Λαϊκή Συσπείρωση Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ.Άννας για το τεχνικό πρόγραμμα 2024

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Πέμπτη 29/02/2024 όπου συζητήθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2024, η “ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ” καταψήφισε την πρόταση της δημοτικής αρχής Τσαπουρνιώτη, γιατί δεν δίνει λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των κατοίκων του Δήμου, δεν απαντάει στις αγωνίες και τις ανησυχίες τους, δεν προβλέπει συνολικά έργα υποδομών για το αγροτικό και δασικό οδικό δίκτυο, για αντιπλημμυρική θωράκιση, για αποστραγγιστικά στους κάμπους, για αντιπυρική προστασία, για τη συντήρηση σχολείων, για σύγχρονο και ασφαλές οδικό δίκτυο, κ.ά.
Επίσης δεν περιλαμβάνει ούτε στο ελάχιστο τις προτάσεις των Προέδρων των Κοινοτήτων, οι οποίες είναι αντικειμενικές και αποτυπώνουν τη σκληρή πραγματικότητα και την εικόνα εγκατάλειψης των χωριών μας.
Τα προβλεπόμενα έργα από ΣΑΤΑ είναι της τάξης των 370.000 € συνολικά (από τα οποία 150.000 € είναι προηγούμενων χρόνων), ενώ τα χρηματοδοτούμενα από διάφορα ταμεία έργα είναι αποσπασματικά και ενδεχομένως αναποτελεσματικά αφού δεν αντιμετωπίζουν συνολικά τις ανάγκες.
Ο Δήμαρχος και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξής του, κομπάζουν για το “μεγαλύτερο και πλουσιότερο” τεχνικό πρόγραμμα στα χρονικά του Δήμου, όμως τον τρίτο χρόνο μετά την πυρκαγιά του 2021 και έξι μήνες μετά τις πλημμύρες το Σεπτέμβρη του 2023:
Το βασικό οδικό δίκτυο (περιφερειακό και δημοτικό), στο μεγαλύτερο μήκος του είναι ακατάλληλο και επικίνδυνο.
Οι αγροτικοί και δασικοί δρόμοι είναι απροσπέλαστοι για χρόνια, δεν μπορεί ο κόσμος να φροντίσει καλλιέργειες, ζώα, μελίσσια κλπ.
Τα χωράφια στους κάμπους Κρύας Βρύσης, Μαντουδίου, Σπαθαρίου, Μετοχίου και αλλού, όσα δεν τα πήραν τα ρέματα, είναι πλημμυρισμένα και ακαλλιέργητα λόγω των ασυντήρητων και ακαθάριστων αποστραγγιστικών δικτύων.
Σχολικά κτίρια ακόμη και με “ψιχάλα” πλημμυρίζουν, ενώ ο συνολικός αντισεισμικός έλεγχός τους ακόμη περιμένει……
Ακόμη είναι ξεσπιτωμένοι σχεδόν όλοι όσοι έχασαν τα σπίτια τους στη φωτιά το 2021 και όσοι γλύτωσαν τότε από τη φωτιά, τώρα πλημμυρίζουν και βουλιάζουν στις λάσπες ή κινδυνεύουν να πνιγούν.
Το μεγαλύτερο ποσοστό πληγέντων από πυρκαγιές και πλημμύρες δεν έχουν αποζημιωθεί.
Θα επισημάνουμε για άλλη μια φορά τις αιτίες αυτής της κατάστασης. Είναι οι πολιτικές που επιβάλλουν και υλοποιούν όλες οι κυβερνήσεις, τις οποίες ακολουθούν κατά γράμμα Περιφέρεια και Δήμος, και οι οδηγίες της Ε. Ε. που στη λογική κόστους – όφελους δεν χρηματοδοτεί έργα για την αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική προστασία, για τη συντήρηση σχολικών κτιρίων κλπ.
Απέναντι σε αυτή την πολιτική, η Δημοτική Αρχή Τσαπουρνιώτη αντί να διεκδικεί δυναμικά την υλοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των δημοτών, επιλέγει να κόβει κορδέλες σε αποσπασματικά έργα που δεν απαντούν στις επείγουσες ανάγκες του πυρόπληκτου δήμου μας.
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, παλεύουμε και διεκδικούμε έργα που θα αντιμετωπίζουν συνολικά τα παραπάνω προβλήματα, έργα και παρεμβάσεις που θα ικανοποιούν τα αιτήματα και τις προτάσεις των Προέδρων και των Συμβουλίων των Κοινοτήτων, με γενναία κρατική χρηματοδότηση.