Τα βασικότερα συμπεράσματα του 2023 για τις τάσεις της κοινής γνώμης, όπως προκύπτουν από τις έρευνες που πραγματοποίησε το 2023 παρουσίασε η Κάπα Research, παραθέτοντας και τα σχετικά στατιστικά στοιχεία.
Στην ανασκόπησή της, η Κάπα Research αναφέρει ότι κυρίαρχο στοιχείο για την χρονιά που φεύγει ήταν η ανάγκη για τη διατήρηση της σταθερότητας η οποία ήταν εμφανής στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε πριν από τον α’ γύρο των εθνικών εκλογών και τελικά διαμόρφωσε το εκλογικό αποτέλεσμα.
Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «σταθερότητα ή αλλαγή;», το 56% δήλωσε ότι θα ψηφίσει με κριτήριο τη σταθερότητα της χώρας, ενώ το 32% δήλωνε ότι θα προσέλθει στις κάλπες με σκοπό να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό της χώρας.
Τα υπόλοιπα σημαντικά ευρήματα για τη χρονιά που πέρασε είναι τα ακόλουθα:
Για πρώτη φορά μετά την οικονομική κρίση του 2010, η πλειονότητα των πολιτών που αυτοτοποθετούνται στη μεσαία τάξη και το πολιτικό/ιδεολογικό Κέντρο βίωσε βελτίωση των οικονομικών συνθηκών.
Νέα γενιά: Από το «όχι» του 2015 στο άρμα της Δύσης. Οι Έλληνες gen-Zers και millennials (17-42 ετών), οι γενιές που πρωτοστάτησαν υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα, ευθυγραμμίζονται πλέον με την εθνική στρατηγική του δυτικού προσανατολισμού της χώρας.
Περισσότερο με τις ΗΠΑ παρά με την Κίνα. Έρευνα του Pew Research Center (την έρευνα πεδίου πραγματοποίησε η Κάπα Research) καταγράφει «φιλοαμερικανική» διάθεση των Ελλήνων, παρά την εντύπωση οικονομικής υπεροχής της Κίνας.
Οι κρίσεις αναζωογόνησαν τον θεσμό της οικογένειας. Η οικογένεια, σήμερα, είναι ένας πανίσχυρος θεσμός, που εκφράζει μια οικουμενικότητα η οποία υπερβαίνει τόσο τον συντηρητισμό της Δεξιάς όσο και την αμφισβήτηση της Αριστεράς.
Οργή για τα Τέμπη και τις φυσικές καταστροφές. Το τραγικό δυστύχημα και το εύρος της καταστροφής από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές στιγμάτισαν το 2023 και φανέρωσαν την αποδιάρθρωση του κρατικού μηχανισμού, προκαλώντας έντονη δυσαρέσκεια.
Το μαχαίρι στο κόκαλο της ακρίβειας. Η ένταση του προβλήματος της ακρίβειας στην κοινωνία υποδηλώνει μια ισχυρή αίσθηση ανισότητας στην κατανομή του οφέλους της ανάπτυξης και απαιτεί δραστικές παρεμβάσεις.
Κάτω από τη βάση στον οικονομικό αλφαβητισμό οι Έλληνες. Η έρευνα του ΟΟΣΑ κατατάσσει την Ελλάδα χαμηλότερα από τον μέσο όρο των ανεπτυγμένων χωρών στον δείκτη οικονομικού αλφαβητισμού (την έρευνα πεδίου πραγματοποίησε η Κάπα Research).
50 χρόνια μετά, το Πολυτεχνείο διατηρεί τη σημασία του. Ωστόσο, οι ελπίδες και τα οράματα της εξέγερσης, που άφησαν το στίγμα τους στη μεταπολιτευτική περίοδο, έχουν απολέσει μέρος της δυναμικής τους, ενώ, παράλληλα, φθείρεται ο μύθος της γενιάς του Πολυτεχνείου.
Αποστοίχιση στα αριστερά του Κέντρου. Το εκλογικό αποτέλεσμα και οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ επιταχύνουν τη διαδικασία του κατακερματισμού στον χώρο της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς, εμποδίζοντας τη συγκρότηση ενός ισχυρού πόλου.
Δείτε ΕΔΩ την ανασκόπηση της Κάπα Research