Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας “Να σταματήσει κάθε συζήτηση για δουλειά την Κυριακή”

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας σχετικά με την εργασία την Κυριακή:

Η Κυριακή είναι αργία-δεν θα γίνουμε λάστιχο για να κερδίζουν οι μεγαλέμποροι και οι σουπερ-μαρκετάδες!

Συνάδελφε, συναδελφισσα

Εμείς οι περίπου 200 εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ της περιοχής της Ερέτριας όπως και εργαζόμενοι σε άλλα καταστήματα έχουμε φτάσει στα όριά μας! Αδυνατούμε να εξασφαλίσουμε την ξεκούραση μας, να δούμε και να φροντίσουμε τα παιδιά, τις οικογένειες και τους φίλους μας.

Επίσης ανοίγει μια επικίνδυνη συζήτηση που οδηγεί στην κατάργηση της Κυριακής ως Αργία.

Με βάση τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 28/02/2024, βγήκε στη φόρα ότι:

n δεν υπάρχει σύννομη απόφαση Δημάρχου για το άνοιγμα καταστημάτων και σούπερ μάρκετ τις Κυριακές.

n ο εμπορικός σύλλογος Ερέτριας εισηγείται το άνοιγμα τις Κυριακές από Μάη έως Οκτώβρη και ο εμπορικός σύλλογος Αμαρύνθου εισηγείται το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου.

n ο Δήμαρχος προτίθεται να υπογράψει για άνοιγμα 11πμ με 8μμ τις Κυριακές, ακόμα και για ολόκληρο το χρόνο, εάν αυτό προκύψει από τη «διαβούλευση».

Φτάσαμε στο σημείο με μια τζίφρα Δημάρχου να μας εξαναγκάζουν να δουλεύουμε μέσα στη μαύρη νύχτα και όσες Κυριακές επιθυμούν οι μεγαλέμποροι!

Τις δικές τους επιθυμίες και τα δικά τους κέρδη εξασφαλίζουν τέτοια μέτρα. Με τα ωράρια – λάστιχο, τις Κυριακές, τους μισθούς ψίχουλα, με την πίεση να βγάλουμε τη δουλειά σε δύο και τρία πόστα, μαζί με την εκτόξευση των τιμών, γεμίζουν οι τσέπες των σουπερ μαρκετάδων!

Για τα κέρδη τους κόφτηκαν και ράφτηκαν μια σειρά νόμοι μέσα στο 2023 από την Κυβέρνηση της ΝΔ που ήρθαν να ισοπεδώσουν ό,τι είχαν αρχίσει να ξηλώνουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις σχετικά με τις μέρες και ώρες λειτουργίας. 

Έχουμε όμως επιλογή και αυτή δεν είναι άλλη από την μαζική συσπείρωση στο σωματείο μας, το δυνάμωμα του αγώνα μας διεκδικώντας αυτά που εμείς έχουμε ανάγκη για να ζούμε και να εργαζόμαστε με αξιοπρέπεια. 

 Αυτό επιβεβαίωσαν οι συγκλονιστικές απεργιακές κινητοποιήσεις της 28ης Φλεβάρη σε όλη την Ελλάδα και στη Χαλκίδα! Η συμπόρευση με εμπόρους, αυταπασχολούμενους, αγρότες, σπουδαστές και μαθητές έδειξε ότι έχουμε τη δύναμη και μπορούμε να βάλουμε φρένο στους νόμους και την πολιτική που μας κάνουν λάστιχο!

Στο πλευρό μας θέλουμε να έχουμε όλους τους εμπόρους και καταστηματάρχες της περιοχής μας που τσακίζονται επίσης από την ίδια πολιτική που κάνει πλάτες στα κέρδη των μεγάλων και τσακίζει τους μικρούς στους φόρους, στην ακρίβεια. Θέλουμε να σκεφτούν ότι αυτό που μπορεί να τους δώσει ανάσα είναι ο μηδενισμός του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, η μείωση της φορολογίας, η μείωση δημοτικών τελών και άλλα μέτρα προστασίας του εισοδήματός τους, μέτρα για την υγεία και την παιδία. Σίγουρα η διεύρυνση του ωραρίου και η Κυριακή δεν έρχεται για να γεμίσουν τα δικά τους ταμεία!

Ή ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ Ή ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ

Διεκδικούμε :

n Κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.

n 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο για όλους, με σταθερό ωράριο και απαγόρευση των σπαστών ωραρίων.

n Μηνιαίο πρόγραμμα εργασίας με κυλιόμενα ρεπό και σταθερές εβδομαδιαίες βάρδιες.

n Αυστηρός καθορισμός πόστων και αρμοδιοτήτων ανά ειδικότητα.

n Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αύξηση μισθού. Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας