Το καλοκαίρι είναι η εποχή των ξέγνοιαστων ημερών, της απόλαυσης και της ανεμελιάς, για αυτό και οι λουκουμάδες είναι το πρώτο γλυκό σνακ που επιλέγουμε.
Οι λουκουμάδες, ή αλλιώς τα donuts είναι ζαχαρένια και όσο πρέπει τραγανά, ιδανικά για τις απογευματινές υπογλυκαιμίες ή και τα σανκ της παραλίας.
Η συνταγές που υπάρχουν στο διαδίκτυο είναι πολλές ωστόσο το μυστικό είναι να βρει κανείς την πιο εύκολη. Είτε με ζάχαρη και κανέλα, είτε με σοκολάτα, οι λουκουμάδες παραλίας θα είναι πάντα οι αγαπημένες μας.
Εμείς ανακαλύψαμε τη συνταγή του Δημήτρη Μακρυνιώτη και το αποτέλεσμα σίγουρα θα σε ενθουσιάσει.
Ζαχαρένιοι λουκουμάδες παραλίας στον φούρνο -Το ελληνικό καλοκαίρι σε μια μπουκιά
Υλικά
480 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
180 ml γάλα πλήρες
75 γρ. βούτυρο αγελάδος
60 γρ. ζάχαρη
2 μεσαία αυγά
1 φακελάκι ξηρής μαγιάς
Ξύσμα πορτοκαλιού ή βανιλίνη
Εκτέλεση
Στον κάδο του μίξερ, βάζουμε το γάλα (θερμοκρασία δωματίου),την ζάχαρη, τη μαγιά και 2-3 κ.σ από το αλεύρι μας. Ανακατεύουμε ελαφρώς και αφήνουμε 10 λεπτά να ξυπνήσει η μαγιά. Αμέσως μετά, αδειάζουμε στον κάδο μας όλα μας τα υλικά και ανακατεύουμε με τον γάντζο για 5 λεπτά, μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές και ελαστικό ζυμάρι.
Αδειάζουμε το ζυμάρι μας σε ένα μπολ, που πριν έχουμε βουτυρώσει καλά. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί. Αφού το ζυμάρι μας είναι έτοιμο, το ανοίγουμε με ένα πλάστη σε λιγότερο από 1 εκατοστό ύψος. Με ένα κουπάτ, κόβουμε λουκουμάδες στο μέγεθος που επιθυμούμε.
Τους τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και με ένα μικρότερο κάνουμε τρύπα στην μέση του κάθε λουκουμά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς, στον αέρα, για περίπου 15 λεπτά. Προαιρετικά, όταν είναι έτοιμοι τους περνάμε με ένα πινέλο με λίγη μαρμελάδα και τους βουτάμε σε ζάχαρη.