Ακίνητα: Πλήρης… «ανακαίνιση» στην επιδότηση για ανακαινίσεις κατοικιών – Η τελική ρύθμιση

Ήταν δύσκολο, αλλά φαίνεται να γίνεται πράξη… Το πιο θετικό μέτρο για την τσέπη χιλιάδων ελληνικών νοικοκυριών επιστρέφει «ανακαινισμένο» στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί απόψε ή αύριο στη Βουλή.

Η νέα διάταξη καθιστά πολύ πιο συμφέρον το φορολογικό κίνητρο, για να προβούν σε συντήρηση και ανακαίνιση της κατοικίας τους. Με τους υφιστάμενους όρους «δόμησης» της φοροαπαλλαγής, όποιος κάνει σήμερα ανακαίνιση για ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση ενός ακινήτου, υπολογίζει πως θα έχει έκπτωση φόρου 40% για δαπάνες μέχρι 16.000 ευρώ. Και αυτό αφορά μόνον δαπάνες με ηλεκτρονικές πληρωμές και αποδείξεις, οι οποίες αφορούν στην παρεχόμενη εργασία (μάστορες) και όχι στα υλικά.

Το κίνητρο αφορούσε έτσι λίγους, που θα έπρεπε να ξοδέψουν πολλά για να κερδίσουν πολύ-πολύ λιγότερα: το πολύ μέχρι 6.400 ευρώ, για δαπάνες 4 ή 5 φορές μεγαλύτερες, ή και πολύ περισσότερες ίσως, αναλόγως της ποιότητας και των υλικών κατασκευής. Και το όφελος των 6.400 ευρώ δίδεται τμηματικά, σε έως 4 χρόνια, με μέγιστο ετήσιο όφελος τα 1.600 ευρώ.

Τι αλλάζει με τους νέους «όρους»;
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάταξη υπόσχεται να προσφέρει:

  1. Πολλαπλάσιο όφελος από την υφιστάμενη ρύθμιση: συνολικά 16.000 αντί 6.400 ευρώ σήμερα
  2. Το όριο δαπανών παραμένει 16.000 ευρώ όπως σήμερα, αλλά «πιάνεται» πολύ πιο εύκολα, γιατί θα περιλαμβάνει και υλικά, αντί μόνον την εργασία των μαστόρων.
  3. Το ετήσιο όφελος διπλασιάζεται και επαυξάνεται: έως 3.200 ευρώ αντί 1.600 ευρώ το χρόνο, αλλά για και 5 χρόνια αντί 4 που ίσχύει σήμερα.

Για την γενναία αυτή φοροαπαλλαγή όμως, ο νόμος θα προβλέπει και νέους ειδικούς «όρους χορήγησης. Σύμφωνα με πληροφορίες:

  1. Η εργασία δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη από τα 2/3 του συνόλου των δαπανών. Ούτε τα υλικά πάνω από τα 2/3 της αξίας των δαπανών που υποβάλλονται. Δε θα παίρνει κανείς δηλαδή την έκπτωση αν πληρώσει με κάρτα πχ 2.900 ευρώ για υλικά (πλακάκια, χρώματα κλπ) και μόλις 100 απόδειξη για τον μάστορα. Αλλά θα πρέπει τουλάχιστον 2.000 ευρώ να είναι αμοιβές τεχνιτών και το πολύ 1.000 το κόστος των υλικών.
  2. για να ισχύσει η έκπτωση είναι θα πρέπει η πληρωμή να έχει γίνει με τραπεζικά μέσα (με λογαριασμούς ή κάρτες στο όνομα του φορολογούμενου) καθώς και να έχουν εκδοθεί και τα νόμιμα παραστατικά (Τιμολόγιο ή στοιχείο λιανικής πώλησης για την παροχή υπηρεσιών) , στα οποία θα αναφέρεται διακριτά το είδος και η αξία της παρεχόμενης υπηρεσίας, τα στοιχεία (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ) του προσώπου καθώς και τα στοιχεία του ακινήτου (ΑΤΑΚ), εκτός αν πρόκειται για κοινόχρηστα, για τα οποία αρκεί μόνο η διεύθυνση του ακινήτου,
  3. η εξόφληση των δαπανών, ανεξαρτήτως του ύψους αυτών, να έχει πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών (κάρτες, POS, e-banking, ηλεκτρονικό πορτοφόλι κ.ά.).

πηγή: newmoney.gr