Decluttering: Απαλλαγείτε επιτέλους από ό,τι δεν χρειάζεστε και ελάτε ένα βήμα πιο κοντά στην ευτυχία

Έχετε αναρωτηθεί τι ανακούφιση θα νιώσετε αν αφήσετε το μπουκωμένο από πράγματα σπίτι σας να ανασάνει λίγο με ένα καλό ξεσκαρτάρισμα;

Υπάρχουν άνθρωποι που αρκούνται να κρατούν τις όμορφες αναμνήσεις στο μυαλό τους, όσο και εκείνοι που θέλουν απτές αποδείξεις των ωραίων στιγμών, που έχουν κάνει το σπίτι τους μικρό παζάρι με αντικείμενα συναισθηματικής ή άλλης αξίας. Τι γίνεται όμως όταν ο τεράστιος όγκος πραγμάτων αρχίζει και επιβαρύνει ψυχικά -χώρια τη σκόνη που μαζεύουν εις βάρος των πνευμόνων;

Σειρά από μελέτες έχουν συσχετίζουν την τάξη και οργάνωση στο σπίτι ή τον επαγγελματικό χώρο με θετικά συναισθήματα και αποδίδουν στο ξεσκαρτάρισμα (decluttering) αγχολυτικές και άλλες ιδιότητες όπως:

βελτίωση της διάθεσης κόντρα στη δυσφορία της ακαταστασίας
ενίσχυση της προσοχής και εστίασης
μεγαλύτερη παραγωγικότητα.

«Οι αναμνήσεις από τις εμπειρίες ζουν στις καρδιές μας και μας ανεβάζουν τη διάθεση, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη σκόνη που μαζεύεται στα πολυάριθμα αντικείμενα που αποκτούμε με τα χρόνια και που συχνά καταλήγουν να μας αγχώνουν» σημειώνουν σε άρθρο τους η Suzie Pileggi Pawelski, κάτοχος Master Εφαρμοσμένης Θετικής Ψυχολογίας (MAPP) και ο Δρ James Pawelski, εξηγώντας τη μεγάλη απόφασή τους να αποχωριστούν αντικείμενα που δεν χρειάζονταν πια, ήταν σε κακή κατάσταση ή δεν προκαλούσαν πλέον αίσθημα χαράς, ούτως ώστε να γίνει χώρος για «κάποια αγαπημένα οικογενειακά κειμήλια».

Οι ευεργετικές ιδιότητες του ξεσκαρταρίσματος έχουν επιστημονικές βάσεις. Σύμφωνα με τους Pawelski, βιβλιογραφική ανασκόπηση 23 εμπειρικών ερευνών του 2ο21 με περισσότερους από 10.000 συμμετέχοντες, ανέδειξε θετική σχέση μεταξύ της «εθελούσιας απλότητας» (βλ. μινιμαλισμός) και της ευημερίας. Αυτή η απλότητα αποτελεί «έναν τρόπο ζωής που περιορίζει τα υπάρχοντα και την ακαταστασία για να ζει κανείς συνειδητά σύμφωνα με τον σκοπό του», κατά τον ορισμό του κοινωνικού φιλοσόφου Richard Gregg.

πηγή