Μια χρονιά γεμάτη επιτυχίες για την ελληνική οικονομία – Τα επιτεύγματα και τα διθυραμβικά σχόλια

Το 2023 αποτελεί έτος – ορόσημο για την ελληνική οικονομία, με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, την μείωση του χρέους, την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, τα ομόλογα και την ανάπτυξη της χρηματιστηριακής αγοράς να ξεχωρίζουν.

Ενδεικτικά της εξαιρετικής πορείας της ελληνικής οικονομίας είναι μεταξύ άλλων και τα διθυραμβικά σχόλια μεγάλων διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Στην κορυφή του 2023 η Ελλάδα
Στην κορυφή της λίστας 35 χωρών με την καλύτερη επίδοση στην οικονομία για το 2023 κατέταξε ο Economist την Ελλάδα, κάνοντας λόγο για «άλλον έναν απίθανο θρίαμβο».

Σύμφωνα με την ανάλυση του Economist στις 20 Δεκεμβρίου που βασίζεται σε πέντε οικονομικούς και χρηματοοικονομικούς δείκτες (πληθωρισμός, «εύρος πληθωρισμού», ΑΕΠ, θέσεις εργασίας και επιδόσεις του χρηματιστηρίου), η χώρα μας έχει και φέτος τους καλύτερους βαθμούς στην οικονομία ανάμεσα σε 35 κυρίως πλούσιες χώρες.

Εκείνο στο οποίο ξεχωρίζει η χώρα μας είναι η αύξηση της χρηματιστηριακής αξίας της ελληνικής αγοράς κατά 43,8%. Οι επενδυτές ενδιαφέρθηκαν και πάλι για τις ελληνικές εταιρείες, καθώς η κυβέρνηση εφαρμόζει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις φιλικές προς τις αγορές.

Σε ανάρτησή του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζοντας τα εύσημα του Economist, ανέφερε ότι αναγνωρίζονται οι προσπάθειες του ελληνικού λαού.

«Πριν από μερικά χρόνια, ποιος θα περίμενε ότι η Ελλάδα θα αναδεικνυόταν ως χώρα της χρονιάς; Κι όμως αυτό ακριβώς συνέβη. Μια αναγνώριση των προσπαθειών του ελληνικού λαού, των συνεχιζόμενων μεταρρυθμίσεων και της προόδου της χώρας μας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Προηγουμένως, στις 14 Οκτωβρίου, η Ελλάδα κέρδισε δύο χρυσά και τρία χάλκινα μετάλλια στο ευρωπαϊκό οικονομικό «πένταθλο» του Economist.

Πρόκειται για τους υπολογισμούς του Economist, όσον αφορά το πώς αποδίδουν οι οικονομίες των 27 χωρών της ΕΕ στις πέντε μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν: τη ζήτηση, το χρέος, το δημογραφικό, την κλιματική αλλαγή και τις εμπορικές σχέσεις.

Eπαινοι και για την επενδυτική βαθμίδα
Με τίτλο «Η Ελλάδα επέστρεψε στην ελίτ της επενδυτικής βαθμίδας», το Bloomberg στις 5 Αυγούστου έκανε ειδική αναφορά στην αναβάθμιση των ελληνικών ομολόγων από τον οίκο αξιολόγησης Scope.

Το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας της Ελλάδας αποκαταστάθηκε από τη Scope Ratings, απόδειξη της προόδου της στην αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών της, 13 χρόνια αφότου έγινε το πρώτο μέλος της ευρωζώνης που έπεσε στην κατηγορία «σκουπίδια», σημειώνει χαρακτηριστικά το Bloomberg.

Επενδυτική βαθμίδα
Η ευνοϊκή δυναμική του ελληνικού χρέους, η δέσμευση στη δημοσιονομική προσαρμογή, η ανθεκτική ανάπτυξη, η συνέχιση της πολιτικής μεταρρυθμίσεων και η ενδυνάμωση του τραπεζικού συστήματος αποτελούν τους βασικούς παράγοντες των συνεχόμεων αναβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας από Scope Ratings, DBRS, S&P και οίκο Fitch.

Ομόλογα
Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων συνεχίζουν να αποκλιμακώνονται με ταχείς ρυθμούς, αποδεικνύοντας την εμπιστοσύνη των αγορών στην ελληνική οικονομία.

Μόνο τον τελευταίο μήνα οι αποδόσεις έχουν «βυθιστεί» κατά 0,62%, στο 2,99% μειώνοντας την ψαλίδα από την Γερμανία στο 1,05%.

Χρηματιστήριο
Μέσα σε ένα υγιές οικονομικό περιβάλλον με ενδυναμωμένες τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι θετικές προοπτικές για το ελληνικό χρηματιστήριο ολοένα και αυξάνονται.

Η επενδυτική βαθμίδα ξεκλειδώνει νέα κεφάλαια που μέχρι πρότινος δεν μπορούσαν να επενδυθούν στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

Ενδεικτικό όλων των παραπάνω , η πορεία του ΧΑ φέτος, που κλείνει την χρονιά εντυπωσιακά, με ένα +40%.

Aνάπτυξη και μειώση του χρέους
Εν τω μεταξύ, ολοένα και περισσότεροι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης εκτιμούν περαιτέρω μείωση του χρέους την επόμενη διετία, ενώ βλέπουν ανάπτυξη στην Ελλάδα κατά μέσο όρο στο 2,5%, ποσοστό υπερδιπλάσιο των εκτιμήσεων για την ευρωζώνη συνολικά.