κυβερνητικού αξιωματούχου
Στη βάπτιση του βασιλιά Καρόλου
Ο Κάρολος ήρθε στη ζωή μέσα στο παλάτι, με τέσσερις γιατρούς να ειναι παρόντες στη γέννησή του. Σύμφωνα με τα Μέσα της εποχής, ο τοκετός της βασίλισσας Ελισάβετ ήταν χωρίς σημαντικές επιπλοκές και μόνο τις δύο τελευταίες ώρες (από τις συνολικά τριάντα) οι πόνοι ήταν έντονοι.
Ωστόσο, αυτό που έκανε τη γέννηση του βασιλιά Καρόλου να ξεχωρίζει ήταν το γεγονός πως ήταν η πρώτη φορά από τον 18ο αιώνα που δεν υπήρχε υπουργός ή άλλος ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος για να παρακολουθήσει τη γέννηση του μελλοντικού μονάρχη της Αγγλίας.
Έβλεπε τους γονείς του δύο φορές την ημέρα
Ο βασιλιάς Κάρολος στην αγκαλιά του πατέρα του, πρίγκιπα Φίλιππου, μαζί με τη μητέρα του, βασίλισσα Ελισάβετ, και την αδελφή του, πριγκίπισσα Άννα.
Η βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος προσπάθησαν να είναι προσεκτικοί με την ανατροφή του πρίγκιπα Καρόλου και από τότε που ήταν δύο μηνών τον έβλεπαν δύο φορές την ημέρα. Τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας ήταν με τις νταντάδες. Επιπλέον, πέρασε πολλά Χριστούγεννα και γιορτές μακριά από τους γονείς του.
Παρά το γεγονός ότι ήταν από βασιλική οικογένεια, ο Κάρολος δεν είχε εύκολη παιδική ηλικία και δέχτηκε bullying στο σχολείο
Ο Κάρολος ήταν ο πρώτος βασιλικός διάδοχος που εκπαιδεύτηκε εκτός παλατιού. Ο νεαρός πρίγκιπας φοίτησε στο Hill House School στο Λονδίνο, όπου αναμείχθηκε με άλλους μαθητές. Αργότερα μεταφέρθηκε στο Cheam School στο Hampshire, ένα οικοτροφείο στο οποίο είχε φοιτήσει και ο πατέρας του, πρίγκιπας Φίλιππος.
Σύμφωνα με το Vanity Fair, ο Κάρολος νοσταλγούσε το σπίτι του κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στο σχολείο και έστελνε γράμματα στο σπίτι σε εβδομαδιαία βάση. Φέρεται επίσης να εκφοβίστηκε στο σχολείο από άλλα παιδιά που τον χλεύαζαν για τα αυτιά του και το βάρος του. Ευαίσθητος και όχι ιδιαίτερα προικισμένος αθλητικά, ο Κάρολος λάτρευε να ζωγραφίζει και να σχεδιάζει.
Η αγάπη του βασιλιά Καρόλου για τη ζωγραφική και οι πίνακες που έχει πουλήσει
Όπως και η προ-προ-προ-προγιαγιά του, η βασίλισσα Βικτωρία, ο βασιλιάς Κάρολος έχει καλλιτεχνική φύση. Απολαμβάνει να ζωγραφίζει σε ακουαρέλα τοπία φυσικής ομορφιάς, όπως βουνά και λίμνες.
Ο ίδιος, αν και περιγράφει τον εαυτό του ως «ενθουσιώδη ερασιτέχνη», είναι επίτιμο μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας και της Βασιλικής Εταιρείας Ακουαρέλας και οι πίνακές του έχουν πουληθεί για περισσότερα από 2 εκατομμύρια δολάρια.
Αξίζει να αναφέρουμε πως ο πατέρας του μοιραζόταν την ίδια αγάπη για τη ζωγραφική και έχουν βγει στη δημοσιότητα έργα του.
Ο βασιλιάς Κάρολος παίζει βιολοντσέλο
Στα εφηβικά του χρόνια μαγεύτηκε από το βιολοντσέλο και έκανε μαθήματα στο Gordonstoun, ένα οικοτροφείο που δεν του άρεσε πάρα πολύ. Στον ελεύθερο χρόνο του από το σχολείο συνήθιζε να περνάει τα Σαββατοκύριακα στο κοντινό κτήμα του προέδρου του σχολείου, sir Iain Tennant. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της παραμονής του έδινε ρεσιτάλ βιολοντσέλου στους καλεσμένους της οικογένειας Tennants.
Στα αγαπημένα του φαγητά συγκαταλέγονται τα δαμάσκηνα, τα βραστά αυγά και το αρνί με ριζότο άγριων μανιταριών
Ένας πρώην βασιλικός σεφ δήλωσε στο Delish ότι το τυπικό πρωινό του βασιλιά περιλαμβάνει δαμάσκηνα από τον κήπο του και γρανίτα. Μοιράστηκε επίσης ότι ένα από τα αγαπημένα γεύματα του Καρόλου είναι το αρνί με ριζότο μανιταριών.
Έχει παίξει σε έργα του Σαίξπηρ
Καλλιτεχνική φύση ο βασιλιάς Κάρολος, εκτός από τη ζωγραφική και τη μουσική, απολαμβάνει πολύ το θέατρο και έχει αδυναμία στα έργα του Σαίξπηρ. Πριν από λίγα χρόνια, και συγκεκριμένα το 2016, εμφανίστηκε σε ένα σκετς για το «Shakespeare Live» του BBC. Η αγάπη του για τον συγγραφέα μάς γυρίζει χρόνια πίσω, τότε που ο έφηβος πρίγκιπας Κάρολος, μελλοντικός μονάρχης της Αγγλίας, έκλεψε τις εντυπώσεις όταν έπαιξε τον Έξετερ, στο έργο του σχολείου του και αργότερα πήρε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο «Μάκβεθ».
Ο πρώτος Βρετανός μονάρχης με πτυχίο πανεπιστημίου
Ακολουθώντας τα βήματα του παππού του Γεωργίου ΣΤ’, πατέρα της βασίλισσας Ελισάβετ, ο Κάρολος επέλεξε να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο του Cambridge και ήταν ο πρώτος μονάρχης που παρέμεινε μέχρι να πάρει το πτυχίο του.
Ο Κάρολος είχε συναντήσει 13 φορές την Νταϊάνα πριν από τον γάμο τους τον Ιούλιο του 1981
Σύμφωνα με το Town and Country, πολλές από τις πρώτες συζητήσεις του Καρόλου και της Νταϊάνα ήταν τηλεφωνικές. Ο αρραβώνας του ζευγαριού ανακοινώθηκε επίσημα μετά από 13 συναντήσεις που είχαν σε λιγότερο από έναν χρόνο γνωριμίας τους.
Ο βασιλιάς Κάρολος ήταν παρών στις γεννήσεις των δύο παιδιών του
Η Νταϊάνα ήταν η πρώτη πριγκίπισσα βασιλικής οικογένειας που γέννησε σε νοσοκομείο και όχι μέσα στα Ανάκτορα, όπως συνηθιζόταν μέχρι τότε.
Σπάζοντας το βασιλικό πρωτόκολλο, ο Κάρολος έγινε ο πρώτος μονάρχης που ήταν παρών στις γεννήσεις των δύο γιων του, του πρίγκιπα Γουίλιαμ και του πρίγκιπα Χάρι.
Η Νταϊάνα και ο Κάρολος φέρονται να διαφωνούσαν για το όνομα που θα έπρεπε να δοθεί στον πρώτο τους γιο και μελλοντικό μονάρχη της Αγγλίας. Σύμφωνα με την ίδια την Νταϊάνα στο βιβλίο του Andrew Morton, «Diana: Her True Story», ο Κάρολος ήθελε αρχικά ο Γουίλιαμ να ονομαστεί Άρθουρ.
Ο Κάρολος γνώρισε την Καμίλα σε αγώνα πόλο το 1970 στο κάστρο Windsor
Παρά το ειδύλλιο της Καμίλα και του Καρόλου, τα πράγματα χάλασαν μετά την τοποθέτησή του στο Βασιλικό Ναυτικό το 1972. Στη συνέχεια άρχισε να φλερτάρει τη μελλοντική πριγκίπισσα Νταϊάνα, την οποία θα παντρευόταν τον Ιούλιο του 1981.
Η πρώτη γνωριμία του βασιλιά Καρόλου με τη βασιλική σύζυγο, Καμίλα, έγινε μέσα στο παλάτι, το 1970, σε αγώνα πόλο.
Ο Κάρολος είναι νονός και πατριός του πρώτου γιου της Καμίλα, του Τομ Πάρκερ Μπόουλς
Ενώ ο Κάρολος υπηρετούσε στο Βασιλικό Ναυτικό, η Καμίλα αρραβωνιάστηκε έναν αξιωματικό του ιππικού, τον Άντριου Πάρκερ-Μπόουλς. Παντρεύτηκαν το 1973, αλλά το ζευγάρι παρέμεινε καλός φίλος του πρίγκιπα.
Ταξίδεψε στο Παρίσι για να παραλάβει τη σορό της πριγκίπισσας Νταϊάνα
Ο τότε πρίγκιπας Κάρολος, αν και ήταν επίσημα χωρισμένος με την Νταϊάνα, ήταν εκείνος που ταξίδεψε μέχρι το Παρίσι, όπου έγινε το αυτοκινητικό δυστύχημα, προκειμένου να παραλάβει τη σορό της μητέρας των παιδιών του.
Σύμφωνα με τα ξένα ΜΜΕ, εκείνο το διάστημα ο Κάρολος σκεφτόταν να κάνει επίσημη δημόσια εμφάνιση με την Καμίλα, νυν βασιλική σύζυγο, αλλά αναβλήθηκε λόγω του πένθους.
Η κωδική ονομασία των Μυστικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ για τον Κάρολο είναι «μονόκερος».
Κάθε μονάρχης έχει το δικό του όνομα για τις Μυστικές Υπηρεσίες -και του βασιλιά Καρόλου είναι «μονόκερος». Πριν από το θάνατό της, η μυστική κωδική ονομασία της βασίλισσας Ελισάβετ ήταν «Kittyhawk» ή «Redfern».
Ο Κάρολος είναι συγγραφέας παιδικού βιβλίου
Το 1980 ο Κάρολος έγραψε το παιδικό βιβλίο «The old man of Lochnagar», βασισμένο σε μια ιστορία για έναν Σκωτσέζο. Έκτοτε το παιδικό εικονογραφημένο βιβλίο προσαρμόστηκε σε ταινία κινουμένων σχεδίων, μιούζικαλ και τα έσοδα πηγαίνουν σε φιλανθρωπική οργάνωση που βρίσκεται υπό την προστασία του.
Ο Κάρολος και η Καμίλα έγιναν οι πρώτοι Βρετανοί μονάρχες που δεν τέλεσαν θρησκευτικό γάμο
Το βασιλικό ζευγάρι, που γνωρίστηκε το 1970 και παντρεύτηκε τον Απρίλιο του 2005, δεν έχει κάνει θρησκευτικό γάμο. Οι δυο τους παντρεύτηκαν με πολιτικό γάμο και δεν παρευρέθηκε η βασίλισσα Ελισάβετ με τον πρίγκιπα Φίλιππο. Ωστόσο παρακολούθησαν αργότερα την ευλογία στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο Κάστρο του Ουίνσδορ.
Τα σχέδια για τη στέψη του Καρόλου έχουν λάβει την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Χρυσή Σφαίρα».
Φωτογραφίες: AP Images