Το νέο επάγγελμα που θα εκτοξευθεί στην Ελλάδα – Χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια

Ολοένα και μεγαλύτερη θα είναι η ζήτηση για το συγκεκριμένο επάγγελμα στο μέλλον, σε ολόκληρο τον κόσμο και φυσικά και στην Ελλάδα.

Η μεταβατική περίοδος της αυτοκινητοβιομηχανίας στον δρόμο προς ένα μέλλον μηδενικών εκπεμπόμενων ρύπων έχει ξεκινήσει με τις αλλαγές να επηρεάζουν κάθε σημαντικό επί μέρους τομέα του κλάδου.

Το παραπάνω φυσικά ισχύει και για την επαγγελματική κατάρτιση εκείνων που εργάζονται στον χώρο του αυτοκινήτου με το τελευταίο να «εγκαταλείπει» σιγά-σιγά τον ρυπογόνο κινητήρα εσωτερικής καύσης και να επιλέγει στη θέση του τον ηλεκτρικό.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που θα αντικαταστήσουν ολοκληρωτικά τα συμβατικά στο μέλλον είναι φυσικά μια πραγματικότητα και στην Ελλάδα. Αν και προς το παρόν τα ηλεκτρικά αποτελούν μόνο μια πολύ μικρή μερίδα έναντι του συνολικού στόλου οχημάτων στη χώρα μας, το ποσοστό τους αυξάνεται με ολοένα και μεγαλύτερο ρυθμό και αυτό πλέον δεν θα σταματήσει ποτέ.

Παράλληλα, δημιουργείται και η ανάγκη για την αύξηση του καταρτισμένου προσωπικού στην ελληνική επικράτεια (και όχι μόνο) το οποίο θα μπορεί να συντηρεί και να επισκευάζει στα στάνταρ του κατασκευαστή και με ασφάλεια εξηλεκτρισμένα (full και plug-in υβριδικά) και αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, τα οποία ονομάζονται επίσης και οχήματα υψηλής τάσης (άνω των 60V).

O τεχνίτης οχημάτων υψηλής τάσης είναι λοιπόν το επάγγελμα στον χώρο των τεσσάρων τροχών, το οποίο αναμένεται να δει τη ζήτηση αλλά και την προσφορά να αυξάνονται ραγδαία τα επόμενα χρόνια, στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Στη χώρα μας έχουν ήδη ξεκινήσει σχετικά προγράμματα κατάρτισης από ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως είναι το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Δίνοντας και τη σχετική πιστοποίηση για την σχετική άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ή την επέκταση της ήδη υπάρχουσας, τα εν λόγω προγράμματα επιτρέπουν στους ενδιαφερόμενους να διευρύνουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορούν να επισκευάσουν και να συντηρήσουν με ασφάλεια ένα όχημα υψηλής τάσης.

Τα προγράμματα αφορούν διπλωματούχους μηχανικούς ΑΕΙ με δίπλωμα Ηλεκτρολόγου, Μηχανολόγου ή Ναυπηγού Μηχανικού, πτυχιούχους ΤΕΙ (μηχανολόγοι, ηλεκτρολόγοι και μηχανικοί αυτοκινήτων, ηλεκτροτεχνίτες και μηχανοτεχνίτες), αλλά και απόφοιτους ΙΕΚ, ΕΠΑΛ, ΤΕΕ που έχουν ειδικευτεί ως ηλεκτρολόγοι, μηχανολόγοι και μηχανικοί αυτοκινήτων.

Ήδη οι πρώτοι κύκλοι αυτών των επιμορφωτικών προγραμμάτων έχουν ξεκινήσει για την ειδικότητα του τεχνίτη οχημάτων υψηλής τάσης, η ζήτηση της οποίας αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα τα επόμενα χρόνια.

πηγή