Ο Παύλος Πολάκης μπορεί να μην έδωσε το «παρών» στην επίσημη έναρξη της προεκλογικής καμπάνιας του Στέφανου Κασσελάκη από την ιδιαίτερή τους πατρίδα τα Χανιά και τους Τάφους των Βενιζέλων, ωστόσο φρόντισε να στείλει αντιπρόσωπο στη Χαλέπα τον Μιχάλη Χαιρετάκη.
Ο στενός του συνεργάτης στην Κρήτη αποτελεί την πέτρα του σκανδάλου που παραλίγο να του κοστίσει τη διαγραφή του από τον Αλέξη Τσίπρα τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ο σημερινός ένθερμος υποστηρικτής του κ. Κασσελάκη απειλούσε να αποσυρθεί και ο ίδιος από τα Χανιά αν ο πρώην πρόεδρος του κόμματος δεν τον συμπεριλάμβανε στο ψηφοδέλτιο του Νομού Χανίων.
Με την υποψηφιότητα Κασσελάκη να καταγράφει μια υπέρμετρη επικοινωνιακή επιτυχία τα τελευταία 24ωρα, ο Παύλος Πολάκης επιχειρεί, όπως φαίνεται, να δείξει και εκείνος τη δύναμή του στο εσωκομματικό σκηνικό.
Η περίπτωση του κ. Χαιρετάκη, του επιχειρηματία από τα Χανιά στον χώρο της αγροτικής παραγωγής, δεν πρέπει να θεωρείται αμελητέα, καθώς φαίνεται να διατηρεί ισχυρά ερείσματα στην τοπική κοινωνία και τη δυνατότητα να κινητοποιεί κόσμο.
Πλήγμα στην υποψηφιότητα Παππά
Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι εντός του ΣΥΡΙΖΑ που βλέπουν ρήγμα στις σχέσεις του «αψύ» Σφακιανού με τον Νίκο Παππά, καθώς σε πρώτο χρόνο διαβάζουν την υποψηφιότητα Κασσελάκη ως πλήγμα στον Νίκο Παππά στην πορεία προς τις εσωκομματικές κάλπες.
Ο κ. Πολάκης φαίνεται ότι ήταν πολύ κοντά στο να θέσει υποψηφιότητα, ωστόσο πρόσωπα όπως ο Νίκος Παππάς και άλλοι μέσα στο κόμμα ήταν και εκείνοι που τον απέτρεψαν από το να κάνει το επόμενο βήμα.
Κι αυτό ενώ ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ήταν εκείνος που διαχρονικά έμπαινε μπροστά και «έσωζε» τον κ. Πολάκη δικαιολογώντας τον και υποστηρίζοντάς τον στα κομματικά όργανα κάθε φορά που απασχολούσε αρνητικά κόμμα και ηγεσία.
Πάντως, από το στρατόπεδο του Νίκου Παππά εκτιμούν ότι οι απώλειες στην εσωκομματική κάλπη δεν θα είναι μεγάλες όσο τα αντίπαλα στρατόπεδα επιχειρούν να τις παρουσιάσουν.
Όπως σημειώνουν από το επιτελείο του, η συμμετοχή των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ στις περιοδείες είναι αισθητά μεγαλύτερη από τους συνυποψηφίους του και ενθαρρυντική για τη συνέχεια.
Στις συγκεντρώσεις που έχουν πραγματοποιήσει το τελευταίο διάστημα, όπως σημειώνουν, παρατηρούν ότι προσέρχονται και αρκετά νέα μέλη, αλλά και μέλη που προέκυψαν από τη διεύρυνση και την κάλπη για την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα πριν από έναν χρόνο.
Πυρά για τον «αλεξιπτωτιστή»
Την ίδια στιγμή, πάντως, στον σκληρό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί μεγάλη δυσφορία για την περίπτωση Κασσελάκη.
Στελέχη προερχόμενα κυρίως από τους «53» -την ομάδα του Ευκλείδη Τσακαλώτου- εκφράζονται με ιδιαίτερα απαξιωτικό τρόπο μετά και την παρουσίαση της υποψηφιότητάς του.
Του καταλογίζουν αμετροέπεια για τον τρόπο με τον οποίο ένα νεόκοπο στέλεχος εμφανίζεται να θέλει να τα αλλάξει όλα σε ένα κόμμα που δεν το γνωρίζει, ενώ δεν περνά απαρατήρητη και η παρέμβασή του στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλάζοντας το «Αριστερά» σε «Ανασυγκρότηση».
Άλλοι, πάλι, τον χαρακτηρίζουν «αλεξιπτωτιστή» στο κόμμα και, σε αντίθεση με τον ενθουσιασμό που επικρατεί στα social media, παρατηρούν με νόημα ότι στις οργανώσεις μεταξύ των παλαιότερων μελών του κόμματος δεν επικρατεί ο αντίστοιχος ενθουσιασμός.
Μάλιστα, επιλέγουν να ερμηνεύουν την υποψηφιότητα Κασσελάκη ως μέρος της κρίσης που συνεχίζει να βιώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και σημάδι της ρευστότητας που υφίσταται το κόμμα μετά τις εθνικές εκλογές και ως αποτέλεσμα των αλλαγών που συντελέστηκαν στο κόμμα και είχαν συνέπεια να χαλαρώσει πλήρως η σχέση μελών και κόμματος.
Debate
Μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που θα γίνει το μεσημέρι, θα συνεδριάσουν και οι εκπρόσωποι των υποψηφίων για να οριστικοποιήσουν και το debate.
Η είσοδος Κασσελάκη, όπως φαίνεται, θα ενισχύσει τη γραμμή Παππά υπέρ της διεξαγωγής του, την ώρα που ο κ. Τσακαλώτος το αρνείται συστηματικά ως μη ενδεδειγμένη διαδικασία, σε μια κούρσα από την οποία απουσιάζει το στοιχείο της σύγκρουσης.
Η Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου είναι πάντα πάνω στο τραπέζι για το debate.