Στην τελική ευθεία μπαίνουν (εντός της εβδομάδος πιθανότατα) οι τελικές ανακοινώσεις για το νέο και επαυξημένο κατά 500 ευρώ στεγαστικό φοιτητικό επίδομα, που θα δοθεί κατά το νέο ακαδημαϊκό έτος που ξεκινά από Σεπτέμβριο.
Πρόκειται για το στεγαστικό επίδομα που δίδεται σε φοιτητές με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, εφόσον σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους και για το οποίο ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την Παρασκευή πως θα αυξηθεί έως τα 2.500 ευρώ.
Το πώς θα δοθούν τα νέα ποσά, διευκρίνισε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. Όπως εξήγησε η αύξηση των 500 ευρώ θα δοθεί σε όσους φοιτούν μακριά από τις εστίες τους, «σε Περιφερειακά Πανεπιστήμια, εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης». Και άρα δεν θα είναι ενιαίο για όλους όσους σπουδάζουν μακριά από τη μόνιμη κατοικία τους.
Όπως προκύπτει με βάση και όσα ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή Στούντιο με Θέα με τη Φαίη Μαυραγάνη, σε τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί άμεσα, θα ορίζονται πλέον 3 διαφορετικά ποσά επιδόματας για 4 κατηγορίες δικαιούχων φοιτητών.
Συγκεκριμένα, το φοιτητικό επίδομα αναμένεται να διαμορφώνεται ως εξής:
- 2.500 ευρώ (αντί 2.000 ευρώ) για «επίδομα συγκατοίκησης» για όσους ενοικιάζουν σπίτι μαζί με άλλους (τουλάχιστον ένα συγκάτοικο και παραπάνω) εφόσον φοιτούν σε Πανεπιστήμιο της Περιφέρειας , μακριά από τη μόνιμη κατοικία τους.
- 2.000 ευρώ (αντί 1.500 σήμερα) ως επίδομα στέγασης χωρίς συγκατοίκηση, για φοίτηση σε Πανεπιστήμιο της Περιφέρειας, εκτός μονίμου κατοικίας τους.
- 2.000 ευρώ «επίδομα συγκατοίκησης» (ίδιο με φέτος) για όσους ενοικιάζουν από κοινού και συστεγάζονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά προέρχονται από άλλες πόλεις ή περιοχές.
- 1.500 ευρώ «φοιτητικό στεγαστικό επίδομα» (από 1.000 που ίσχυε έως πρόπερσι) για όσους σπουδάζουν Αθήνα Θεσσαλονίκη και ενοικιάζουν μόνοι τους σπίτι, προερχόμενοι από άλλες πόλεις ή Περιφέρειες.
Στην πράξη, το αυξημένο οικονομικό κίνητρο για όσους φοιτήσουν στην Περιφέρεια αποτιμάται σε περίπου 17 εκατ. ευρώ και στοχεύει στην «αποκέντρωση» φοιτητών: να ενισχύσει δηλαδή φοιτητές (και τις οικογένειές τους) από Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, στην απόφαση να σπουδάσουν κατά την προσεχή ακαδημαϊκή περίοδο σε δημόσια ΑΕΙ της Περιφέρειας, αντί να προτιμήσουν να μείνουν στην πόλη τους και να καλύπτουν τα δίδακτρα που θα καταβάλλουν στις μη κρατικές σχολές που σχεδιάζεται να ιδρυθούν, εξοικονομώντας τα από τα ενοίκια που θα έδιναν για σπίτι σε κάποια άλλη πόλη.
Σε κάθε περίπτωση, αν και οι αιτήσεις θα γίνονται μέσω πλατφόρμας του υπουργείου Παιδείας, αρμόδιες για το ακριβή χρόνο και τη διαδικασία καταβολής του επιδόματος θα είναι -όπως όλα δείχνουν- και πάλι η εκάστοτε Σχολή, στη Γραμματεία της οποίας θα πρέπει να απευθύνονται οι φοιτητές για λεπτομέρειες και αποφάσεις, κατά το ακαδημαϊκό έτος εντός του οποίου δίδεται το στεγαστικό επίδομα.