Ψυχική Υγεία: Εξωνοσοκομειακά η διαχείριση των χρονίως πασχόντων – Το νέο σχέδιο του Υπουργείου Υγείας

Σε ριζικές αλλαγές στην Ψυχική Υγεία προχωρά το Υπουργείο Υγείας, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσει ειδικό σχεδιασμό για την σύγχρονη… επιδημία, την άνοια και συγκεκριμένα τη νόσο Αλτσχάιμερ προσφέροντας εξειδικευμένη φροντίδα και προστασία στους ασθενείς και τους φροντιστές τους.

Το νομοσχέδιο για την άνοια και τη Νόσο Αλτσχάιμερ θα παρουσιάσει αναλυτικά σήμερα το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Παράλληλα, ο Υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, θα παρουσιάσει την ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης.

Η τελευταία επιδιώκεται εδώ και δεκαετίες, χωρίς ακόμη να έχει επιτευχθεί, με αποτέλεσμα χρόνιοι ψυχικά ασθενείς να νοσηλεύονται στα ψυχιατρικά νοσοκομεία, παράλληλα με οξέα περιστατικά και ανθρώπους που προσέρχονται με εισαγγελική εντολή – οι ακούσιες νοσηλείες αφορούν στο 50% των ψυχιατρικών νοσηλειών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, η πληρότητα των ψυχιατρικών κλινικών των μεγάλων νοσοκομείων ξεπερνά τις δυνατότητες του συστήματος, με αποτέλεσμα συχνά να αναπτύσσονται επικουρικές κλίνες (ράντζα). Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» μετά τη λήξη της εφημερίας πριν από μία εβδομάδα, 23 ασθενείς χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε ράντζα στον διάδρομο.

Μέσω της ριζικής αναδιάρθωσης του συστήματος οργάνωσης και διοίκησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, το Υπουργείο Υγείας στοχεύει στην πλήρη κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού και στην καταπολέμηση του στίγματος.

πηγή: ygeiamou