Apple, Google και Facebook στο στόχαστρο έρευνας της Κομισιόν – Απειλούνται με τεράστια πρόστιμα

Κίνδυνο να τιμωρηθούν με μεγάλα πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζουν οι αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί Apple, Alphabet (Google) και Meta (Facebook) αφότου η Κομισιόν άνοιξε έρευνα σχετικά με τη συμμόρφωσή τους με το νέο ενωσιακό νομικό πλαίσιο που αφορά στην προστασία του ανταγωνισμού στις ψηφιακές αγορές (Digital Markets Act – DMA).

Εάν διαπιστωθεί ότι έχουν παραβιάσει τους κανόνες, οι τεχνολογικοί κολοσσοί ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τεράστια πρόστιμα, τα οποία που μπορούν να φτάσουν έως και το 10% του ετήσιου κύκλου εργασιών τους.

Η επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής επιτροπής της ΕΕ Μαργκρέτε Βεστάγκερ και ο επικεφαλής της βιομηχανίας Τιερί Μπρετόν ανακοίνωσαν τις έρευνες τη Δευτέρα.

Μόλις έξι εταιρείες έχουν υποχρεώσεις βάσει του DMA, αλλά είναι και οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο: Alphabet, Apple, Meta, Amazon, Microsoft και ByteDance (TikTok).

Καμία από τις εταιρείες δεν εδρεύει στην Ευρώπη: Πέντε από αυτές βρίσκονται στις ΗΠΑ, ενώ η ByteDance έχει την έδρα της στο Πεκίνο.

Όλα αυτά συμβαίνουν τρεις εβδομάδες αφότου η ΕΕ επέβαλε στην Apple πρόστιμο ύψους 1,8 δισ. ευρώ για παραβίαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού σχετικά με το streaming μουσικής.