Εάν είστε γονείς, θα έχετε σίγουρα ακούσει το παιδί σας να σας ρωτάει: «Μαμά, υπάρχει ο Άγιος Βασίλης;». Τι απάντηση πρέπει να δώσετε τότε για να μην το πληγώσετε και να μη νιώθετε τύψεις επειδή του λέτε ψέματα; Μια ψυχολόγος εξηγεί.
Όποιος πει ότι το πανάρχαιο παραμύθι για έναν χαρούμενο άνδρα με λευκή γενειάδα, με κόκκινη στολή, που πετάει με ένα έλκηθρο, το οποίο σέρνουν τάρανδοι και παραδίδει δώρα σε κάθε παιδί στη Γη μέσα σε μία νύχτα μόνο, είναι υπερβολικό, ακόμη και για ένα μικρό παιδί, θα έχει δίκιο.
Πράγματι, σύμφωνα με μια έρευνα, από την ηλικία των 8 ετών περίπου τα παιδιά μπορούν να σταματήσουν να πιστεύουν σε αυτό το γοητευτικό παραμύθι, πράγμα που σημαίνει ότι οι γονείς έρχονται τότε αντιμέτωποι με τις συνέπειες του γιατί έχουν «πει ψέματα» όλα αυτά τα χρόνια.
Ευτυχώς, μια ειδικός σε θέματα ανάπτυξης παιδιών και γονέων μπορεί να έχει τη λύση σε αυτό το ερώτημα, που ταλανίζει εκατομμύρια γονείς σε όλο τον κόσμο.
Τι απαντάμε όταν το παιδί μας αμφισβητεί τον Άγιο Βασίλη;
Η Δρ Μάρθα Ντέιρος Κολάντο, κλινική ψυχολόγος και συγγραφέας του οδηγού γονέων «How To Be The Grown Up», μοιράστηκε πρόσφατα κάποιες συμβουλές σε μια ανάρτηση στο Instagram, που έγινε viral. Ποια είναι η συμβουλή της με δυο λόγια; Να είστε πιο αμφιλεγόμενοι όταν πρόκειται για τον Άγιο Βασίλη, χωρίς να χαλάσετε τη διασκέδαση.
Δώστε κάποιες προτάσεις στο παιδί σας και αφήστε το να διαλέξει ποια ιστορία πιστεύει
«Αν θέλετε να διατηρήσετε την ιστορία του Άγιου Βασίλη ζωντανή στο σπίτι σας, αλλά θέλετε να πείτε κάτι ώστε το παιδί σας να μη γυρίσει μια μέρα και σας πει ”Μου είπες ψέματα!”, ορίστε μια ιστορία που μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας» είπε στους 293.000 ακόλουθούς της. «Ο Άγιος Βασίλης είναι μια θρυλική φιγούρα, κάποιοι λένε ότι ζει στο Βόρειο Πόλο, κάποιοι λένε ότι πετάει με έλκηθρο, κάποιοι λένε ότι έρχεται την παραμονή των Χριστουγέννων και δίνει στα παιδιά -μικρά και μεγάλα- δώρα που εύχονται εδώ και πολύ καιρό», λέει η Δρ Μάρθα Ντέιρος Κολάντο.
Και προσθέτει: «Για κάποιους ανθρώπους είναι απλώς μια πραγματικά υπέροχη, μαγική ιστορία για τα Χριστούγεννα, για άλλους μοιάζει πολύ πιο αληθινή, και άλλοι εξακολουθούν να θέλουν να ζωντανέψουν τη μαγεία του Άγιου Βασίλη με το να είναι αυτοί που δίνουν δώρα στα παιδιά και τα μέλη της οικογένειας. Άλλοι άνθρωποι δεν γιορτάζουν καν τα Χριστούγεννα, οπότε ο Άγιος Βασίλης δεν σημαίνει τίποτα γι’ αυτούς». Καταλήγει λέγοντας στους γονείς να ρωτήσουν τα παιδιά τους: «Ποια ιστορία προτιμάς;».
Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος
Σύμφωνα με την ειδικό, δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος όταν πρόκειται να συζητήσετε για τον Άγιο Βασίλη στο σπίτι σας.
«Μερικοί άνθρωποι προτιμούν να αναφέρονται στον Άγιο Βασίλη ως ένα μαγικό ον που έρχεται στο σπίτι τους, ενώ άλλοι μπορεί να επιλέξουν να μοιραστούν μια διαφορετική ιστορία» είπε. «Η πεντάχρονη κόρη μου, στην πραγματικότητα, προτιμά να είναι απλώς ένα παραμύθι, καθώς φοβάται το γεγονός ότι ένας άνθρωπος μπορεί να κατέβει από την καμινάδα μας και να μπει στο σπίτι μας, ωστόσο εξακολουθεί να ενθουσιάζεται».
«Ορισμένοι γονείς πιστεύουν ότι είναι σωστό να διατηρήσουν τη μαγεία ζωντανή, και αυτό είναι ok. Δεν πρόκειται να βλάψει το παιδί σας να πιστεύει στον Άγιο Βασίλη» πρόσθεσε.
Παράλληλα, τόνισε ότι κάθε γονιός θα ξέρει τι λειτουργεί καλύτερα για τη δική του οικογένεια και το δικό του παιδί, ανάλογα με τις διαφορετικές ιδιοσυγκρασίες και προσωπικότητες, και πως δεν πρέπει να ανησυχείτε εάν εσείς δεν πιστεύατε στον Άγιο Βασίλη από μικρή ηλικία.
«Δυστυχώς, ένα εξαιρετικά ευαίσθητο παιδί, όταν μεγαλώσει, μπορεί να θεωρήσει ότι οι γονείς του το ”πρόδωσαν”, υποστηρίζοντας την ιδέα του άγιου Βασίλη, αλλά μπορείτε πάντα να ζητήσετε συγγνώμη και να πείτε ότι λυπάστε που παραβιάστηκε η εμπιστοσύνη του» είπε.
Η ψυχολόγος έχει δει συχνά γονείς να υπονοούν ότι θα κατέστρεφαν τα Χριστούγεννα εάν έλεγαν στα παιδιά τους την «αλήθεια», αλλά, δυστυχώς, δεν υπάρχει τρόπος να αποφεύγεται για πάντα το μεγάλο ερώτημα.
Πότε αρχίζουν τα παιδιά να κάνουν ερωτήσεις για τον Άγιο Βασίλη;
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Contemporary Educational Psychology διαπίστωσε ότι η αφήγηση της ιστορίας του Άγιου Βασίλη μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσει τη γενναιοδωρία. Οι ερευνητές του Southwest Missouri State University δήλωσαν ότι οι μαθητές της πρώτης τάξης ήταν πιο πιθανό να δωρίσουν κομμάτια τσίχλας σε παιδιά με ειδικές ανάγκες αφού άκουσαν την ιστορία του Άγιου Βασίλη, σε αντίθεση με τους μαθητές του Νηπιαγωγείου, οι οποίοι δεν ένιωσαν καμία διαφορά μετά το παραμύθι.
Όπως είπε η Κολάντο, καθώς τα παιδιά ξεκινούν το σχολείο και αρχίζουν να μαθαίνουν για τα γεγονότα της πραγματικής ζωής μεταξύ 5 και 8 ετών, μπορεί να αρχίσουν να σκέφτονται πιο ορθολογιστικά και να αμφισβητούν την αυθεντικότητα του Άγιου Βασίλη.
Πρόσθεσε ότι τα παιδιά μπερδεύουν τη φαντασία και την πραγματικότητα όταν είναι νήπια και παιδιά προσχολικής ηλικίας, αλλά αυτό συμβαίνει λιγότερο καθώς μεγαλώνουν. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε στα παιδιά ότι είναι έξυπνα και αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι αληθινός. Στη συνέχεια αρχίζουν να αναρωτιούνται πώς το έλκηθρο του Άγιου Βασίλη πετάει στον αέρα και παρατηρούν ότι η συσκευασία στα παιχνίδια τους είναι η ίδια. Αντιλαμβάνονται ότι κάτι δεν πάει καλά».
Οι γονείς ενθαρρύνονται να γίνουν περίεργοι και να ρωτήσουν το παιδί τους τι πιστεύει ότι συμβαίνει τα Χριστούγεννα, για να δουν εάν εξακολουθεί να πιστεύει ή όχι. Αλλά είναι σημαντικό να μην προσπαθούν «πολύ σκληρά» να επιβάλουν το παραμύθι στα παιδιά, γιατί μπορεί να δυσκολευτούν να παραδεχτούν ότι γνωρίζουν την αλήθεια, όταν μεγαλώσουν.
Διδάξτε τους το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων
Όταν έρθει η ώρα και δεν πιστεύουν πλέον στο παραμύθι, η ψυχολόγος ενθαρρύνει τους γονείς να διδάξουν στα παιδιά τους το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων.
«Κάποια στιγμή, όλοι γνωρίζουν πως δεν πρόκειται να εμφανιστεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως τα Χριστούγεννα δεν μπορούν να είναι ακόμα μαγικά» είπε. «Ο Άγιος Βασίλης σημαίνει να δίνεις χωρίς να ζητάς αντάλλαγμα, τα παιδιά παίρνουν δώρα και οι γονείς δεν ακούν κανένα ευχαριστώ. Μπορείτε, λοιπόν, να εμπλέξετε τα παιδιά κάνοντας δώρα σε όσους έχουν ανάγκη και επιτρέποντας να τα τυλίξουν, ώστε να φανταστούν πώς θα νιώσει αυτό το παιδί όταν το ανοίξει».