Συμπληρώνονται τα κομμάτια του παζλ που θα οδηγήσουν στο Fehmarnbelt Tunnel το οποίο θα αλλάξει την Κεντρική Ευρώπη.
Προχωρούν οι εργασίες που αφορούν ένα από τα μεγαλύτερα πρότζεκτ σε παγκόσμιο επίπεδο, τη φαραωνική υποθαλάσσια σήραγγα που θα ενώσει τη Γερμανία με τη Δανία.
Πρόκειται για το Fehmarnbelt Tunnel που με μήκος 18 χλμ. θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη υποθαλάσσια συνδυασμένη οδική και σιδηροδρομική σήραγγα στον κόσμο, η οποία θα συνδέσει το νησί Lolland της Δανίας με το γερμανικό Fehmarn.
Το τούνελ θα κατασκευαστεί κατά μήκος του στενού Fehmarn Belt, έχοντας σχεδιαστεί ως εναλλακτική λύση για την υπάρχουσα ακτοπλοϊκή υπηρεσία από το Rødby και το Puttgarden, η οποία κάθε χρόνο μεταφέρει εκατομμύρια επιβάτες.
Το Fehmarnbelt Tunnel, μόλις ολοκληρωθεί το 2029, θα στεγάζει έναν αυτοκινητόδρομο τεσσάρων λωρίδων, δίπλα σε δύο ηλεκτροκίνητες σιδηροδρομικές γραμμές.
Το ταξίδι μέσω του τούνελ θα διαρκεί περίπου 7 λεπτά με τρένο και 10 λεπτά με το αυτοκίνητο, όταν η διέλευση με πλοίο σήμερα απαιτεί περίπου μία ώρα.
Πρόκειται για μια επιπυθμένια σήραγγα (ή αλλιώς σήραγγα βυθισμένου σωλήνα – immersed tube) στη Βαλτική Θάλασσα που θα αποτελείται από βυθιζόμενα προκατασκευασμένα στοιχεία σκυροδέματος.
Τα εν λόγω στοιχεία κατασκευάζονται σε ένα κατάλληλο διαμορφωμένο σημείο, και εν συνεχεία μόλις είναι έτοιμα, «ρυμουλκούνται» στο σημείο που θα τοποθετηθούν. Αφού ευθυγραμμιστούν με τη σήραγγα, βυθίζονται στη θέση τους και το έργο παίρνει σιγά-σιγά μορφή.
Στην περίπτωση του Fehmarnbelt Tunnel αυτό θα απαρτίζεται συνολικά από 79 προκατασκευασμένα στοιχεία, μήκους 217 μ. και 10 «ειδικά» στοιχεία, τα οποία θα βρίσκονται ανά δύο χιλιόμετρα για την παροχή χώρων που θα ελέγχουν την λειτουργία της σήραγγας.
Σημειώνεται ότι στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου έγινε ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα, καθώς η κοινοπραξία Femern Link Contractors (FLC) άνοιξε τις αντλίες για την πλήρωση με νερό των τριών λεκανών βάθους 11 μ. που βρίσκονται μπροστά στο εργοστάσιο στο Rødbyhavn, στη νότια ακτή του Lolland.
Οι τρεις λεκάνες συγκρατούν περίπου 1,6 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, όσο δηλαδή 640 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων.
Τα «κομμάτια» της σήραγγας, μόλις αρχίσουν να βγαίνουν από το εργοστάσιο, θα οδηγούνται επιπλέοντας απευθείας στις συγκεκριμένες λεκάνες και εν συνεχεία θα μετακινούνται στη ζώνη Fehmarnbelt δίνοντας μορφή στη σήραγγα.
Τέλος, ξεκίνησε η κατασκευή του πρώτου εκ των συνολικά 89 στοιχείων της σήραγγας, το οποίο εκτιμάται ότι θα βυθιστεί το 2024, ενώ έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η εσκαφή της τάφρου που θα φιλοξενήσει τη σήραγγα.