“Εντάξει δεν είναι και Αϊνστάιν”. Μια φράση που υποδηλώνει ότι κάποιος δεν είναι αρκετά ευφυής σε σχέση με τον γνωστό επιστήμονα και φυσικό, o οποίος έχει καθιερωθεί στην σύγχρονη λαϊκή κουλτούρα μας, ως ένας από τους πιο έξυπνους ανθρώπους στον κόσμο. Φυσικά, δεν είναι ο μόνος. Τομείς όπως οι φυσικές επιστήμες, η λογοτεχνία, η αστροφυσική έχουν να επιδείξουν άξιους εκπροσώπους τους, ενώ ο Γαλιλαίος, ο Thomas Edison, ο Da Vinci και πολλοί άλλοι συναγωνίζονται για τον τίτλο του πιο έξυπνου ανθρώπου που έχει περάσει ποτέ από τον πλανήτη μας. Τι καθορίζει όμως την εξυπνάδα του ανθρώπου και τι τον καθιστά ποιο έξυπνο από έναν άλλο;
Τι σημαίνει ο όρος “έξυπνος”
Υπάρχει μια συνεχής συζήτηση μεταξύ των ψυχολόγων, των νευροεπιστημόνων και των ειδικών της τεχνητής νοημοσύνης σχετικά με το τι είναι στην πραγματικότητα η νοημοσύνη. Ένας απλός ορισμός της εξηγεί ότι είναι η ικανότητα για μάθηση, συλλογισμό, κατανόηση και παρόμοιες μορφές νοητικής δραστηριότητας- ικανότητα κατανόησης αληθειών, σχέσεων, γεγονότων, νοημάτων κ.λπ. Ουσιαστικά το να είσαι έξυπνος είναι κάτι περισσότερο από το να έχεις απλώς έναν καλό μέσο όρο βαθμολογίας ή ένα υψηλό δείκτη IQ. Για αυτό και ο εξυπνότερος άνθρωπος στην γη δεν είναι ο Christopher Langan, ο οποίος έχει δείκτη νοημοσύνης 195 και 210 και θεωρείται ο εξυπνότερος στην Αμερική.
Το να είσαι έξυπνος σημαίνει επίσης να μπορείς να σκέφτεσαι κριτικά, να λύνεις προβλήματα και να παίρνεις σωστές αποφάσεις. Σημαίνει επίσης να κατανοείς τον κόσμο γύρω σου, να εστιάζεις στην ευκαιρία της μάθησης νέων πραγμάτων, να δημιουργείς σχέσεις, να επικοινωνείς αποτελεσματικά και να κατανοείς τις απόψεις των άλλων. Οι έξυπνοι άνθρωποι είναι επίσης επιδέξιοι λύτες προβλημάτων που έχουν την ικανότητα να σκέφτονται αντικειμενικά και ταυτόχρονα να εφαρμόζουν τη λογική και τη φαντασία στη δουλειά τους. Συχνά διαθέτουν εντυπωσιακή μνήμη και γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν την τεχνολογία καθώς και τις παραδοσιακές μεθόδους προκειμένου να ερευνούν απαντήσεις σε πολύπλοκα ερωτήματα. Εν ολίγοις, το να είσαι έξυπνος σημαίνει να έχεις την ικανότητα να σκέφτεσαι βαθιά και αποτελεσματικά προκειμένου να κατανοείς πολύπλοκα θέματα και προβλήματα.
Το IQ του εξυπνότερου ανθρώπου
Ποιο ήταν το IQ του Νεύτωνα; Είναι αδύνατο να το πούμε. Με βεβαιότητα όμως μπορούμε να τον χαρακτηρίσουμε τον εξυπνότερο άνθρωπο στον κόσμο. Αν και τα τεστ IQ δεν υπήρχαν τον 17ο αιώνα, ο Νεύτωνας πιθανότατα θα είχε τελειώσει το τεστ νωρίτερα και στη συνέχεια θα είχε ξοδέψει τον υπόλοιπο χρόνο διορθώνοντας τα λάθη και επινοώντας πιο δύσκολες ερωτήσεις για τους επόμενους.
Ένας εξαιρετικά ιδιοφυής φυσικός, μαθηματικός, αστρονόμος και αλχημιστής, ο οποίος θεωρείται ο πιο επιδραστικός και μεγαλύτερος επιστήμονας που έζησε ποτέ και που το επιστημονικό του έργο όχι μόνο συνέβαλε στην επιστημονική επανάσταση του 17ου αιώνα, αλλά γέννησε τις σύγχρονες τεχνολογίες. Ο Ισαάκ Νεύτωνας συγκέντρωνε τα παραπάνω χαρακτηριστικά την εξυπνάδας με τρομερή δεξιότητα και αποτελούσε ένα παράδειγμα της γνώσης και της δημιουργικότητας. Δεν ήταν μόνο γνώστης της φυσικής και των μαθηματικών, αλλά ήταν επίσης θεολόγος. Είχε εμμονή με την εσχατολογία – προφητεία για τους έσχατους καιρούς – και υπολόγισε με βάση την ερμηνεία του στη Βίβλο, ότι ο Ιησούς Χριστός θα επέστρεφε στη Γη το 2060. Η αφοσίωσή του στη θρησκεία ήταν τόσο μεγάλη που, σύμφωνα με το Nature, περισσότερα από τα μισά δημοσιευμένα γραπτά του αφορούσαν τη θεολογία. Γνώριζε επίσης καλά την αλχημεία, καθώς όπως και πολλοί άλλοι μεγάλοι επιστήμονες της εποχής του πίστευαν ότι οποιοδήποτε μέταλλο μπορούσε να μετατραπεί σε χρυσό. Σύμφωνα με τον Economist, η ιδέα αυτή δεν ήταν παράλογη για εκείνη την εποχή, αφού οι αλχημιστές ανακάλυψαν ορισμένα σημαντικά στοιχεία, όπως ο φώσφορος.
Πέρα από το γνωστό πείραμά του με το μήλο και την διατύπωση της έννοιας της βαρύτητας και των νόμων της κίνησης, αργότερα στη ζωή του, ο Νεύτωνας ασχολήθηκε και με τα οικονομικά, ενώ ως Δάσκαλος του Νομισματοκοπείου, είχε αναλάβει να εντοπίσει τους παραχαράκτες νομισμάτων, πράγμα που έκανε. Ωστόσο, πέρα από όλα αυτά, ο Νεύτωνας κατεχόταν από μια πρωτοφανή δημιουργικότητα. Κατασκεύασε από την αρχή εργαλεία που δεν υπήρχαν πριν την εποχή του, όπως το ανακλαστικό τηλεσκόπιο και τις κορυφογραμμές στα κέρματα, οι οποίες χρησιμεύουν ως αντικλεπτικό μέτρο που αποτρέπει την παραχάραξη των κερμάτων. Επίσης έφτιαξε ένα εργαλείο που του επέτρεπε να μετράει τη μεταβολή της ταχύτητας, το οποίο ονομάζεται παραγωγός και αποτελεί βασική συνάρτηση της αριθμητικής. Ανέπτυξε τη θεωρία των χρωμάτων που είναι ορατά στο φάσμα του ουράνιου τόξου και ήταν ο πρώτος άνθρωπος που είπε ότι το χρώμα είναι εγγενής ιδιότητα του φωτός, εξηγώντας το φαινόμενο ότι όταν το λευκό φως σκεδάζεται, ανακλάται ή μεταδίδεται, διαχωρίζεται σε 7 χρώματα.
neutonas
Το “κόστος” της εξυπνάδας του
Δυστυχώς, παρά τη φήμη του, ο Ισαάκ Νεύτωνας έζησε μια πολύ μοναχική ζωή. Η μεγάλη και ασύγκριτη ευφυΐα του είχε βαρύ τίμημα για την κοινωνική του ζωή και την ψυχική του κατάσταση. Πολλοί μελετητές του θεωρούν ότι ο ίδιος ήταν τόσο απομονωμένος και αντικοινωνικός, γεγονός που υποδήλωνε σημάδια έντονου αυτισμού. Επίσης η εμμονική και δυσάρεστη κάποιες φορές συμπεριφορά του υποδηλώνει ψυχική ασθένεια και ίσως ψυχαναγκαστική διαταραχή, διπολική διαταραχή, ψυχωτικές τάσεις και παραισθήσεις που ο ίδιος περιέγραφε στις επιστολές του. Τον συνδέουν επίσης με την σχιζοφρένεια.
Ωστόσο, παρά τις ψυχικές του δυσκολίες, ο Νεύτωνας παραμένει ένας άνθρωπος που καθόρισε και επηρέασε σημαντικά πολλούς τομείς των επιστημών και της κοινωνίας, προσφέροντας ένα ανεξίτηλο σημάδι ευφυΐας, πολυμάθειας και δημιουργικότητας, που πολλοί προσπαθούν να εξερευνήσουν.