Πατατόπιτα χωρίς φύλλο -Πεντανόστιμη, ό,τι πρέπει για τα καλοκαιρινά μεσημέρια

Η πατατόπιτα είναι ένα από τα φαγητά που εύκολα θα λατρέψει κανείς.

Η πατατόπιτα είναι ένα φαγητό εύκολο και γρήγορο, ιδανικό για Κυριακάτικα τραπέζια με οικογένεια και φίλους ενώ μπορεί να καταναλωθεί ως πλήρες γεύμα αλλά και ως σνακ.

Χορταστική και πλούσια σε γεύση και άρωμα, δύσκολα θα αφήσει κάποιον παραπονεμένο.

Στην προκειμένη περίπτωση, η συνταγή που ανακαλύψαμε στο cookpad δεν χρειάζεται φύλλο ενώ το καλύτερο κρύβεται στην ευκολία της εκτέλεσής της.

Πατατόπιτα χωρίς φύλλο -Πεντανόστιμη, ό,τι πρέπει για τα καλοκαιρινά μεσημέρια

Υλικά

1 κιλό πατάτες
60 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
5 φέτες ζαμπόν (ψιλοκομμένο) ή 125 γρ μπέικον ψιλοκομμένο
λίγο άνιθο (ψιλοκομμένο)
4 αυγά
Αλάτι – πιπέρι – λίγο μοσχοκάρυδο σε σκόνη

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε, πλένουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε κομμάτια και τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα. Τις καλύπτουμε με νερό, προσθέτουμε λίγο αλάτι και τις αφήνουμε να βράσουν για περίπου 20′

Σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το μισό βούτυρο και τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε τα κρεμμύδια για 4′ -5′ σε μέτρια θερμοκρασία να στραταριστούν και να μαλακώσουν ανακατεύοντας συχνά. Αποσύρουμε από την φωτιά και τα αφήνουμε στην άκρη

Μόλις βράσουν οι πατάτες, τις στραγγίζουμε και τις κάνουμε πουρέ. Μεταφέρουμε σε ένα βαθύ μπολ τον πουρέ πατάτας. Προσθέτω τα αυγά, τα υπόλοιπο μισό βούτυρο, το ψιλοκομμένο άνιθο και ανακατεύουμε καλά με μία ξύλινη κουτάλα τα υλικά μου. Προσθέτουμε λίγο μοσχοκάρυδο σε σκόνη και αν χρειασθεί λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι. Στο μείγμα της πατάτας προσθέτουμε τα σοταρισμένα κρεμμύδια μαζί με το ψιλοκομμένο ζαμπόν ή το μπέικον και ανακατεύουμε καλά

Σε μία βουτυρωμένη φόρμα τάρτας αδειάζουμε το μείγμα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα για περίπου 50′ μέχρι να ροδίσει.

Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και ξεφορμάρουμε. Σερβίρουμε όσο είναι ζεστή. Τρώγεται ευχάριστα και σε θερμοκρασία δωματίου.